lauantai 17. elokuuta 2013

Kesän tallikierros: Artukaisten ratsastuskoulu

Nettisivut: Turun Ratsastajat
Tallin sijainti: Turku, Artukainen
Irtotunnin hinta: 35 € (opiskelija-alennus 1€)
Ratsukoita tunnilla: 4
Ratsu: Happy Birthday "Hani"
Opettaja: Heidi Virta

Sattumien sarjan kautta päädyin vain päivän varoitusajalla Artukaisiin irtotunnille. Pääsin vieläpä estetunnille teho-ryhmään, joten tunnilla oli lisäkseni vain kolme muuta ratsastajaa. Tuon yhden tunnin aikana kävi selväksi, miksi Artukaisten Ratsastuskoulua pidetään yhtenä Turun seudun laadukkaimmista ratsastuskouluista. Tunnin jälkeen ei myöskään ihmetytä, että juuri tämän tallin tuntiratsastajat kilpailevat aktiivisimmin esteillä.

Sain ratsukseni pienen torinhevostamman Hanin, joka oli jo valmiina edellisellä tunnilla. Tamma on ilmeisesti melko suosittu tunneilla ja hyppää varsin näppärästi. Olin positiivisesti yllättynyt tamman pienestä koosta, sillä olen hypännyt viime vuodet pelkillä poneilla ja jo pelkästään vieraalla hevosella hyppääminen tuntui haasteelta. Tunsin oloni ihan kotoisaksi pienen tamman selässä, kunhan olin saanut lyhennettyä jalustinhihnoja kuuden reiän verran.

Tuttuun tapaan, kuten aikoinaan estevalmennusryhmässä ratsastaessanikin, tunti alkoi itsenäisellä verryttelyllä ravissa ja laukassa. Ympyröiden ja temponmuutoksien jälkeen laukkaverryttelyyn otettiin mukaan pieni ristikko ja myöhemmin pysty. Tunnin aikana hypättiin yksittäisiä esteitä ja tehtäviä ja siirryttiin eteenpäin vasta, kun tehtävä sujui riittävän hyvin. Yksittäisten tehtävien jälkeen ratsastettiin kuuden esteen rata muutamaan kertaan ja lopuksi vielä korotettuna.

Tunnilla en huomannut eroa ratsastustunnin ja valmennuksen välillä. Tunnilla kun pääsääntöisesti opetetaan ratsastajaa ja valmennuksessa kokonaista ratsukkoa tavoitteellisemmin ja pidemmällä tähtäimellä. Ratsastuskoulutunniksi opetus oli hyvin intensiivistä ja tehokasta; tuntui, että opettaja oli tosissaan kiinnostunut ratsukoiden pärjäämisestä ja innostui onnistumisista. Usein estetunneilla olen kuullut todettavan että "Essi voi kävellä, sille hevoselle riittää", vaikka tunnin tarkoitushan on juurikin opettaa ratsastajaa, eikä hevosta. Artukaisissa tehtäviä toistettiin niin kauan, kunnes opettaja saattoi olla tyytyväinen ratsastajan suoritukseen. Oli mukava huomata, että sai mahdollisuuden korjata omia virheitään, vaikka hevonen olisikin suoriutunut tehtävästä puomeja pudottamatta.

Niin opettaja kuin ratsunikin olivat erittäin ammattitaitoisia. En meinannut uskoa silmiäni, kun loppuverryttelyssä huomasin esteiden olleen korkeimmillaan vähän alle metrin korkuisia. Taitava hevonen ja opettaja saivat tehtävät tuntumaan paljon pienemmiltä ja helpommilta!

Itsenäisen raviverryttelyn jälkeen pääsimme vielä kiertämään noin vartin pituiset loppukäynnit tallialueen ympäri. Tallissa hevoset pestiin ja niiden jalat hoidettiin arnikalla. On hienoa, että raskasta työtä tekevistä hevosista pidetään tosissaan huolta ja vammojen syntymistä ennaltaehkäistään.

Kuvia on valitettavasti vain loppuverryttelystä, kiitos kuvista kuitenkin Viiville! (Viivi ratsastaa Artukaisissa esteryhmässä, käy tutustumassa blogiin!)

Yhteenveto

+ osaavat tuntihevoset
+ tehokas opetus
+ hyvät puitteet
+ liikuntaseteleiden käyttömahdollisuus
+ tuntiratsastajilla hyvät kilpailumahdollisuudet
+ pääasiassa nuoria ja aikuisia tuntiratsastajia, ei pieniä lapsia

- (este)tunnit pääsääntöisesti täynnä
- vain yksi ponikokoinen tuntiratsu

4 kommenttia

 1. Toi Heidi oli joskus täällä päin Hevossaaressa opettamassa, ja kävin sen tunneilla säännöllisesti. Mun mielestä ihan huippu opettaja, eikä tunneilla tosiaan voi jättää mitään puolitiehen! :)

  VastaaPoista
 2. Mä käyn tuol artukaisissa säännöllisesti tunneilla. On kyllä mahtava ope! :) Tosi kiva että säkin pidit :) eikö Hani ollukkin mukava? Se on mun lemppari :) Ja sori kun näin myöhään kirjotan, ku siit on jo aikaa.. Muuten sun blogi on i h a n a!❤️❤️

  VastaaPoista
 3. Ensimmäinen jonka oon huomannu laitavan - et vain yksi ponikokoinen tunti ratsau
  Musta saisi olla enemmän poni kokoisia tunti ratsuja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Artukainen on ratsastuskouluna painottunut aikuisiin ratsastajiin, minkä vuoksi hevoskalustokin on varmasti suuremman puoleista. Isoilla hevosilla kun voi ratsastaa kaiken kokoiset ratsastajat, kun taas pikkuponeilla ei voi mennä kuka tahansa. Lasten ratsastustunteja Artukaisissa ei ole oikeastaan ollenkaan, joten varsinaista tarvetta poneille ei ole. Toki isot ponit, kuten eestinponit olisivat mukava lisä hevoskalustoon pienikokoisempia aikuisia ja nuoria ajatellen.

   Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat