perjantai 18. toukokuuta 2012

Vähän vaihtelua

Lähdettiin pienellä porukalla käymään eilen Salossa.Menomatkalla satoi välillä rankastikin vettä, mutta sade onneksi loppui määränpäähän pääsyämme. Käytiin ensin liikuttelemassa yksityisiä heppoja porukan tutun luona, jossa pääsin itsekin istumaan Roisto- suokin selkään. Ex ravuri suomenhevonen särähtää yleensä pahasti mun korvaan, sillä en ole mikään suokkien ystävä ollut. Muutamilla ihan mukavilla suokeilla olen mennyt, mutta en yleensä tykkää niiden liiasta vauhdista tai muuten tavasta liikkua. Roiston pyöreään selkään kuitenkin istuin ja ihastuin ruunan liikkeeseen ja tapaan tehdä töitä! Hevonen pyöristyi alla kivasti ja oli enemmän eteenpäin ratsastettava kuin kuuma ja ravurimainen. Ehkä tässä kohtaa voitaneen todeta, että poikkeus vahvistaa säännön. ;) No ei, kyllä maailmassa varmaan on paljonkin kivoja suokkeja, mutta en ole vain tähän mennessä törmännyt niihin, jotka itseäni miellyttäisi.

Nettisivut: Onnenperän talli
Sijainti: Vaskio
Ratsukoita tunnilla: 3
Irtotunnin hinta (pienryhmätunti): 27 €
Ratsu: Aili


Seuraavaksi suunnattiinkin Onnenperän tallille, jossa on muutamia Metsäkylän entisiä tuntihevosia. Viuhti  ja Aili -tammat olivat mun ratsastuksen aloittamisen aikoihin peruskalustoa meidän tunneilla, joten oli kiva nähdä molempia tammoja pitkästä aikaa. Viuhti on pyöräyttänyt jo kaksi varsaakin, joihin päästiin myös tutustumaan.

Onnenperässä meille oli varattu pienryhmäestetunti, jolle sain ratsukseni Ailin. Olin tammalla siis ratsastanut aikaisemmin Metsäkylässä joitakin kertoja, mutten ollut koskaan hypännyt sillä. Sen sijaan olin estevalmennusryhmässä Ailin varsan, Astan kanssa noin vuoden verran. Asta oli tosin perinyt emältään vain koon ja värin, ratsastettavuudelta se oli aivan erilainen Ailiin verrattuna; reipas, esteillä kuuma ja muutenkin sähäkämpi tapaus. Emänsä tavoin se oli kyllä raskas ratsastaa näinkin pienelle ihmiselle.

Oli kyllä hurja tunne kiivetä tuon sotanorsun selkään, kun tuntui että sekä satulan edessä että takana oli tuplasti enemmän hevosta kuin Pojulla ratsastaessa! Leveyttäkin oli varmaan kahden Pojun verran.

Viuhti
Satulana Aililla oli koulupenkki, mikä ei todellakaan helpottanut istumista esteillä. Aili onkin suurimmaksi osaksi koulutunneilla suosiossa, eikä sillä kuulemma hypätä paljoa vapaaehtoisten hyppääjien puutteen vuoksi. Ymmärrän siis satulavalinnan varsin hyvin, eikä hätä nyt ollut kummoinen kun esteetkin olivat pieniä.

Kentälle oli rakennettu valmiiksi kiva ja monipuolinen rata. Treenattiin ensin radan osia ja lopuksi hypättiin esteitä 7 esteen ratana. Aili oli hurjan raskas ratsastaa, vaikkakin se kyllä liikkui ihan mukavasti eteen, kunhan sen vaan sai ensin liikkeelle. Oli jotenkin kovin avuton olo tuon valtamerilaivan selässä, kun omat jalat tuli juuri ja juuri satulan siipien yli. Komenna siinä sitten hevosta laukkaamaan... :D Aili kuitenkin ylitti mun odotukset ja hyppäsi oikein kivasti. Toisinaan se tuli esteille hyvin pohjaan ja hyppäsi läheltä, mutta laukkaa säätelemällä sarjoille ja linjoille tuli muutamia oikein kivojakin hyppyjä.

Järkytyin tunnin jälkeen, kun laskeskelin esteiden olleen korkeimmillaan 80 cm korkeita. Ailin selästä ne näyttivät niin pikkiriikkisiltä! Onhan se hieman erilaista hypätä 80 cm esteitä 175 cm korkealla ja 140 cm korkealla hevosella...

 Tunti itsessään oli oikein hyvä ja pidin opettajan tavasta huomioida meidät ratsastajat yksilöinä. Sain uusia vinkkejä taas esteiden ratsastamiseen ja ylipäätänsä raskaampien hevosten ratsastamiseen.
 Päälimmäisenä tunnista jäi mieleen kaarteiden ratsastaminen radalla... En ole hirmuisesti kiinnittänyt huomiota laukan tempoon kaarteissa, vaan olen ratsastanut tasaisen reippaasti radat läpi. Nyt kuitenkin opin ratsastamaan hevosta eteen erityisesti kaarteissa, joissa vauhti muuten helposti hidastuu ja ratsastus seuraavalle esteelle hankaloituu. Kun ratsastaa kaarteen hyvin ja reippaasti, voi seuraavalle esteelle suuntaamisen jälkeen keskittyä odottamaan estettä ja tarvittaessa lyhentää laukkaa. Jos kaarteen jäljiltä ei ole laukkaa josta ottaa pois, tulee hyppäämisestä hankalaa. Tämän sain todeta istuessani Ailin kaulalla sen kiellettyä okserille liian vähäisen vauhdin takia. ;)


18 kommenttia

 1. ei pahalla, mutta etkö vähän turhan laiskanpuoleisesti mee tolla aililla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis miten laiskanpuoleisesti? Minä olen laiska selässä vai en ratsasta hevosta tarpeeksi eteen? Aili on ihan mielettömän raskas ja hidas ratsastaa, videolla se liikkuu opettajan mukaan todella hyvin.

   Poista
  2. huomasin kyllä että itse hevonen on vähän raskas, ja sitä meinasinkin, mutta mietin lähinnä sitä että vähän reippaammin oisi voinut mennä? :D ja hyvinhän tuo menikin, ei siinä.

   Poista
  3. Tein kyllä parhaani, voit olla varma ;D

   Poista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  5. Itsekin Aililla hypänneenä voin kertoa, että aika paljon saa töitä tehdä, että sen saa kulkemaan edes noin. Isoksi hevoseksi sillä on aika pienet ja tahmeat liikkeet.

   Poista
 2. Aika hitaan ja raskaan näkönen hevonen, mutta hyvin ratsastat! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin, Aili on hitain ja raskain hevonen mitä olen koskaan ratsastanut :D Se on niin iso ja massava, joten sen liikekin on sen mukainen. Opettajan mukaan hevonen kuitenkin liikkui oikein hyvin. :)

   Poista
 3. Moi! Ketä kaikkia teitä metsäkylästä siellä oli ja millä menitte?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En nyt luettele tänne mitään nimiä, kun en tiedä haluaako ihmiset nimiään mainittavan näinkin suositussa blogissa. En muista muiden heppojen nimiä...

   Poista
  2. Moi!
   kävitkö katsomassa mun blogia siellä on muutama baneeri jonka oon tehny ja äänestys niistä kävistjooko katsomassa.

   Onko Winniestä jotain tietoo onko se myyty vai mitä?
   Taru

   Poista
  3. Enpä ole ehtinyt katsomaan.

   Ei ole Winniestä kuulunut mitään uutta, ilmoittelen kyllä täällä blogissani jos jotain kuulen.

   Poista
 4. Voi, ihana Aili! Aili on mun lempihevonen, käyn itse Onnenperän tallilla :) Hyvin ratsastat, Aili-Maili on kyllä haastava :) Ihana blogi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanaa että Aililla on ihailijoita! :) Metsäkylässä se oli lähinnä aikuisten suosiossa, kun me pienemmät ei saatu sitä liikkumaan laisinkaan. Tammasta tuli kyllä aivan uusia puolia esiin kun sitä pääsi ratsastamaan tauon jälkeen, kun taidot oli jo karttuneet!

   Poista
  2. Onnenperälläkin aikuiset ratsastavat sillä enimmäkseen, mut Aili vaan teki muhun niin suuren vaikutuksen kun näin sen ensimmäisen kerran :) Aina kun vien sen maneesiin/kentälle ja olen nostamassa ohjat kaulalle, Aili laskee päänsä alas jotta yltäisin paremmin :) Oli vaan pakko kertoa, Aili on mulle niin rakas <3

   Poista
 5. Ihana video, hyvin kyllä ratsastat!

  VastaaPoista
 6. Ratsastat todella hyvin :) Katsoessani videota jalustimet näyttivät kamalan lyhkäisiltä johtuen siitä, että itselläni on niin pitkät jalat ja olen tottunut isoilla hevosilla ratsastaessani, että jalkani roikkuvat jossain vatsan alla :'D
  Mutta todella, ratsastat hyvin ja jatka samaan malliin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Olen tosiaankin aika pikkuruinen, vain 159 pitkä ja pituus on vieläpä enemmän selässä, kuin jaloissani. Lisäksi jalustimet on tietysti lyhyet koska hypätään, joten näyttää sen takia vielä entistäkin lyhemmiltä. :) Hyvä kun jalat tulee koulusatulasta edes siipien yli! :D

   Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat