sunnuntai 4. joulukuuta 2016

Joulukalenteri #4: Letityskoulu osa 1, sykeröt ompelemalla

Letittäminen on yksi todellinen taiteenlajinsa ja merkittävä osa etenkin kouluratsastusta. Koulukilpailuissa ehdoton kirjoittamaton sääntö on, että hevosen harja on letitetty. Pitkän harjan voi punoa ranskalaiselle letille, mutta lyhyemmässä harjassa siistein ja yleisin vaihtoehto on sykeröt.

Sykeröiden letittämiseen liittyy uskomuksia niin koulu- kuin estekunnassakin. Esteille letittäessä sykeröiden on uskottu tuovan onnea, kun niitä on mahdollisimman monta, mutta kuitenkin pariton määrä. Sykeröitä ei kuitenkaan saisi missään vaiheessa laskea! Kouluratsastajien parissa on vannottu vain parittoman määrän voimaan, mutta taistelua on käyty siitä, lasketaanko otsatukan sykerö laskuihin mukaan vai ei...



Ompelemalla on myös mahdollista vaikuttaa sykeröiden korkeuteen ja sen myötä hevosen kaulan olemukseen etenkin kouluradalla; lyhyt- ja paksukaulaisen hevosen niskaan on paras tehdä hyvin isot ja matalat sykeröt, kun taas ohut- ja pitkäkaulaiselle hevoselle on mahdollista luoda "enemmän kaulaa" letittämällä sykeröistä korkeammat.

Sykeröt on helppo tehdä kumilenkeillä, mutta ompelemallakaan tehtävä ei ole mahdoton. Ommellut sykeröt ovat siistimmän näköiset sekä hyvin ommeltuna pysyvät myös varmemmin kasassa. Ompelemiseen tarvitset:

  • hevosen harjan väristä lankaa (puuvilla- tai villalanka käy mainiosti)
  • sakset
  • isosilmäisen, tylppäpäisen neulan
  • harjan värisiä letityskumilenkkejä
  • hiusgeeliä

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat