sunnuntai 7. huhtikuuta 2013

Piirretään!

Blogin lukijoilta on aina tasaisin väliajoin tullut toiveita, että opastaisin hevosen piirtämisessä. Tässä on se tapa, jolla itse aloin hevosia piirtää joskus yläasteen loppupuolella. Tekniikka perustuu ympyröiden ja kolmioiden hyödyntämiseen hevosen anatomian ja rakenteen hahmottamisessa, jolloin sopusuhtaisen hevosen piirtäminen helpottuu.

Piirtämisen tärkein vaihe onkin anatomian hahmotelma. Kauniisti väritetty turkki ei paljon lohduta, jos hevosen runko näyttää täysin epäsopusuhtaiselta. Hevosen rakenteen hahmottamista voi treenata helposti vaikkapa läjällä vanhoja julisteita; ota paksu tussi ja piirrä hevosen päälle videolla näkyvät ympyrät ja kolmiot. Piirtämistä aloittaessa ympyrät voi piirtää läpi paperille, jolloin mittasuhteet saa aivan varmasti kohdilleen.

Piirustusvälineet
Piirustusvälineiksi tarvitset vain lyijykynän, kumin ja muutamia värikyniä. Kun piirtämisestä alkaa tulla enemmän kuin satunnainen harrastus, on laajemmasta välineskaalasta enemmän iloa. Itse käytän videolla kolmea eri lyijykynää; hahmotteluun kovaa ja himmeää kynää 3H, ääriviivojen piirtämiseen pehmeämpää ja tummempaa kynää HB ja pehmeintä ja tumminta 4B kynää muotojen hahmotteluun mallikuvan päälle. Värikyät ovat Derwentin coloursoft -kynät, jotka sekoittuu helposti toisiinsa. Lisäksi käytän piirustuksen viimeistelyssä pehmeää "blenderiä", jolla saa sormea siistimmin sekoitettua värejä toisiinsa.

Mallikuva
Mallikuvaksi kannattaa alussa valita kuva, jossa hevonen on kuvattuna suoraan sivulta. Tällöin mittasuhteet on helpoin saada oikeiksi, kun ei tarvitse pohtia kuvan syvyyssuhteita ja muita. Itse valitsin malliksi Winnien ravikuvan viime kesältä; poni on sivulta kuvattu ja sen kaikki jalat näkyvät kuvassa. Lisäksi kuva on onnistunut selkeiden valojen ja varjojen osalta.
Videolla onkin opastettu piirtäminen yksinkertaisuudessaan alusta loppuun. Linkittäkää toki piirtämiänne kuvia, mikäli näiden ohjeiden pohjalta innostutte kynään tarttumaan! :) Realistisempia kuvia vaikeammista kuvakulmista on myös hyvä opetella piirtämään näiden ohjeiden pohjalta. Harjoitus tekee kuitenkin mestarin, joten ei muuta kuin piirtämään!

32 kommenttia

 1. Jes! Tällasta postusta mäki oon toivonu (: ! Mä haluaisin niin paljon oppii piirtämää hevosii :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niimpä :D varsinkin minä :D en osaa piirtää mitään yksinkertaista mutta tän videon kautta opin vähän paremmin silti piirtämään hevosen :D

   Poista
 2. Moi,
  Toi oli tosi hieno toi hevonen jonka tossa videolla piirsit.

  VastaaPoista
 3. Tosi hyvä video! Selkeät ohjeet ja ihanasti piirretty hevonen :)

  VastaaPoista
 4. Tosi hyvä video ja näyttää toosi upeelta !

  VastaaPoista
 5. voiks tehä sit videon kans mis piirretään hevonen ku tos piirrettiin vaan poni?:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samalla tavallahan se hevonen piirretään, on silläkin neljä jalkaa ja pää. ;) Samaan tapaan hahmotellaan rakenne ympyröillä ja kolmioilla, niin mittasuhteet tulee automaattisesti oikein hevoselle sopiviksi. Sama pätee pienempiin poneihin; ympyrät tulee vaan lähemmäs toisiaan ja jalat on lyhemmät.

   Poista
  2. Voisitko pitää useammin näitä arvontoja kun tuo oli mun ensimmäinen kerta kun osallistuin blogiarvontaan. :) Mun mielestä tuo banneriarvonta oli kiva, mutta myös semmonen missä piirtäisin jonkun bloggaajan hoitoponin/vuokraponin/ylläpitoponin ym. (: Tai jotain muita eläimiä jos ei ole heppailusta kiinnostunut. :)

   Poista
  3. Täytyy laittaa harkintaan! :) suurin ongelma on repiä jostain se aika piirtämiseen/bannerin tekemiseen, kun luvattu työ on pakko kuitenkin tehdä.

   Poista
 6. Kiva video. Ja siitä ponista yuli TOSI HIENO!

  VastaaPoista
 7. Videolla olevasta hevosesta tuli todella hyvä ja hyvät ohjeet. Itse osasin piirtää ennen vain ponien päitä, mutta ohjeiden avulla sain vihdoin piirretty kokonaisen ponin. Yksi kysymys kuitenkin tuli mieleen: mihin suuntaan kannattaa värittää hevosen vartaloa ja jalkoja? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva että koit videon hyödylliseksi! :) värittäminen kannattaa tehdä karvojen suuntaisesti; edestä taaksepäin ja ylhäältä alas. Pyörteet niin kupeessa kuin hepan päässäkin elävöittää kuvaa ja tekee lopputuloksesta aidomman!

   Poista
 8. Millä sotkit värejä keskenään (loppu)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sotken värejä pehmeällä puikolla, joka on ihan tuohon tarkoitukseen kehitetty. Niitä saa ostaa eri paksuisina ainakin kirjakaupoista, jotka myy ammattimaisia pirustusvälineitä. :) maksaa muutaman euron.. Saman asian ajaa myös ihan vaan vanupuikko!

   Poista
 9. Tosi upea! Tästä oli minulle paljon hyötyä! :)

  VastaaPoista
 10. Osaat piirtää! mut voitko opastaa mua bloggerin kanssa kun en osaa lkäyttää sitä!!:(

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En opasta bloggerin käytössä, koska muuten en ehtisi mitään muuta tehdäkkään, kuin auttaa lukijoita omien blogiensa kanssa. Googlettamalla löytyy paljon ohjeita bloggerin käyttöön!

   Poista
 11. Tosi hieno hevonen! Kuinka kauan hevosen piirtäminen suurinpiirtein kesti; videollahan se oli nopeutettu?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäköhän tuohon olisi mennyt, ehkä vajaa tunti? :)

   Poista
 12. Itselläni menevät jalat aina pilalle. En vain osaa. Voitko joskus pitää postauksen, kun hevonen katsoo taaksepäin, kun se on aika vaikeaa ilman ohjetta tehdä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan jos vaikka kesällä riittäisi aikaa vääntää postaus hevosen piirtämisestä eri perspektiiveistä! :)

   Poista
 13. Täytyypäs kokeilla joskus, jos vaikka onnituisin piirtämään koko hevosen näillä ohjeilla. Tosi hyvät ohjeet ja hieno lopputulos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kivasta palautteesta! Laita toki valmis piirustus tännekkin nähtäväksi kun saat aikaiseksi piirtää näiden ohjeiden mukaan! :)

   Poista
 14. Kuinka kauan oot harjoitellu tota?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Muutaman vuoden piirsin aktiivisemmin rakennekuvia tällä tekniikalla, mutta nykyään ei ole tullut enää varsinaisesti harjoiteltua. Lähinnä piirtelen tilaustöitä. :)

   Poista
 15. Tulipas hieno kuva. Kiva, että joku osaa, niin ei itse tarvi! ;) Minulle on aina ollut ongelmallista tuo varjostus ja "valostus". Kaikki hokevat "kuvittele vain, mistä valo tulee, niin onnistuu". No ei onnistu ei. Onko sinulla ollut ikinä harkinnassa jonkinlaisen varjostustutoriaalin teko? Jos se on siis edes mahdollista toteuttaa. Siitä olisi varmasti apua monelle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mä olen vähän huono opastamaan varjostuksissa, kun piirrän pääasiassa vain mallista. Ilman mallia piirustukseni ovat käytännössä lapsen tasolla. :D Mallista taas osaan kopioida hyvinkin tarkasti, jolloin valot ja varjotkin menee tottakai "oikein". Toki voisin yrittää jotain tutoriaalia yrittää vääntää kunhan tässä ehtisi.. :)

   Poista
  2. Täytynee itsekin taas aloittaa tuo mallista piirtely :D Helpottaisikohan se, jos kuvanmuokkausohjelmalla tummentaisi varjoja, jotta ne erottuisivat paremmin...? Hmmmm, täytyy kokeilla :D

   Poista
  3. Tuota itse ainakin harrastan lyijykynätöiden mallien kanssa :) Kontrastit kattoon niin on helpompi piirtää mallista! Toki hommaa helpottaa jos on hyvä mallikuva; hyvässä valossa kuvattu niin, että valot ja varjot & sävyerot näkyy hyvin.

   Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat