torstai 19. maaliskuuta 2015

Kuinka pitää kimo hevonen valkoisena?

Kimon hevosen kanssa saa vaivata päätänsä erityisen paljon, mikäli mielii hevosensa näyttävän puhtaalta. Todellisuudessa kaikki hevoset ovat varmaan aivan yhtä likaisia, mutta kimossa kura sekä pissa- ja kakkaläiskät vain näkyvät silmiinpistävän hyvin. Harrin kanssa olen päässyt kokemaan hevosen puunaamisen iloja ja suruja ihan urakalla, kun olen epätoivoisesti siistinyt hevosta kisoihin sen kierittyä autaumuksella kurassa. Tässä joitakin hyväksi havaittuja vinkkejä kimon hevosen pesemiseen ja puhtaana pitämiseen.

Hyvät harjat

Kuivunut kura ja suurimmat pölyt lähtevät parhaiten kovalla juuriharjalla ja piikkisualla pyöritellen. Erityisen hyväksi olen huomannut magic brushin ja suurimman ihmeidentekijän harjakiven, jolla saa rapsuteltua osan läiskistä kokonaan pois.Vesipesu ja pesuaineet
Karu fakta on, että kimoa hevosta ei millään harjalla saa lopulta puhtaaksi. Valkoisesta saa valkoisen ja puhtaan näköisen vain pesemällä. Hyvä ja edullinen kikka on sekoittaa ruokasoodaa shampooseen - itse olen käyttänyt ihan tavallista ihmisten shampoota ja lisännyt aina kämmenelle noin teelusikallisen soodaa ja sekoittanut sen shampooseen. Toki kimoille on myös ihan omia kimoshampoita, joissa litrahinta tosin on kymmenkertainen ihmisten pesuaineisiin verrattuna.


Kuivashampoo
Aina hevosta ei ole mahdollista pestä kokonaan vedellä esimerkiksi kylmien ilmojen vuoksi. Silloin hätäapuna toimii kuivashampoo, joka suihkutetaan likaläiskälle, annetaan kuivua ja harjataan lopuksi pois.

Selvitys- ja kiillotusaine
Hännänselvitysaine ei pelkästään pidä jouhia sileinä ja takuttomina, vaan suojaa niitä myös lialta. Monet suihkutettavat selvitysaineet käyvät myös karvankiillotukseen, eli puhtaan hevosen pinnalle voi suihkia "hoitoaineen", joka tekee karvasta kiiltävän ja saa sen hylkimään jonkin verran likaa.

Puhtaat varusteet
Lopuksi hevosen puhtaana pysymiseen vaikuttaa hirvittävän paljon varusteet; puhdas hevonen ei ole enää puhdas, kun sen selkään laittaa loimen, joka on sisäpuolelta aivan pölyinen ja turpeessa. Hevosen päähän jää myös likaisista suitsista mustat jäljet, joita on hankala saada pois. Pelkkä hevosen pesu ja puhtaanapito ei siis riitä, vaan myös hevosen varusteista tulee huolehtia.


Kuinka te pidätte hevosenne puhtaina, miten paljon hevosen puhtaus teille merkitsee?1 kommentti

  1. Mä yleensä pyörittelen (suokkien, ponien tms. pidempikarvaisten) ensin kumisualla lähes joka paikan, vedän pölyharjalla hepon läpi ja joskus "kiillotan" vielä superpehmeällä ja tuuhealla luonnonharjaksisella harjalla. Suitset putsaan lähes aina ratsastuksen jälkeen, satulan sillointällöin.
    Hyviä vinkkejä tässä postauksessa, varsinkin jos kimon hepan kanssa puuhailee :)

    VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat