maanantai 24. lokakuuta 2011

hallittua ja hallitsematonta maastoilua

Eilen kävin liikuttamassa Eltonin omistajien pyynnöstä. Pääsin vihdoin ihan sairaan pitkästä aikaa maneesiin! Voi miten kiva oli ratsastaa ihan yksin isossa maneesissa.... :) Muistan kun vielä pari vuotta sitten tunneilla käydessäni olin ryhmästä se ärsyttävä tyyppi joka vinkui sateessa ja pakkasessakin kentälle ratsastamaan, kun muut halusivat maneesiin. Nyt on kyllä tapahtunut täysi mielipiteenvaihdos ja osaan todellakin arvostaa maneesin olemassaoloa ja sen käyttöoikeutta!
Ponin kanssa tein muutamia uusia harjoituksia, joita olen kovasti opiskellut kirjasta "Ratsasta paremmin". On kyllä tutustumisen arvoinen kirja, tämä kannattaa lukea jos vain on mahdollista! :) Yleensä en paljon lue , mutta tätä kirjaa olen kahlannut läpi viimeiset 3 päivää kun vihdoin sain sen omakseni. Harjoitukset on yksinkertaisia, hyvin selitettyjä ja oikeasti tehokkaita. Sunnuntaina tein paljon istuntaharjoituksia ja erilaisia temponvaihtelutehtäviä, jotka toimi juuri niin kuin kirjassa luvattiinkin.


Eltonin jälkeen kävin pikaisesti liikuttamassa vielä Winnien. Lauantain kovemman treenin vuoksi käytiin vain maastossa, mikä tekee ponille kyllä ihan hyvää kun muut eivät tällä hetkellä sen kanssa maastoile. Oppiipahan tamma käyttäytymään sielläkin. :) Reissu meni kyllä tosi nätisti, Winnie oli paljon rennompi kuin viimeksi ja pysyi hyvin käynnissä ja jaksoi odottaakkin paikoillaan kun tehtiin useampia pysähdyksiä lenkin aikana. Lenkkipoluilla ravailtiinkin muutamia pätkiä ja tamma käyttäytyi vallan mallikkaasti. Metsässä oli välillä vähän jännittävämpää, mutta rohkaisulla pieni blondi kulki tasan sieltä mistä pyydettiin.


Tänään kävin taas Eltonilla. Tällä kertaa mentiin (vielä melkoisen märällä) kentällä jatkaen eilisiä harjoituksia ja ottamalla mukaan muutama uusi. Tykkäsin tosi paljon raviharjoituksesta, jossa ravataan 10 askelta normaalisti keventäen, 10 askelta keventäen keskiravia ja 5 askelta alas istuen keskiravia. Tämän jälkeen pysäytys ja sama homma uudestaan, uudestaan ja uudestaan.
noin 50 minuutin treenin jälkeen lähdettiin maastoon loppuverkkailemaan. Muutamat pätkät otettiin ravia ja loppumatka oli tarkoitus kävellä. En tiedä mitä ihmettä tapahtui, mutta isoon ylämäkeen kääntäessä Elton ryöstikin täyteen kiitolaukkaan ja paineli mäen ylös asti kaikkea muuta kuin hallitusti. Ajattelin että eiköhän se mäen päälle sitten pysähdy, jos ponipojasta tuntui ettei jaksa kiivetä käynnissä. No mutta eipä mitään, mäen päällä vauhti kiihtyi eikä pidätteet menneet enää läpi ollenkaan. Siinä sitten paineltiin varmaan kilometrin verran juurakkoista metsäpolkua pitkin aivan hallitsemattomassa kiitolaukassa. Rytäkässä tippui toinen jalustin ja mietin siinä että on tämäkin hieno tapa halvaantua tai kuolla. Kerran pelkäsin tosissani että poni menee laukassa ympäri ja kaatuu mun päälle - Elton kävi melkein polvillaan ja varmaan turpakin hipaisi maata, mutta jotenkin se keräsi itsensä ja jatkoi entistä lujemmassa laukassa tallin pihaan saakka.
Omistajankin kanssa ihmettelin asiaa, kun ei poni tuollaista yleensä tee, eikä se selvästi mitään kyllä pelästynytkään. ensi kerralla laitetaan toiset kuolaimet suuhun ja käydään kiipeämässä vähän rauhallisemmassa vauhdissa..

2 kommenttia

  1. Heei millon lähetät sen piirroksen, jonka voitin siinä arvonnassa? :)

    VastaaPoista
  2. Mulla on haaste sulle mun blogissa :)

    VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat