keskiviikko 13. maaliskuuta 2013

Valloittava karvakasa
Winniestä lähtee kamalasti karvaa, hyi! Pöllyävä irtokarva on asia, jota en vain voi sietää. Vihaan sitä, kun kaikki ponin varusteet, loimet ja myös omat vaatteet on aivan täynnä sähköistä pientä karvaa, joka ei lähde pois niin millään, mutta takertuu kyllä taas eteenpäin muihin vaatteisiin, auton penkkeihin ja vaikka mihin, minne sitä karvaa ei haluaisi. Poni saikin eilen perusteellisen harjauksen kumisualla ja hööksin taikaharjalla ( jotain kumisuan ja piikkisuan väliltä, irrottaa mukavasti karvaa).
Karvanlähtö ei loppunut sitten millään; karvaa vain tuli ja tuli ja tuli, mutta poni ei näyttänyt yhtään sen kaljummalta. Lopulta oli siis pakko luovuttaa ja hyväksyä todellisuus, että ratsastushousut peittyisivät irtokarvoista, kun selkään istuu ilman satulaa.

Pikkuserkkuni Jenni oli vaihteeksi taas tallilla mukana kuvaamassa omalla kamerallaan. Ilma oli kuvaamisen suhteen mitä mainioin, kun aurinko paistoi lähes pilvettömältä taivaalta. Melkein tuntui jopa liian kirkkaalta, kun aurinko heijasti lumen pinnasta. Suunnattiin ponin kanssa kentälle pelkkä riimu varustuksena. Viime kerrasta onkin aikaa, kun olen Winniellä ratsastanut riimun kanssa. Poni toimii sillä niin vallan hyvin, että pitäisi ottaa tavaksi vähän useamminkin. Karvakasa oli kovin miellyttävä ja pehmeä ratsastaa, vaikkakin se kärsi kamalasta pissahädästä. Silloin Winnie ei suostu laukkaamaan, vaan punkee sisälapa edellä sisälle ja jumittaa. Hetken yrittämisen ja keskustelun jälkeen laukkakin lopulta nousi ihan nätisti ja säilyi myös.


Varmaan vajaa puolisen tuntia kului riimulla ratsastaessa, jonka jälkeen riisuin ponilta riimun ohjineen ja jäin ratsastamaan pelkällä kaulanarulla. Ohjaus oli alkuun vähän hakusessa, mutta parani nopeasti kehujen avulla. Käänsin Winnietä sekä painolla, pohkeella, katseellani että kaulanarulla. Oikeasta reaktiosta poni sai kehuja ja vähitellen se alkoi taas toimia yhä pienemmistä avuista. Ravailtiin ympyröillä ja kahdeksikolla ja tehtiin paljon siirtymisiä ja pysähdyksiä. Parasta Winniessä on se, että sillä toimii jarrut aina ja joka tilanteessa; sain ponin pysäytettyä reippaasta ravista vain tiivistämällä istuntaa ja vetämällä vähän kaulanarusta.

Tällä kertaa treenattiin vain käynnissä ja ravissa, säästettiin laukka seuraavaan kertaan, ettei haukkailla liian suuria paloja kerralla. Onnistumisiin kun on aina hyvä lopettaa, niin hommasta jää hyvä mieli sekä kuskille että ponille. :)

PS! Vielä on aikaa jättää kysymyksiä Winnielle, kysymyksiä ponipallerolle voi jättää tähän ja edelliseen postaukseen. :)

20 kommenttia

 1. Karvan lähtö on kyllä ärsyttävää :D
  Minkä merkkiset noi sun ratsastus housut on?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Housut on varmaan eurohunterit tai muut vastaavat halvat. Nuo on Prismasta, lasten kokoja:D

   Poista
 2. Miten sait tehtyä ton sun bannerin? Ja noi kuvat sivuun esm Essi, Julita ja Winnie? Ja onko Winnie Metsäkylänratsastuskoululla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Banneri on tehty gimpillä reunan kuvat on lisätty ulkoasuun ihan vain kuvina. Winnie asuu Kartanon tallilla, joka on yksityistalli. :)

   Poista
  2. Ok, voitko kertoa mitä nappii siellä pitää painaa ku mulla se ei oikein onnistu... :D

   Poista
  3. ok, ku yritin kokeilla niin en oikein tajunnu sitä niin voitko kertoa tarkemmin... :D

   Poista
  4. Ei ne tule ihan nappia painamalla, on vähän monimutkaisempi juttu. :) saisit luettavaksi 10 sivuisen romaanin jos alkaisin neuvoa, etkä siltikään ymmärtäisi;) ei ole ihan helpointa kuvankäsitteyä ja lisäksi saisit opiskella html -koodia, että saat kuvat toimimaan linkkeinä jne..

   Poista
 3. Miten sait tehtyä ton sun bannerin ja noi kuvat tohon sivuun, esm Essi, Julita ja Winnie? Ja asuuko Winnie Metsäkylänratsastuskoululla?

  VastaaPoista
 4. Kivoja kuvia ! :) Mietin vaan että onks tää talli missä Winnie asuu ihan melkein keskellä kaupunkia? Kun pari kertaa on kuvissa katellut että pellon vieressä on ihan kerrostaloja ja kentän vieressä HKn areena. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat, joissa pellon reunassa on kerrostaloja, on Metsäkylästä. Metsäkylä on noin 5 km Turun keskustasta ja sijaitsee luonnonsuojelualueen reunalla. Winnien nykyinen asuintalli, Kartanon talli taas on vähän kauempana keskustasta, ihan messukeskuksen ja hk areenan vieressä. :)

   Poista
 5. Et ole ajatellut klipata Winnietä, jos karvaa lähtee? Uskon että lähtee, kuvistakin huomaa että sitä on :D Jos et tykkää siitä että ihmiset ratsastavat ilman kypärää, koska se ei ole turvallista niin (tämä on vain minun mielipiteeni siis) miten pelkkä naru kaulassa -ratsastus on sen turvallisempaa? Hk-areenan ympärillä kuitenkin pyörii autoja.. :s

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Winniellä on kuitenkin suht ohut talvikarva niin sitä ei ole tarvinnut hikoilemisen takia klipata. Koska poni asuu ulkokarsinassa, jossa yöt on viileämpiä, saa poni pitää lämmikekarvansa:) muuten elämä hankaloituisi kamalasti kun pitäisi loimittaa myös yöksi, vaihtaa loimea aamulla ja illalla, käyttää aina ratsastaessa loimea...

   Hyvä pointti myös tuo kypärättömyyden ja kaulanarun vertaaminen. Mun mielestäni kuitenkaan hevosen varusteet kuten suitset tai satula ei suojaa ihmisen päätä. Hevosen selästä voi tippua vaikka sillä olisikin kaikki vermeet päällä- itseasiassa mitä enemmän varusteita, sitä suurempi todennäköisyys niihin on jäädä kiinni roikkumaan. Toki selästä tippumiseen on suurempi todennäköisyys kun ei ole satulaa josta saa tukea, tai hepalla kuolainta, jolla voi jarruttaa voimakkaasti. Winnie ei kuitenkaan säiky autoja, kun on niihin jo täysin tottunut ja se myös kuuntelee kaulanarua todella hyvin kun sillä pidättää. En siis koe kaulanarulla ratsastamista sen vaarallisemmaksi kuin varusteillakaan ratsastamista, kunhan hevonen on hallittavissa narulla. Vaarallista olisikin, jos hevonen säikkyisi eikä pysähtyisi pelkällä narulla.

   Poista
  2. Ja lisäänpä vielä, että kypärättömyyttä ihmettelen siksi, että se on suorastaan typeryyttä, eikä vain vaarallista. Toki myös ilman satulaa ratsastaminen, hyppääminen ja maastoilukin on vaarallista, mutta kun ratsastaja suojautuu oikein, on riskin ottaminen ehkä ihan järkevää. Turvallisintahan olisi ratsastaa maneesissa neljän seinän sisällä turvaliivi päällä, kypärä päässä ja hevosella suussa norsujarru ja lisäksi jarruna apuohjia, jotka estää pukittamista ja keulimista. :) sitä siis tarkoitan, että jo hevosen selkään nouseminen on vaarallista, koska kyseessä on iso pakoeläin. Siksi kypärän käyttö on mielestäni tarpeellista aina ja joka tilanteessa, kun se voi pelastaa ratsastajan hengen.
   Kuulostaako yhtään järkevältä? :)

   Poista
 6. Oon täysin samaa mieltä kun Essi. Kypärä on pelastanut monen hengen; varusteet taas vienyt sen. Kypärättömyys on _paljon!_ enemmän kun tyhmyyttä! ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei nyt ehkä ihan niin mustavalkoisesti voi ajatella, että varusteet on pahasta, mutta ei satulattomuutta voi suoraan verrata kypärättä ratsastamiseen. :) Toki ne hevosen varusteetkin on varmasti pelastaneet henkiä, kun esimerkiksi jalustimista onkin saanut tukea sen verran, ettei tipukkaan selästä.

   Poista
 7. Joo en sitä tarkottanut! Tarkotin vaan että ei voi kypärää ja varusteita sillain verrata.
  T. Karoliina

  VastaaPoista
 8. Itse hevosihmisenä tiedän, etää jalustimeen ym voi jäädä kiinni, kun on tippumassa jolloin on vaara jäädä kavioiden polkemaksi. Tarkoitin lähinnä sitä, että vaikka hevonen on maastovarma, ei pelkää autoja tai muita hökötyksiä on siinä aina se vaara että Winnie vaikka pelästyy katolta tippuvaa lunta tai vapaaksi päässyttä hevosta, jolloin voit tippua ja näin ollen hevonen lähtee vetämään aidoista ulos ja tielle. Pelkkä naru voi tipahtaa helposti kaulalta, kun ei se ole kireällä. Ihmiset, joilla ei ole kokemusta hevosista vaikkapa joku koiran ulkoiluttaja ei välttämättä uskalla ottaa pelkästä harjasta kiinni jos huomaa hevosen vapaana autotien vieressä. Kyllähän hackamorekuolaimella ratsastaminen on melkein verrattavissa riimuratsastukseen ja ei siinä mitään, jos hevonen toimii pelkällä narulla kaulassa, mutta itse pelkäisin hevosen puolesta. Tiedän ettet ratsastaisi pelkällä narulla, jos et luottaisi Winnieen MUTTA aikaisemmassa kommentissani en tarkoittanut verrata kypärää ja hevosen varusteita keskenään, koska ne ovat aivan eri tarkoitukseen tehdyt. Molemmat asiat ovat ihmisen tietoinen päätös ja pelkkä hevosen taluttaminen voi kohtua kuolemaksi. En halua arvostella sinua tästä asiasta, koska minusta on mukava lukea, kuinka paljon keksit Winnielle erilaista tekemistä sen mielen virkistykseksi, mutta itse en ikinä uskaltaisi ratsastaa pelkällä narulla kaulassa. Sinä toki tunnet hevosesi paremmin kuin minä ja jokainen hevonen ja ratsastaja on yksilö. Pidän peukkuja teille molemmille ja tsemppiä valmennuksiin ja kisoihin! :) ps. jaksa vain käydä niissä kouluvalmennuksissa, ne antavat paljon! Todennut sen itse esteratsastajana.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän sun pointin ja olen myös sitä mieltä, että riskejä ei saa ottaa hevosen tai sivullisten turvallisuuden kustannuksella. Ratsastankin kaulanarulla vain ja ainoastaan suojetulla alueella, jossa ei ole muita hevosia. Silloin hevonen ei vaaranna itseään eikä sivullisia, kun jää irti päässessään kentälle/maneesiin. Pelkällä narulla ratsastamisessa ainut lisääntynyt riski onkin siis tippua helpommin, jolloin riski loukkaantua kasvaa vain itselläni ratsastajana. Toki aidoista läpi/yli tuleva hevonen olisi asia erikseen, kun taas sivulliset voisivat olla siinä tapauksessa vaarassa.
   Pyrin tässä hevosharrastuksessa pitämään järjen päässä. :)
   Ja kiitos tsempistä, jatketaan varmasti Villen valmennuksissa käymistä, ei siitä voi olla kuin hyötyä! :)

   Poista
  2. ratsastan siis SULJETULLA alueella, tuli hassu kirjoitusvirhe. ;)

   Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat