sunnuntai 16. lokakuuta 2011

Maastoilua ja pukittelua

Ihan alkuun muistutan, että vielä päivän tai pari on aikaa esittää kysymyksiä, joihin vastaan kysymys-vastauspostauksessa ensi viikon puolella. Eli rohkeasti kysymään ihan mitä vain mieleen juolahtaa!

Perjantaina liikutin Winnien selästä kentällä. Tein alkuun aika pitkään töitä käynnissä kun tamma oli taas vähän säpsy ja kiersi estekatoksen kaukaa. Tehtiin pysähdyksiä ja voltteja, joiden aikana poni vähän rentoutui ja jatkettiin samaa työskentelyä ravissa. Ehdin ratsastaa satulalla alle puolisen tuntia, kun satulan omistava poni lähti tunnille ja jouduttiin jatkamaan ilman penkkiä. Mielessä kävi, että onkohan Winniellä ikinä menty ilman satulaa, kun tamma tuntui niin kummastuneelta eikä halunnut heti liikkua ollenkaan. Kaveri myös kuikuili ympärilleen ja minua siellä selässä, mutta suostui lopulta liikkumaan ihan nätisti ja rentoutui siinä samassa kun itsekin ymmärsin etten ole tulossa ohjuksen lailla ponin selästä alas. Tehtiin ravissa kahdeksikkoa ja suurta pääty-ympyrää, mutta jätettiin satulattomuuden takia laukkatyöskentely kokonaan väliin. Ponille kun ei välttämättä tekisi hyvää saada kokemuksia ratsastajien maastouttamisesta, kun se yhden on jo saanut alas keulimalla. Ravailun jälkeen päästin ponin kentälle vapaaksi juoksemaan, mutta kaveri vain kipitteli mun perässä eikä villiintynyt laukkaamaan vaikka kovasti yritin pyytää laukkaa nousemaan.

Lauantaina yksi ratsastuksenopettajista ratsasti ponin maneesissa yhdessä toisen hevosen kanssa. Winnie kuulemma käyttäytyi nätisti ja nosti lopulta laukatkin ihan hyvin, tosin raipalla huomauttaessa oli takapää lentänyt ihan kiitettävästi.

Tänään harjailin ponin huolella käytävällä, että tämä saisi taas opetella seisomaan rauhassa pidempiäkin aikoja kiinni sidottuna. Perjantaina oli käynyt kengittäjä, joka oli vain vuollut kaviot kun kenkien laittamiseen ponilla ei ollut riittänyt kärsivällisyys. Tänään siis kiinnitettiin erityisesti huomiota siihen, että kaviot nousee ja myös pysyy ylhäällä kunnes ihminen antaa luvan laskea jalan alas. Pari viikkoa takaperin en onnistunut putsaamaan takakavioita ollenkaan, kun tänään kaikki neljä jalkaa nousivat nätisti :)
Ollaan käyty muutamana päivänä maastossa talutellen ja reissut on onnistuneet ihan hyvin, joten uskalsin tänään lähteä maastoon ihan selästä käsin. Satula oli taas käytössä alkeistunnilla, joten reissuun piti lähteä ilman satulaa. Koko matka sujui tosi nätisti yhtä laukka/pukki pyrähdystä, josta viisas tamma rauhoittui todella nopeasti. Hetken mietin että nyt tullaan alas ja lujaa tai vähintäänkin laukataan pukkilaukassa tallin pihaan saakka, mutta Winnie kuunteli pidätteitä tosi nätisti ja pysähtyi jo muutaman metrin etenemisen jälkeen. Hieno tamma!
Maastoreissun jälkeen saatiin jo satulakin käyttöön ja kävin noin puolisen tuntia vääntämässä koulua kentällä. Tällä kertaa otettiin mukaan laukkaakin, joka ei meinannut nousta niin millään! Ensi kerralla otan siis mukaan raipan, saa nähdä josko sen pelkkä mukanaolo helpottaa laukannostoja. Vasempaan kierrokseen nousi muutaman kerran väärä laukka, niinkuin pari viikkoa takaperinkin. Lopulta se oikeakin laukka nousi ja otettiin vielä toiseen suuntaan pari laukannostoa. Kerran poni pukitti kun pyysin reippaammin eteen, mutta pukit oli enempikin jalkojen uudelleenjärjestelyä kuin Julitamaisia "nyt alas sieltä"- heittoja.Loppuun vielä tosi kiva video jonka Liina teki perjantaina kuvaamistaan pätkistä, sekä toinen Liinan tekemä video musta ja Julista, joka on kerännyt jo yli 8000 katsojaa. Näistä tykkään ihan tosi paljon, käykää kurkkaamassa! :)


5 kommenttia

 1. :D Okei, valitan kysymyksen laatua, mutta jos haluaisit valaista tyhmää

  Miten noita kyselyitä saa laitettua :D

  VastaaPoista
 2. Joo on mul sust kuvii niist kisoist mut oon lähettäny jo kaikki sul :D

  VastaaPoista
 3. Viivi: AINIIIIIN inohdin et lähetitki mulle niitä! :D En muistanu lataa niitä heti ni unohtu (:

  VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat