sunnuntai 30. huhtikuuta 2017

Vappurallit laukkaradalla

Veikan kotitallin laukkarata on varsinainen lottovoitto - rata tarjoaa mahdollisuuden pidempiin laukkapätkiin hyvällä pohjalla ilman, että tarvitsee lähteä varta vasten pidemmille maastoreissuille pitkien laukkasuorien perässä. Lisäksi laukkarata tuntuu lähes kentän jatkeelta - nössö kuski voi uskotella itselleen, että hevonen tuskin ryöstää tai riehuu tutuissa maisemissa. Monen kilometrin päässä tallilta voi kynnys reippaasti laukkaamiseen olla suurempi kuin "tallin pihassa". Radalla on myöskin hyvät näkyvyydet, eikä autoja tai muita luonnossa liikkujia tarvitse väistellä.


Veikan kanssa olen käyttänyt laukkarataa alkuverryttelyissä ja kestävyyskuntotreeneissä. Kierroksen verran ravia ja laukkaa molempiin suuntiin ja sitten jatkamaan työskentelyä kentälle tai sitten kokonainen tunnin treeni, johon sisältyy yhtäjaksoisesti useampi kierros laukkaa. Radalla ponin eteenpäinpyrkimys on selkeästi parempi kuin kentällä ja paikat saa auki reippaassa temmossa. Veikka on paljastunut hyvin fiksuksi radakäyttäjäksi; ensimmäisellä kierroksella ehkä tuijotellaan pusikoita silmät suurina, mutta ravissa tai laukassa ei tarvitse pelätä ponin säikkymistä tai loikkimista.

Laukassa olen ollut vielä hieman varauksellinen, sillä talvella peltorallittelussa Veikka otti kunnon lähdöt, kun kannustin sitä kevyessä istunnassa reippaaseen laukkaan kohti tallia. Vaikka radalla ollaankin edetty vain vähän reippaammassa työskentelylaukassa, on poni kuitenkin edennyt paremmin omalla moottorillaan ja päässyt hieman venyttämään askeltaan. Tallista poispäin laukatessa olen uskaltanut jo kannustaa ponia vähän enemmän eteenpäin kevyessä istunnassakin.

Laukkarata tukee kestävyyskunnon rakentamista ja luo sille paremmat puitteet kuin pienehkö kenttä. Pitkillä suorilla pääsee etenemään hyvässä temmossa ilman, että jatkuvasti täytyy olla kääntymässä. Radan pohja on myös hieman kevyempi kuin kentän, joka on jonkin verran upottavampi. Veikka on monessa suhteessa hieman hidas syttymään ja kentällä reipasta laukkaa tehdessä tuntuukin, että pitkä sivu loppuu jo kesken ennen kuin poni on ehtinyt edes kiihdyttää riittävän reippaaseen laukkaan.
Veikalle radalla käynti toimii myös hyvin pään tuuletukseen. Harva haflinger jaksaa ahertaa montaa päivää peräkkäin koulukiemuroita kentällä, joten radalla laukkailu tuo kaivattua vaihtelua viikko-ohjelmaan. Keyempinä päivinä voikin sitten käydä palauttelevilla maastokävelyillä ja koulutuuppailun jälkeen voi vaihtaa maisemaa loppukäyntien ajaksi kiertämällä laukkaradan ympäri.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat