maanantai 19. joulukuuta 2016

Joulukalenteri #19: Ratsastusrutiinit - miten ratsastaa erilaisia hevosia?

Sain lukijalta toiveen kirjoittaa ratsastusrutiineistani. Onko tavassani ratsastaa jotain säännönmukaisuuksia, toistuuko samat asiat joka ratsastuskerralla? Jäin miettimään omaa ratsastustani ja löysin joitain kulmakiviä, mutta myös vaihtelevia rutiineita erilaisten hevosten kanssa.

Rakenne säilyy
Teinpä mitä tahansa ja millaisella hevosella tahansa, on ratsastuksen rakenne aina sama:
10 minuutin alkukäynnit,
alkuverryttely,
välikäynnit,
työskentely ja lopuksi
loppuverryttely, johon sisältyy taas loppukäynnit.

Alkukäyntien tarkoitus on lämmittää lihaksia ja valmistaa hevosta työntekoon. Alkuverryttely, joka tapahtuu ravissa ja/tai laukassa, nostaa sykettä, lämmittää lihaksia entisestään ja tuo esille hevosen haasteet liikkumisessa, joka taas ohjaa jatkotyöskentelyä. Verryttelyn jälkeen hevonen saa lyhyen hengähdystauon, jonka jälkeen työskentelen useimmiten sen mukaan, miltä hevonen on tuntunut verryttelyssä.



Alkuverryttely

Vanha hevonen
Vanhalle hevoselle suon pidemmät alkukäynnit hitaamman vertymisen vuoksi. Etenkin nivelongelmaisen hevosen nivelpinnat "voideltuvat" liikkeessä, minkä takia hevoselle tulisi suoda aikaa kävelyyn ennen varsinaista työntekoa.
Vanhalla hevosella aloitan loivilla teillä ja suurilla ympyröillä avoimessa muodossa. Hevosen kestävyyskunnosta riippuen teen joko normaalissa temmossa ravia ja laukkaa tai tarjoan hevoselle hengähdystaukoja tekemällä esimerkiksi vuorotellen käyntiä ja laukkaa.



Kuuma ja energinen hevonen
Energisistä hevosista löytyy niitä, jotka rauhoittuvat saatuaan laukata riittävästi, sekä niitä, jotka villiintymään päästyään eivät rauhoitu ennen seuraavan päivän nousua. Tekemisestä rauhoittuvan hevosen verryttelen reippaassa kevyessä ravissa suurilla ympyröillä ja suoralla uralla sekä laukaten kevyessä istunnassa vapaammassa muodossa vaikuttamatta hevoseen erityisen paljon. Reippaassa alkuverryttelyssä pääpaino on vain energian purkamisella, jolloin taivuttelut ja siirtymiset jäävät vasta työskentelyvaiheeseen.

Mikäli reippaaseen raviin ja laukkaan päässyttä hevosta on vaikea saada avuille, aloitan verryttelyn aivan päinvastaisessa järjestyksessä. Pitkällä käyntityöskentelyllä, lyhyillä siirtymisillä raviin ja keskittymistä vaativilla tehtävillä, kuten väistöillä tai taivutuksilla. Haen hevosen ensin avuille, jonka jälkeen työstän hallitusti ravia ja laukkaa.



Laiska hevonen
Erittäin laiskan hevosen verryttelyn saatan aloittaa suoraan laukassa alkukäyntien jälkeen. Tällöin asetetaan hevosen omaa eteenpäinpyrkimystä kohdilleen, jonka jälkeen lähden vasta työstämään ravia ja käyntiä. Siirtymiset laukan sisällä reippaampaan ja taas normaaliin laukkaan aktivoivat hevosta, jonka jälkeen samaa on helppo jatkaa myös ravissa ja käynnissä.

Mikäli hevonen on vain hidas pohkeelle, muttei varsinaisesti laiska, saatan ratsastaakkin sitä ensin vielä entistä hitaammaksi. Mikäli hidastamalla löytyy tahti, eteenpinpyrkimys ja rentous, on hevosta helpompi lähteä ratsastamaan myös eteenpäin. Jatkuvan pohkeella paukuttamisen sijaan voinkin hidastaa hevosta vielä hitaammaksi kuin se itse haluaisi, jolloin hevonen pyrkiikin liikkumaan takaa eteen.



Työskentelyvaihe

Alkuverryttelyn aikana hevosesta huomaa jo useita seikkoja; onko hevonen tänään kuuro pohkeelle, juokseeko se pidätteiden läpi, oikooko se etenkin oikeaan kierrokseen tai roikkuuko se koko painollaan kiinni toisessa ohjassa? Ihanteellisessa tilanteessa hevonen tuntuu suoralta, kevyeltä ja yhteistyökykyiseltä, jolloin lähden työskentelemään alkuperäisten suunnitelmieni mukaan esimerkiksi hiomalla väistöjä tai etuosankäännöksiä. Lähes aina hevonen kuitenkin vaatii korjaavia tehtäviä, joilla sitä voidaan korjata esimerkiksi suoremmaksi tai kevyemmäksi.

Hevonen ei rentoudu ja juoksee apujen läpi
Jään työskentelemään suurelle ympyrälle, jolla ratsastan hallittuja siirtymisiä askellajien välillä; ensin käynnin ja ravin välillä, myöhemmin myös laukan. Aluksi siirtymiset saavat olla nopeita ja käynti/ravipätkät lyhyitä. Vähitellen pätkät pitenevät, kun hevonen alkaa orientoitua työntekoon.

Hevonen on vino ja työntää takaosaa vasemmalle
Ratsastan vasemmassa kierroksessa ympyrällä tai oikeassa kierroksessa uralla väistättäen takaosaa oikealle ja suoristaen välillä.

Hevonen ei reagoi pohkeeseen
Ratsastan uralla pysähdyksiä ja vaadin hevosta pysähdyksestä reippaaseen raviin heti ensimmäisestä askeleesta lähtien tarvittaessa raipalla avustaen. Vähitellen pienennän apuja ja pyrin istumaan mahdollisimman hiljaa.





Loppuverryttely

Loppuverryttelyssä ratsastan lähes poikkeuksetta kevyttä ravia pidentäen vähitellen ohjaa ja ohjaten hevosta eteen -alas -työskentelyyn. Vaadin hevoselta kuitenkin tasaista ja kevyttä kuolaintuntumaa sekä maltillista tahtia. Loppukäynneiksi lähden mahdollisuuksien mukaan noin 15 minuutin metsäkävelylle, jossa hevonen saa kävellä pitkin ohjin venyttäen kaulaansa.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat