keskiviikko 14. joulukuuta 2016

Joulukalenteri #14: Hyvässä seurassa - vinkkejä ratsastusseuran valintaan

Vuosi lähenee loppuaan ja alkaa olla aika tehdä valintoja ensi kauden ratsastusseuran suhteen. Jatkaakko samassa vai vaihtaakko seuraa? Itselleni ajankohtaisesta aiheesta oli helppo kerätä joitakin pointteja, joiden avulla myös muut voivat saada vinkkejä ja apua päätöksentekoon. Vaikkei nykyisessä ratsastusseurassa olisikaan mitään vikaa, voi seurojen "kilpailuttaminen" ola fiksua siinä missä puhelinliittymänkin. Pientä vertailua tekemällä voikin löytää itselleen paremman seuran tai vaihtoehtoisesti saada varmuuden siitä, että oma seura on itselleen se paras vaihtoehto.



Määritä oma profiilisi
Lähtökohtana vertailulle tulisi olla omat tarpeet. Millä tavalla ja tasolla tulet luultavimmin ensi vuonna harrastamaan, muuttuuko tilanne edellisestä vuodesta? Ratsastatko ratsastuskoululla, oletko aikeissa valmentautua tai aijotko kilpailla ja millä tasolla? Eri ratsastusseurat tarjoavat hieman erilaisia etuja, minkä vuoksi yksi seura sopii yhdelle paremmin ja toinen taas toiselle.

Ratsastuskoulun ratsastusseura
Ratsastuskoulujen ratsastusseurat tarjoavat usein heppakerhotoimintaa ja järjestävät erilaisia seuramatkoja esimerkiksi erilaisiin hevostapahtumiin tai messuille. Oman seuran jäsenille ratsastuskouulun tunnit ovat usein edullisempia kuin muille. Ratsastuskoulun harjoituskilpailut ovat myös usein avoimia vain oman seuran jäsenille - mikäli olet aikeissa kilpailla ratsastuskoulun hevosilla tallin omissa kilpailuissa, on oman tallin seura varmasti paras vaihtoehto. Ratsastuskoulun seura voi olla paras vaihtoehto myös 1-tasolla kilpailevalle harrastelijalle, joka hyötyy osallistumisoikeudesta pieniin kilpailuihin tai haluaa käydä omalla hevosella ratsastuskoulun tunneilla.



Suuri kilpailuseura
Suuremmat seurat järjestävät pikkuseuroja ja ratsastuskoulujen seuroja enemmän kilpailuja, mutta lähtömaksujen suhteen seuran jäsenyydestä ei välttämättä ole hyötyä. Sen sijaan moni seura tukee esimerkiksi kansallisella tasolla kilpailevia ratsukoita tukemalla kilpailulupien tai kisamaksujen kustannuksissa. Mitä suurempi seura, sen todennäköisemmin se järjestää myös erilaisia kursseja ja valmennuksia, joihin saattaa olla ensisijainen osallistumisoikeus vain oman seuran jäsenillä. Suuri kilpailuseura on paras vaihtoehto 2-3 tasolla kilpailevalle ja aktiivisesti valmentautuvalle ratsukolle.



Pienempi ratsastusseura
Hieman pienemmät harrastelijaseurat palvelevat usein melko hyvin 1-2 tasolla kilpailevia tai harrastelevia ratsukoita. Seurat järjestävät säännöllisesti 1-tason avoimia kilpailuja, joissa oman seuran jäsenille lähtömaksut saattavat olla pienemmät. Kurssi- ja valmennustarjonta on melko monipuolista ja jäsenistöä palvelevaa. Kilpailemisesta innostuneilla jäsenillä on usein mahdollisuus taistella seuramestaruuksista.

Seuran kannatusjäsenyys?
Mikäli valitseminen kahden seuran välillä tuottaa päänvaivaa, on yksi varteenotettava vaihtoehto liittyä toiseen seuraan kannatusjäseneksi. Kannatusjäsenyys maksaa usein vain kympin tai pari ja oikeuttaa useisiin seuran jäsenetuihin, kuten osallistumisoikeuteen seuran järjestämiin valmennuksiin tai kilpailuihin jäsenhintaan. Mikäli siis esimerkiksi oma- ja naapuriseura tarjoavat 5 euroa edullisemmat lähtömaksut per kilpailuluokka, voi olla taloudellisesti kannattavaa liittyä toiseen seuraan kannatusjäseneksi. Toisen seuran kannatusjäsenyys maksaa itsensä takaisin jo neljän ratsastetun radan jälkeen, mikäli kannatusjäsenyys maksaa 20 euroa/ vuosi.



Seuraa valitessasi käy läpi ainakin nämä asiat ja suorita vertailu ratsastusseurojen välillä.
  • jäsenmaksun suuruus
  • seuran aktiivisuus kilpailunjärjestäjänä
  • seuran jäsenilleen tarjoamat edut kilpailutoiminnassa (onko lähtömaksut pienemmät seuran jäsenille?)
  • seuran jäsenilleen tarjoamat edut valmennustoiminnassa (sponsoroiko seura valmennusmaksuja? Onko seuran valmennukset avoimia vain oman seuran jäsenille?)
  • seuran aktiivisuus valmennusten järjestäjänä
  • seuran aktiivisuus retkien ja tapahtumien järjestämisessä
  • ratsastuskoulun seuran tarjoamat jäsenedut (esim. heppakerho, edullisemmat ratsastustunnit)
  • seuran kilparatsastajien sponsorointi (onko esim. kansallisella tasolla kilpailevien mahdollista saada tukea seuralta?)
  • yhteishenki ja asenne seurassa

Minulle merkittävimpiä syitä ratsastusseuran vaihtamiseen ovat jäsenmaksun suuruus, kilpailutoiminta sekä jäsenedut. Nykyisen seurani kilpailut ovat aina kaikille avoimia, eikä seura sponsoroi 1 ja 2 tason ratsastajien kilpailumaksuja. On siis yhdentekevää, minkä seuran jäsenenä kilpailen nykyisen seurani kilpailuissa. Sen sijaan ensi kauden seurani jäsenmaksu on pienempi ja lisäksi seuran järjestämien kilpailuiden lähtömaksut ovat oman seuran jäsenille selkeästi pienemmät. Jo muutamiin kilpailuihin osallistuessani on jäsenmaksu maksanut itsensä takaisin.


Oletko sinä aikeissa vaihtaa ratsastusseuraa? Miksi, miksi et?

5 kommenttia

  1. Hyvä aihe ja selvä teksti: todella hyvä postus

    Yksilaumanjasenista.blogspot.fi

    VastaaPoista
  2. Yhdyn edelliseen, todella hyvä postaus! :)

    VastaaPoista
  3. Mihin seuraan vaihdoit?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen vaihtamassa Ruskoon, sillä oletettavasti tulen edes muutamissa Ruskon kisoissa kilpailemaan Veikan kanssa. :)

      Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat