perjantai 16. elokuuta 2013

Kesän tallikierros: Friskalan talli

Nettisivut: Ratsutalli Friskala
Tallin sijainti: Hirvensalo, Turku
Irtotunnin hinta: 30 €
Ratsukoita tunnilla: 8
Ratsu: Peatrice
Opettaja: Päivi Savilahti- Bäckman

Friskalassa käytiin tutustumassa Jennin kanssa kesäkuun alkupuolella. Talli sijaitsee Turussa
Hirvensalon saaressa, ehkä vajaan kymmenen kilometrin päässä kaupungin keskustasta. Tallin hevoskanta on hyvin monipuolinen ja jokaiselle löytyy varmasti miellyttävä ja sopiva ratsu. Itse sain tunnille puoliveritamman Peatricen, "Pean", kun Jenni taas sai Athenan, joka on Pean puolisisko. Olisin kuulemma varmasti saanut poninkin, kun vain olisin osannut pyytää, mutta olin kovin tyytyväinen ratsuuni sen suuresta koosta huolimatta.

Athena oli jo valmiiksi edellisellä tunnilla, joten varustettavaksi jäi vain Pea. Tunnilla oli ratsukoita kahdeksan, mutta riittävän isolla kentällä suurehko ryhmäkoko ei haitannut. Työskentely aloitettiin käynnissä ratsastaen syvälle kulmiin ja kääntäen ulkoavuilla. Tehtävää hankaloitettiin asteittain lisäten mukaan ravissa suuret voltit jokaiselle sivulle ja lopulta laukannosto käynnistä sekä laukkaympyrä pitkän sivun keskelle. Tehtävä toimi hyvin suuressa ryhmässä, sillä se oli joustava ja jonoja oli helppo välttää tekemällä ylimääräisiä ympyröitä tai jättämällä niitä välistä.

Opetus oli ammattitaitoista ja yksilöt huomioivaa. Ratsastajat olivat selkeästi eri tasoisia, mutta tunnin tehtävä oli suunniteltu palvelemaan jokaista osaamisesta riippumatta. Jokainen ratsastaja, niin vakioratsastaja kuin irtotuntilainenkin, sai koko tunnin ajan palautetta ratsastuksestaan. Friskalassa opetus oli juuri sellaista, mitä ratsastuskouluissa arvostan; virheistä huomautetaan, niiden korjaamiseen annetaan keinot ja onnistumisesta palkitaan. Mikäli jokin näistä palautteen osista jää saamatta, jää oppiminen puolitiehen.

Ratsastettuani pelkillä poneilla useamman vuoden, oli huikea saavutus tottua yhdessä tunnissa hevosen suureen liikkeeseen ja saada se lopulta rentoutumaan ja työskentelemään pyöreämmässä muodossa. Tehtävä tuntui kuitenkin helpommalta, kun opettaja antoi yksilöllisiä vinkkejä juuri tuon hevosen ratsastamiseen. Tunnista ja tallista jäi erittäin positiivinen mielikuva juurikin siksi, että meistä irtotuntilaisistakin oltiin kiinnostuneita ja kohtelu kaikkien asiakkaiden kesken oli tasapuolista.

Yhteenveto
+ osaavat ja monipuoliset opetushevoset
+ yksilöllinen opetus
+ rauhallinen ympäristö
+ liikuntaseteleiden käyttömahdollisuus

- ei maneesia

6 kommenttia

 1. Täytyy sanoa, että itse en maksaisi 30e tunnista, jolla on 8 ratsukkoa. Täällä päin tallilla jossa käyn on joka tunnilla 4-5 ratsukkoa ja hinta parinkympin paikkeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Irtotunnin hinnaksi tuo 30 euroa on varsin kohtuuhintainen Turun seudulla. Toki vakio- ja kausitunnit on joka paikassa sitten halvempia, lähempänä 25 euroa.
   Niin se vain on, että suurempien kaupunkien ympärillä tunneista saa maksaa enemmän ja myös ryhmäkoot on suurempia. Helsingissä irtotunnista saa helposti pulittaa 45-50 euroa.

   Poista
 2. Hinta on kallis, ja varsinkin kun ratsukoita tunnilla on varsin monta, mutta turun seudulta ei kyllä löydy montaa halvempaakaan tallia. Turku on pääosin kaupunkialuetta tai asutettua joten talleja on vähemmän ja hinnasta pyydetään sen takia enemmän :). Itse ratsastan Friskalassa, ja minulle tunti tekee 25 €/tunti ja junnuryhmässä kun ratsastan niin meitä on normaalisti noin 5. Olen käynyt joskus muilla paikkakunnilla irtotunneilla ja kyllä huomaa että maasudulla on halvemmat tunnit! (20 €/1,15 h kestävä yksityistunti, todella tehokas)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin se valitettavasti menee, että kaupungeissa on pahimmillaan jopa tuplahinnat maaseutuun verrattuna. Friskala on siis kuitenkin varsin kohtuuhintainen siihen nähden, että se on suht lähellä kaupungin keskustaa ja opetus sekä hevoset laadukkaita. :) Turun seudulla taitaa kaikilla talleilla irtotuntien hinnat pyöriä kolmen kympin paikkeilla.

   Poista
 3. Ite ratsastan Friskalas ja jäsenenä maksu on 27€ tunti. Hinta on hyvin kohtuu hina Turun seudulla. Peatrice on todella ihana ja hyvä askelinen omasta mielestä.

  VastaaPoista
 4. Peea ja athena on kyl mun suosikkei, vakiona meen peeal ja joskus akkuril, eka ratsu friskalas oli athena, tosi kiva paikka!

  VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat