torstai 5. joulukuuta 2013

Joulukalenteri #5

Millainen on hyvä blogi?

Mielipiteitä on varmasti monia, mutta tietyt peruspalikat blogeissa vaikuttavat niiden laatuun ja sitä kautta myös lukijamääriin. Tässä joitain vinkkejä oman blogin kehittämiseen!

1. Päivitä säännöllisesti
Kuten televisiosarjatkin, myös blogit koukuttavat ihmisiä. Säännöllisyys postaamisessa pitää lukijoiden mielenkiinnon yllä ja saa heidät sitoutumaan blogin seuraamiseen.

2. Panosta sisältöön
Ketään ei ihan oikeasti kiinnosta lukea siitä, mitä söit aamupalaksi tai kuinka olet taas "ollut viime viikot tekemättä sen kummemmin mitään ja ratsastellut Pollea pääasiassa eteen -alas". Tingi mielummin postaamisvälistä, kuin sisällön laadusta. Älä postaa, jos ei ole mitään fiksua kerrottavaa! Jos et edes itse jaksa lukea kirjoittamaasi tekstiä läpi, ei sitä jaksa tehdä kukaan muukaan.
Jo ennen blogin aloittamista olisi hyvä rajata itselleen aihe. Kaikkia lukijoita kun on lähes mahdoton miellyttää ja mikäli jaat blogiin koko elämäsi niin koulusta, hevosista, lumilautailusta, valokuvaamisesta kuin parisuhde-elämästäkin, saat ennen pitkää kuulla rutinaa "ettei kiinnosta". Päätä siis aihe, mistä kirjoitat ja tarvittaessa perusta vaikka toinen blogi, mikäli et osaa valita vain yhtä selkeää aihetta.

3. Pitäydy aiheessa
Jos lukija on liittynyt Essin poniblogin lukijaksi, hän luultavasti odottaa postauksia liittyen Essin hevosteluun. Toki satunnaiset erikoispostaukset ovat asia erikseen, mutta yhä yleistyvät lifestylepostaukset saattavat karkottaa alkuperäisiä lukijoita. Mikäli blogin sisältö muuttuu suurestikkin matkan varrella, on aika päivittää sen nimi ja kuvaus sisältöä vastaavaksi, tai perustaa se toinen blogi.

4. Kiinnitä huomiota kirjoituskieleen
Ketään ei niinQ silleen hirveesti ehkä k11nnosta lugee teiniXiiiii tai puhekielt mihi on vielpä ympätTy gauheest hymiöi niinQ!!!!! xD :DDD   :) Laav juu aaaal! <3
Pitäydy siis suurimmilta osin kirjakielessä ja kiinnitä huomiota myös kielioppiin. Hymiöiden viljely harvemmin iskee lukijoihin.

5. Ulkoasulla on merkitystä
Blogin ulkoasu vaikuttaa ensivaikutelmaan, jonka uusi lukija saa ensimmäisen kerran blogissa vieraillessaan. Sekava tai kömpelö ulkoasu ei herätä mielenkiintoa ja saa vierailijaa kiinnostumaan blogin sisällöstä. Erityistä huomiota tulisi kiinnittää tekstin luettavuuteen; pienen ja epäselvän fontin lukeminen tummalta taustalta on lähes mahdotonta ja lukukokemus on kurja, mikäli lukija joutuu pinnistelemään saadakseen tekstistä selvää.

6. Muista elävöittää tekstiä!
Blogeissa pätee sama homma kuin alakoulun kirjoissa; kuvakirjoja on paljon mukavampi lukea kuin kuvattomia ja kuvattoman kirjan täytyy olla oikeasti todella hyvä, jotta sitä jaksaisi lukea. Kuvat ja videot ovat lähes poikkeuksetta lukijoiden toivelistalla, kun kysellään hyvän blogin tunnusmerkkejä. Kuvien ja videoiden laatuun on hyvä kiinnittää myös huomiota - epätarkat tai suttuiset kuvat tallista ja hevosista kaltereiden takana eivät välttämättä vakuuta lukijoita.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat