perjantai 13. heinäkuuta 2012

Kesän tallikierros 1# Varjo-talli

Kesän tallikierroksen ideana on kiertää pikkuserkkuni Jennin kanssa Turun seudun ratsastuskouluja kokeilumielessä ja kirjoittaa niistä positiivisessa mielessä pienet arvostelut kuvien kera. Kierros lähti käyntiin Varjo-tallilta, joka oli tunnin varaamisen aikoihin teidän lukijoiden äänestyksen perusteella vielä yksi kiinnostavimmista kohteista.

Faktat:
Nettisivut: Varjo-talli
Sijainti: Vahto
Irtotunnin hinta: 17 e
Ratsukoita tunnilla: 7

Varjo-tallin tuntihevoset ovat pääasiassa suomenhevosia, mutta muutama eksoottisemman rotuinen muhkukin shetlanninponien rinnalla pyörittää tunteja. Jenni varasi tuntimme puhelimitse ja mainitsi toiveemme ratsujen suhteen; muhkut kiinnostivat kokeilumielessä enemmän kuin suomenhevoset.

Turusta tallille ajoi vajaan puolisen tuntia ja perille oli yllättävän helppo löytää. Turusta tullessa voi alkaa vilkuilla vasemmalle Varjotallin kylttiä, kun ympärillä alkaa näkyä paljon hevosia laitumilla. Perille saavuttuamme saimme mukavan vastaanoton opettajalta, joka neuvoi meidät varustettavien hevostemme luo. Pihaton seinässä oli tuntilista, josta saatiin yllätykseksemme lukea nimemme suosittujen tuntihevosten Herkun ja Punkkerin kohdalta. Muut tuntilaiset neuvoivat meitä hevosten ja varusteiden kanssa, ilmapiiri tallilla vaikutti oikein positiiviselta!

Jenni sai ratsukseen valtaisan shiren Herkules White Albumin, "Herkun". Ymmärtääkseni hevonen on yksityisomistuksessa, mutta tekee ilmeisesti tunteja. Toki on mahdollista myös, että hevonen on siirtynyt ratsastuskoulun omistukseen.. Itse sain ratsukseni valloittavan suloisen irlannin cob ruunan Punkkerin! Tuntiratsastajat kertoivat Punkkerin olevan "reipas, välillä liiankin reipas. Lisäksi se ei oikein taivu helposti, mutta se on todella kiva!" Punkkeri oli valmiiksi kiinni sidottuna pihatossa, jossa harjasin ja varustin sen.

Kentällä meidät ratsastajat autettiin selkään muiden ratsastajien ja tallityttöjen toimesta. Tunti aloitettiin ratsastamalla kulmiin, mikä oli todellakin hankalaa Punkkerin kanssa. Tytöt olivat ihan oikeassa, ruuna ei taivu oikein mielellään! Tunsin itseni ihan alkeisratsastajaksi, kun hevonen oikoi kulmissa sisälapa edellä. Vähitellen sain kuitenkin ratsastettua sisäpohkeen läpi niin, että myöhemmin loivan kiemurauran

keskelle tehtävät voltitkin onnistuivat suht hyvin.
Tunnin tehtävä pyöri siis loivien kiemuraurien ja volttien ympärillä. Tykkäsin selkeästä tunnin aiheesta ja tehtävän etenemisestä vähitellen vaikeampaan.

Ensin ratsastettiin kulmiin, sitten lisättiin loivat kiemurat pitkille sivuille. Kiemuroiden keskelle lisättiin voltit, jonka jälkeen myös lyhyiden sivujen keskelle tehtiin voltit. Laukkatehtävässä päätyjen voltit korvattiin suurilla laukkaympyröillä. Positiivinen yllätys oli, kun tehtävän jälkeen oli aikaa itsenäiselle laukkatyöskentelylle.

Tunnista jäi hyvä fiilis, kun sain ratsunikin toimimaan lopulta oikein kivasti. Alkuun kulmien läpi juossut hevonen myötäsi lopuksi niskastaan ja muuttui oikein pehmeäksi ja tasaiseksi ratsastaa. Tunnin tehtävä oli oikein sopiva kesätunnille, jossa ratsastajat eivät ole aivan saman tasoisia. Yksinkertaisessakin tehtävässä on haasteita kaiken tasoisille ratsastajille. Opettaja antoi niin yleisiä kuin myös henkilökohtaisia ohjeita kaikille ratsastajille, joten jokainen sai varmasti jotain tunnista irti. Itse olisin ehkä kaivannut alkuun enemmän ohjeita hevosen ratsastamiseen, kun reipas, mutta oikova ja jäykkä hevonen tuntui

vieraalta allani.

Tallista ja tunnista jäi kyllä positiivinen mielikuva. Erityistä kiitosta antaisin tallityttöjen avuliaisuudesta ja positiivisuudesta sekä tallin tavasta huomioida irtotuntilaistenkin toiveet esimerkiksi hevosten suhteen.Yhteenveto


+ ryhmäkoko
+ hevostoiveiden kuunteleminen
+ hyvä ilmapiiri
+ mukavat hevoset
+ sopivan tasoiset tehtävät
+ siistit, hevosille sopivat varusteet

- käytössä vain puolikas kenttä
- toiveena enemmän henkilökohtaista palautetta ratsastuksesta20 kommenttia

 1. Vautsi, aika kiva idea tämmönen! :)

  http://pokerijaelli.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 2. Sanon heti näin alkuun, että sulla on mahtava blogi laadukkaalla tekstillä, upeilla kuvilla ja mahtavalla ulkoasulla ! Sun blogistas on ollu mulle paljon apua ja tää idea on TOSI kiva! Iha ärsyttää etten asu Turussa :D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon tosi positiivisesta palautteesta, tällaisia on mukava lukea! :) haluatko tarkentaa miten blogista on erityisesti ollut hyötyä sulle? :)

   Poista
  2. Esim. monilla harjoituksilla mistä olet kirjoittanut ja olen itsekin niitä yrittänyt hoitsuni kanssa ja huomannut positiivisen lopputuloksen! Lisäksi saan aina intoa ja inspiraatiota blogistasi. Vai mitenhän tämä kaikki olisi pitänyt muotoilla... :D

   Poista
 3. miks noil hepoil on piuhat ? ei kyl myötää yhtää niistä huolimatta (; tai yritäkkää peräänantoo

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä piuhojen merkityksestä, en kysynyt. Aika sokea saat olla jos et näe hevosen myötäävän niskaataan kun vertaa alku- ja lopputunnin kuvia. :) turpa osoittaa aivan eri suuntaan. Alkutunnista hevonen painoi ohjalle, kun lopuksi pystyin pitelemään ohjia kahdella sormella. Peränannosta ei mitän puhetta ole ollutkaan, sen nyt näkee tosiaan kuvistakin ettei hevoset polje alleen.

   Poista
  2. Ja lisäänpä vielä, ettei apuohjia käytetä hevosen rullaamiseen, turhakommentti siis "ei myötää apuohjista huolimatta".. Hevonen kuuluu RATSASTAA pehmeäksi, jolloin se myös myötää niskastaan.

   Poista
 4. Nyt on kyllä pakko tullaa kommentoimaan. Essi, kirjotat blogissasi kokoajan että muka tietäisit kaiken ja osaat ratsastaa ponin juuri niinkuin väität. Kyllähän nämä oululaiset lukijat uskovat sinua mutta olen käynyt samalla tallilla kanssasi kohta 4v ja joka kerta esität hirveän tietävää muttet kuitenkaan osaa ratsastaa sen mukaan.. En sano vihalla mutta älä päde asioita joita et itsekkään ymmärrä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pakko todeta etten pysty kommenttiasi ottamaan kovi vakavasti, kun et voi omalla nimelläsi tai päin naamaa tulla asioita sanomaan, jos minut kerran tunnet ja enemmänkin ratsastustani seuraat. Haluatko tarkentaa, että mitä minä "esitän tietäväni" mutten tiedäkkään? Mulla kun ei mitään pätemisen tarvetta ole ja blogissakin kirjoitan todenmukaisesti. En ymmärrä myöskään miten voisin antaa ratsastustaidoistani paremman kuvan, kun kerran kuvia ja videoita lataan blogiin kaikkien nähtäväksi. Eiköhän jokainen voi niiden perusteella muodostaa oman mielikuvansa mun taidoista.

   Poista
 5. Ää! Mun on pakko kirjottaa kommenttia ku sulla on ihan älyttömän ihana blogi! Rakastan noit sun HYVIN MUOKATTUJA videoita! Aina ku katon niitä ni kulkee kylmät väreet selässä. Ja kiitos ku teit Varjo tallista tän tallikierroksen. Itsekkin käyn siellä kerran viikossa ja kaipasinkin muiden mielipidettä tallista! Ja ku oon katellu näitä kommentteja, älä ota ittees noita negatiivisia.. Osaat tosi hyvi ratsastaa! Ja näytät tietävän hevosista paljon. Ne ketkä tulee tänne urputtamaan ni on vaa kateellisia sulle sun taidoista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon, tosi mukava kuulla! Oletko itse samaa mieltä tallista kuin millaisen mielikuvan minä sain tuon yhden kokeilukerran aikana? :)

   En minä oikeastaan ole kovin taitava, jonkin verran tottakai hevosista tiedän kun olen niiden käytökseen esimerkiksi enemmän perehtynyt, mutta en mikään guru ole ;)

   Poista
  2. Hahah, mun silmissä näytät iha ammattilaiselta! (: Ja oon melkeinpä samaa mieltä sun kans tallista!

   Pakko kysyy vielä, että millä teet noita videoita? Ne on nii hyvin editoituja! Esimerkiks siitä "What do you see" videosta tulee iha tippa linssiii ku se on nii koskettava jotenki! Suosikeissa♥

   Poista
  3. Hah, oon kyllä kaukana ammattilaisesta! :D

   Videot teen MaBookin iMovie ohjelmalla. :)

   Poista
 6. Hei semmost mä vaan miettisin et oliks teil mikä ope oliks Susu vai Bella? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiedä! :( Tunnin pitäjä ei esitellyt itseään missään vaiheessa.. Jenni varasi tunnin ilmeisesti paikan omistajalta, joka kertoi olevansa lomalla meidän tuntimme aikaan. Opettaja siis oli ilmeisesti joko toinen tallin opettajista tai sitten joku sijainen. :)

   Poista
  2. Millanen tää ope oli oliks hän semmonen vähän tukevahko vaaleehiuksinen? :)

   Poista
  3. Juu vastaa kyllä tuota kuvausta! :)

   Poista
 7. Toi kyseinen kimo shire, Herkules White Album on ollut joskus "lainassa/vaihdossa" hetken aikaa Etelä-Suomessa, Luomassa Rauhalan suomenhevostallilla. Itse en koskaan päässyt sillä menevän, mutta hieno hevonen se oli. Kyllä ne suokit kalpeni ison kimon vieressä ;)

  VastaaPoista
 8. Kaksi vuotta tuolla tallilla käyneenä voin sanoa, että opetus ei ollut enää loppuvaiheilla kovin "laadukasta". Tarkoitan siis, että kun samat tehtävät toistuivat usein, niin ei ollut oikein mitään uutta opittavaa, tästä johtuen jouduinkin vaihtamaan tallia, koska halusin kehittyä enemmän.

  On kyllä tullut ikävä tallin ihmisiä, hevosia ja ilmapiiriä:)

  VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat