sunnuntai 21. kesäkuuta 2020

DIY pehmopuomit ja vesimatto

Esteiden hyppäämisessä kurjinta on esteiden kantaminen. Kokoappa yksin kahdeksan esteen rata, niin saat helposti käyttää tunnin puomien ja tolppien kantamiseen edes takaisin! Hypätessä työ on vaivan arvoista, mutta puomityöskentelyn eteen en minä ainakaan jaksa nähdä samaa vaivaa. Wilman puomityöskentelypäivinä tehtävät rakentuu yleensä enintään neljästä puomista, kun en laiskana jaksa kantaa enempää.


Vastaus puomiongelmaan on yhä yleistyvät pehmopuomit, joita heiveröisempikin yksilö kantaa helposti kerralla kuusi kappaletta. Pehmopuomit säästää aikaa ja vaivaa niin puomityöskentelyssä kuin hypätessäkin, kun maavara -puomit voi korvata pehmopuomeilla. Sen lisäksi, että puomit ovat kevyitä liikutella, ne ovat pyöreitä puupuomeja turvallisemmat hevoselle, sillä puomi painuu kasaan hevosen astuessa sen päälle. Huono puoli näissä vaahtomuovipuomeissa on niiden suolainen hinta - halvimmillaan kappalehinta on 25 euron paikkeilla.

 Törkyhintaiset puomit ovat vaahtomuovipötköjä, jotka on päällystetty muovimaisella materiaalilla. Ajattelin, että sellaiset nyt on helppo askarrella itsekin ja ryhdyin tuumasta toimeen. Puomien lisäksi materiaaleista syntyi myös vesimatto, joka on kiva lisä estekalustoon.Tarvittavat materiaalit vesimattoon (200 cm x 70 cm) ja seitsemään puomiin (180-200 cm)
- 2 kpl 2x3m pressuja a´5,90€
- 90x200 cm vaahtomuovipatja 35€
- kuumaliimapistooli
- ompelukone
- vedenpitävä tussi
- mitta
- sakset
- mattopuukko

Ikean edullisin vaahtomuovipatja on mitoiltaan 200 cm x 90 cm. Patjasta saa aikaiseksi 70 cm leveän vesimaton ja seitsemän puomia. Markkinoilta löytyy valmiina pääasiassa 250 cm pitkiä vesimattoja ja pehmopuomeja, joten nämä kotikutoiset ovat aavistuksen lyhyempiä. Halutessaan puomeista voi tehdä pidempiä tekemällä ne kahdesta erillisestä palasta - tällöin yhdestä patjasta saa viisi puomia.

Mittasin ja piirsin patjaan kuvassa näkyvän kaltaiset viivat leikkaamista varten. Vesimaton reunat ovat kauttaaltaan 10 cm ja puomit ovat 10 cm paksuja. Mattopuukko meni juuri ja juuri patjan läpi - ei haittaa vaikkei reunoista tulisi täydellisen siistejä, se ei vaikuta lopputulokseen!


Puomien päällystämiseen valitsin Bilteman peitekankaan, joka on toiselta puolelta sininen ja toiselta harmaa - päätin tehdä puomeja molemmissa väreissä. Lyhyemmille puomeille leikkasin 200 cm x 38 cm palat ja pidemmille noin 220 cm x 38 cm palat.

Ompelin pressusta putkilot puomeille. Mieti etukäteen, kumman värisiä puomeja haluat ja ompele nurjalta puolelta. Mikäli haluat harmaita puomeja, ompele siniseltä puolelta ja päin vastoin! Käännä valmis putkilo niin, että sauma jää sisäpuolelle. Vaahtomuovi on helpoin - tai vähiten vaikea - pujottaa pressuputkilon sisään kaverin kanssa. Toinen kiskoo putkilosta ja toinen vetää vaahtomuovia. Tässä hommassa tulee hiki!


Lopuksi leikkasin neljä viiltoa pukilon päihin ja taittelin päädyt kiinni kuumaliimalla. Valmista tuli!

Vesimatto vaatikin hieman enemmän pään raapimista. Päädyin päällystämään reunat kahdella eri pressupalalla. Pohjaosan kaava näyttää tältä:

Pituus 256 cm, leveys 89 cm

 
Taittelin päädyt tähän tapaan liimaten ahkerasti. Liimatessa on hyvä varmistaa, että liima on tarpeeksi kuumaa; muuten se ei tartu, vaan ainoastaan jähmettyy jäähtyessään pressulla. Vaahtomuovireunat voi halutessaan liimata pressuun, jotta ne pysyvät varmasti liimatessa ja taitellessa paikoillaan. Itse liimasin vain sieltä täältä.Kun pohja ja päädyt tuli valmiiksi, leikkasin pressusta 111 cm x 184 cm kaistaleen, jonka liimasin ikään kuin vesimaton päälle. Saumat tulivat maton alle. Halutessaan liimaa voi levittää vaikka koko keskiosalle, mutta itse päädyin liimaamaan vain reunat. Tiivistin liimalla myös "pohjan" ja "kannen" saumat, jotta vesieste on mahdollista myös täyttää vedellä ilman, että vesi valuu maton sisälle.


Kaupasta haettuna tällainen setti olisi maksanut 234 euroa, mutta itse askarrellen hintaa tuli karvan verran alle 50 euroa. Sanoisin, että vaivannäkö kannatti!


1 kommentti

  1. Kiitos ohjeista! Meidän tallilla on noita pehmopuomeja ja olen ensimmäisten hankinnasta asti miettinyt, että miten näitä voisi tehdä itse.. Homma on tyssännyt oikeastaan siihen, kun en ole keksinyt miten voisin tehdä puomeista vesitiiviitä (meillä esteet on taivasalla), mutta kyllähän pientä määrää voisi säilyttää heinäkatoksessakin.. toi vesimatto on kyllä pakko toteuttaa tänä kesänä!

    VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat