lauantai 13. lokakuuta 2012

Problem solved!

Olen ihan ihmeissäni siitä, kuinka paljon yksin ratsastaessakin voi yhden tunnin aikana oivaltaa asioita ja kehittyä ratsastajana. Tässä siis jotain ihmeellistä mitä tapahtui eilen.

Case: Tavoitteena ratsastaa hevonen rennoksi peräänantoon ja työskennellä salmiakkikuviolla tehden siirtymisiä ja pysähdyksiä jokaiseen kulmaan.Problem: Verryttelyssä hevonen juoksee alta, eikä tukeudu ohjaan. Se olevinaan säikkyy toisessa päädyssä. "Hevonen on pelle ja ärsyttää ratsastajaansa!"

Problem solved: Et voi luottaa hevoseen, jos et luota itseesi. Sinun pitäisi olla hevoselle henkinen ja fyysinen tuki eikä toisin päin. Kokoa siis ensin itsesi ja tue hevosta jännittävässä tilanteessa, anna sille muuta tekemistä - säikkyminen jäi tässä tilanteessa pois.
Aseta pieniä välitavoitteita; älä tähtää ensimmäisestä askeleesta lähtien pyöreään, rentoon ja täydelliseen peräänantoon, vaan aseta tavoitteita jokaiselle ratsastuksen osa-alueelle. Uusi tavoite: Hevonen liikkuu verryttelyssä hyvin eteen ja hyväksyy kevyen ohjastuntuman.


Problem: Hevonen nostaa vääriä laukkoja ja kaatuu ympyrällä sisälle. "Hevonen ei keskity/ hevonen on rikki jaloistaan kun ei kykene laukkaamaan oikein!"

Problem solved: Hevonen toimii pitkälti painoavuilla, joten et voi olettaa hevosen toimivan saamiaan apuja vasten. Jos siis painpisteesi on vinossa vasemmalle, hevonen tuskin nostaa oikeaa laukkaa, eli jälleen kerran; korjaa omat virheesti ja syytä vasta sitten hevosta. Ratsastajan suoristuminen sai aikaan täsmälliset oikean laukan nostot ja tasaisemman ympyrän laukassa.


Problem: Salmiakkikuviolla hevonen ryntää siirtymisissä ja juoksee ravissa. "Hevonen ei kuuntele ratsastajaansa eikä ole motivoitunut työskentelemään!"

Problem solved: Kun jokin ei onnistu, palaa tehtävässä taaksepäin ja helpota sitä. Jatka tehtävää käynnissä, kunnes se sujuu hyvin ja kokeile vasta sitten uudestaan ravia. Helpota ravitehtävää tarvittaessa loiventamalla käännöksiä tai vähentämällä siirtymisten määrää. Rauhoitu ratsastajana itse ja keskity rentoutumaan kun hevonen on pinkeä, ole apujenkäytössäsi selkeä ja täsmällinen.


Problem: Hevonen ei lopultakaan kulje täysin rentona peräänannossa. "Tunti meni täysin penkin alle!"

Problem solved: Älä pyri täydellisyyteen, koska silloin et koskaan saavuta tavoitettasi. Aseta tavoitteita uudestaan realistisemmin ja iloitse onnistumisista. Hevonen rauhoittui tunnin aikana, tukeutui lopulta kuolaimeen ja kulki pätkittäin tasaisen pyöreänä sekä käynnissä että ravissa. Ratsastaja korjasi istuntaansa ja selkeytti apujaan sekä erityisesti rauhoittui itse - todellisuudessa tunnin aikana tapahtui siis erittäin paljon!


1 kommentti

  1. olipas kiva ja erilainen postaus tää, lisää samanlaisia jatkossa :)

    VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat