torstai 28. huhtikuuta 2016

Ratsastussimulaattorin istuntatestissä

Tampereen hevosmessuilla varasin ensitöikseni heti aamulla ajan ratsastussimulaattoriin. Simo-simulaattorihevonen on varmasti monelle tuttu eri hevosalan tapahtumista. Itse törmäsin simulaattoriin ensimmäisen kerran pari-kolme vuotta sitten Helsingissä Horse Fair -messuilla, jolloin kaikki istuntatestiajat olivat jo menneet, kun ryhdyin testiaikoja kyselemään. Viime vuoden joulukuussa Playsson.netin blogiexpossa oli suunnitelmissa tehdä uusi yritys, mutta Simopa ei ollutkaan mahtunut messukeskuksen hissiin, eikä siis päässyt paikalle.

Vihdoin tänä vuonna sain ajan varattua. Simulaattorilla pystyy harjoittelemaan ilmeisesti kaikkea laukanvaihdoista esteiden hyppäämiseenkin. Messuilla tarjolla on vain 15 minuutin istuntatestejä, joissa käydään läpi kaikki hevosen askellajit, korjataan istunnan virheita työskentelyjakson aikana ja lopuksi suoritetaan kahden minuutin testi, jonka aikana kirjautuu ylös istunnan vakaus käynnissä,  ravissa ja erikseen molemmissa laukoissa.

Minä törmäsin ensimmäiseen ongelmaan jo heti alussa, kun en saanut tuota hevosta liikkeelle. Pohkeiden paikat simulaattorin kyljissä ei meinannut löytyä mitenkään, enkä saanut antureihin kunnon kosketusta. En tiedä oliko jalkani sitten liian lyhyet, vai missä oli vika. Lopulta saatiin Simo kuitenkin raviin ja päästiin korjailemaan istuntaani.


Simulaattori oli istunnan korjaamiseen aivan huikea laite - milloinkaan muulloin ei ratsastuksenopettaja pääse korjaamaan ratsastajaa ravissa ja laukassa fyysisesti. Nyt ohjaaja seisoi koko ajan korokkeella vieressäni ja pystyi koskettamalla korjaamaan niin selkäni kuin käsienikin asentoa. Samassa sain keskittyä täysin istuntaani, kun hevonen allani jatkoi tasaisen tahdikasta ravia.

Ravissa testattiin pätkiä keskiravia ja laukassa tehtiin laukanvaihtoja. "Ratsastaminen" tuntui kummalliselta, koska jouduin käyttämään yllättävän vahvoja apuja, tai ainakin paljon vahvempia kuin mihin olen tottunut Harrin kanssa. Harri on siis monin verroin herkempi kuin Herra Simo. Toisaalta taas Simo suoritti automaattisesti liikkeet oikein - vaihdot tapahtuivat aina takaosa edellä ja yhden askeleen aikana.


Simulaattorissa on antureita, jotka mittaavat ratsastajan liikettä satulassa niin eteen-taakse -suunnassa kuin sivusuunnassakin. Lisäksi satulan kohdalla näkyy näytöllä punainen pallo, joka kertoo painon tasaisuudesta liikkeessä. Pohkeiden kohdalla on myös anturit samoin kuin hevosen suupielissä.

Minä pysyin niin ravissa kuin laukassakin hyvin keskellä satulaa ja liike niin sivuttais kuin eteen-taakse -suunnassakin oli pientä. Laukassa paino kävi hieman takana. Satulaan kohdistuvaa painetta saisin tasata kuitenkin enemmän vatsalihaksillani ja samalla rentouttamalla takapuolta ja reisilihaksia. Nyt pidän itseäni liikaa kasassa takapuolella, kun saisinkin enemmän keskittyä vatsalihaksilla istunnan hallintaan. Takapuoli ei irtoa satulasta ravissa, mutta paino saisi vielä enemmän seurata ja myödätä hevosen liikettä.
Käteni saisivat myös liikkua vähemmän ylös- alas ja enemmän eteen - taakse. Pohkeitani anturit eivät kahden minuutin istuntatestin aikana tunnistaneet ollenkaan. Mielestäni en kyllä ratsasta jalat irti kyljistä, vaan kevyesti halaan hevosta jaloillani. Ilmeisesti painetta ei vain ollut tarpeeksi tälle "hevoselle", tai sitten puristin pohkeella, enkä osunutkaan hevosen kylkiin kantapäällä (joka osuu antureiden kohdalle).

Hevosen asettuminen vasemmalle jäi häiritsemään minua. Vaikka ratsastin täsmälleen saman pituisilla ohjilla ja simulaattorin pää oli suorassa, näkyi näytöllä hevonen katsovan vasemmalle. Kun testin aikana yritin suoristaa kaulaa, sain aikaiseksi vain piikin käyrässä liikaa oikealle. Enpä tajunnut asiasta kysyä testin aikana..


Yleisesti ottaen istuntani on siis suht hyvin kunnossa. Enemmän joustoa käteen, vatsalihaksia enemmän töihin ja rentoutta takapuoleen. Lisäksi saan olla varovainen, etten kaadu ryhtini kanssa liikaa taakse. Viimeisin onkin ollut puheenaiheena kevään valmennuksissa ja siihen on kiinnitetty paljon huomiota. Aikaisemmin nojasin liikaa eteen ja sain kommenttia, että kehittymiseni ratsastajana loppuu pian, ellen saa ryhtiäni suoristettua. Suoristuihan se, mutta on nyt alkanut kaatua jo liikaa taakse.. Eiköhän se kultainen keskitie löydy kun tehdään vielä töitä. :)

Oletteko te käyneet simulaattorin istuntatestissä tai pidemmillä istuntatunneilla? Oletteko kokeneet simulaattorin hyödylliseksi?

1 kommentti

  1. Kiva postaus! Oon käynyt yhdellä istuntatunnilla, ja oli hyödyllinen kyllä!

    VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat