maanantai 25. kesäkuuta 2018

Kuinka hyviä kuvia tehdään? Havaintoja kulissien takaa

Olen saanut etuoikeuden tutustua ja ystävystyä hevoskuvaaja Jaana Vuolan kanssa muutamia vuosia sitten, kun Jaana haki bloggaajaa yhteistyöhön kanssaan. Tuolloin Jaana kävi muutamia kertoja kuvaamassa Harria ja onpa myöhemmin Winniekin päässyt Jaanan kameran eteen. Viime vuonna sain mahdollisuuden päästä seuraamaan sivusta Jaanan työskentelyä, kun lähdin avuksi kuvauskeikalle Yyteriin. Postaus tuosta reissusta on noussut yhdeksi blogin suosituimmista teksteistä, sen voi käydä lukaisemassa täältä.


Muutama viikko sitten Jaana kysäisi, josko lähtisin taas apukäsiksi kuvauskeikalle. Tällä kertaa kuvattavia hevosia olisi neljä ja mukana kulkisi Jaanan valokuvaajaystävä Magdalena Stockschläder Saksasta. En tietenkään voinut kieltäytyä tarjouksesta!

Erityisesti Magdalenaa ajatellen Jaana oli järjestänyt kuvattavaksi erilaisia, Suomeen ja Suomen hevoskulttuuriin liittyen mielenkiintoisia hevosia. Ensimmäisenä vuorossa oli yksi Suomen harvoista percheronhevosista, valtavan kokoinen, mutta lempeä tamma Rosi, jota kuvattiin sen oman tallin ympäristössä. Tämän ensimmäisen pysähdyksen jälkeen vuorossa oli Yyterin eläinuimarannalla suomenhevostamma, lämminverinen ravihevonen sekä vähintäänkin Suomen mittakaavassa tunnettu irlannincob ori The Blue Boss.


Kuvaustilanteissa toimin viestinviejänä kuvaajien ja hevosten käsittelijöiden välillä, toimin tulkkina,  huolehdin mukana kulkevista tavaroista, asettelin hevosia toivottuihin asentoihin kuvia varten ja parhaani mukaan yritin saada hevosten huomion kiinnitettyä kuvaajien suuntaan. Ensimmäisen hevosen kohdalla en ehtinyt kaivaa omaa kameraani esille ollenkaan! Yyterissä ehdin jo hetkittäin tarttua kameraan avustushommien lomassa.

Tällä kuvausreissulla minulle valkeni erityisesti se, kuinka paljon itse taustatyö ja suunnittelu vaikuttaa kuvien lopputulokseen - loppujen lopuksi kameran tekniset asetukset ja kuvankäsittely on melko pieni osa kuvaamista! Toki kuvankäsittelyllä voidaan tehdä ihmeitä, mutta kaltaistani harrastelijakuvaajaa lohduttaa hyvin paljon se, että näyttäviä kuvia voi saada aikaiseksi myös ilman photoshopia ja tuntien kuvankäsittelyä, kunhan tietyt palikat kuvassa ovat kohdillaan.Mallit oli valittu kuviin huolella. Hevoset olivat näyttäviä, hyväkäytöksisiä ja puhtaita. Valkoiset hevoset olivat oikeasti valkoisia ja kiiltäviä, eivätkä ruskean läikikkäitä. Oma osaamiseni likatahrojen poistamiseen kuvasta on ainakin riittämätön, joten hyvän kuvan saamista edesauttaa se, että malli on oikeasti puhdas. Hevosilla oli päässä naruriimut, jotka on amatöörinkin melko helppo poistaa kuvasta toisin kuin vaikkapa suitset.

Kuvauspaikat oli valittu etukäteen ja hevosia oltiin valmiita kuljettamaan kuvauspaikoille. Kuvien taustalla ei näkynyt häiritseviä katulamppuja tai ohikulkijoita, jotka olisivat taas työläitä poistaa kuvista jälkikäteen. Varmasti jokaisen tallin lähiympäristöstä löytyy sopivia paikkoja valokuvaamiseen, mutta harvoin hevosia pääsee kuvaamaan rannalla, saatikka vedessä. Eksoottisempi kuvausympäristö tuo aina oman lisänsä kuvan tunnelmaan.


Valo tuo omat haasteensa, mutta myös mahdollisuutensa kuviin. Suora auringonpaiste polttaa valkoisen hevosen kuvissa puhki, minkä vuoksi esimerkiksi kimoa percherontammaa päädyttiin kuvaamaan varjossa pellon reunassa sekä metsässä. Valonsäteet puiden lomasta sen sijaan toivat uusia mahdollisuuksia metsässä kuvaamiseen.
Rannalla aurinko määritti kuvaussuunnan, koska kuviin ei haluta kovia varjoja. Päivän viimeisenä kuvattava Boss saapui Yyteriin seitsemän jälkeen illalla, jolloin valo oli jo paljon pehmeämpi kuin keskipäivällä. Viimeisiä, vedessä otettavia kuvia jäätiin odottamaan yli ilta yhdeksän, jotta aurinko ehtisi vielä hieman laskea.


Täydelliset olosuhteet kuville saattavat vallita vain muutaman minuutin ajan vuorokaudessa ja Suomessa ne muutamat minuutit ajoittuvat usein joko auringonlaskuun tai aamuyölle auringon nousuun. Jaana ja Magdalena olivatkin edellisenä yönä heränneet jo kahdelta kuvatakseen hevosia sumuisessa auringonnousussa. Joskus täydellinen kuva ei vaadikkaan huippuhyvää kuvauskalustoa ja tunteja kuvankäsittelyä, vaan oikean ajan ja paikan.

Itse tulin kuvanneeksi reissulla muutamat kuvat, joihin olin harrastelijana erittäin tyytyväinen. Ammattikuvaajien esimerkkiä seuraten ja Jaanalta viime kerralla saamieni kuvankäsittelyvinkkien avulla kuvista tuli aika kivoja! Kuvauksesta ja kuvankäsittelystä kiinnostuneille Jaana onkin järjestänyt workshop -päiviä, joita voin Janaan tuntien ehdottomasti suositella!

9 kommenttia

 1. Vähänkö upeita kuvia! oot tosi taitava!

  VastaaPoista
 2. Kerrassaan upeita kuvia ja todella kiva postaus tämä ja myös tuo alussa linkattu. On varmasti upeaa päästä seurailemaan lähempää ammattilaisen valokuvaamista, sillä siinä pääsee varmasti oppimaan paljon uutta. Yyteri on kyllä paikka, jossa olisi kyllä upeaa päästä ottamaan kuvia jonkun ponin kanssa, vaikuttaa upealta paikalta! Tällaisia kuvaukseen liittyviä postauksia luen mielelläni jatkossakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Kiva kuulla, että valokuvausaiheiset postaukset kiinnostaa - näitä on tiedossa lisää!

   Poista
 3. Ei olis tullut kyllä Rosin kanssa ytään mitään, jos et olis ollut mukana auttamassa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monta kertaa hevosia itsekin kuvatessa on huomannut, että sitä tarvitsee helposti melkoisen armeijan taustajoukoiksi, että kuvat onnistuu. :D Oman tallin lähimetsässäkin häärittiin viime kesänä neljän hengen voimin; yksi kuvasi, toinen käsitteli hevosta, kolmas piteli valonheijastinta ja neljäs puhalteli saippuakuplia yrittäen samalla kiinnittää hevosen huomion itseensä. Ei ole helppoa tämä homma! :D

   Poista
 4. Kiitos tästä postauksesta, todella mielenkiintoinen ja silmiä avaava! Itsehän en kuvaa kuin omaan blogiin ja harvoin kavereiden hevosia, koska en voi luvata että laatu on kovin kaksista, mutta silti opin mielelläni lisää kuvaamisesta. Tämä kuvien etukäteisvalmistelu jää itselläni ainakin suorittamatta. Muuli on yleensä siisti ja siisteissä varusteissa ja itsekin sinne päin, mutta kuvauspaikat ja niihin totuttelu pitäisi hoitaa paremmin. Lisäksi apukäsiä tarvitaan kiinnittämään eläimen huomio. Hevosenhirnunta YouTubesta on tosin melko toimiva, kun se tulee kuvaajan taskussa olevasta puhelimesta :D

  Komppaan täysin Ainoa, näitä lisää kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei kiitos! :) Youtuben soittolistat on tuttuja, suurimpaan osaan hevosista ne toimiikin, mutta muutaman kanssa oon saanut käyttää mielikuvitusta, kun äänet ei ole hetkauttaneetkaan. :D

   Poista
 5. Niimpä! Eikä varsinkaan tollasen kans joka ei hätkähdä mistään muusta kun ruuasta :D

  VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat