sunnuntai 20. syyskuuta 2015

Jättipotti, 12 vp

Tuli ja meni sitten ne kilpailut. Lähdettiin Aksun kanssa Laitilaan 1 tason estekarkeloihin hyppäämään 70 cm rataa. Normaalisti oltaisiin valittu 80 cm luokka, mutta koska ponin nuorempi kuski hyppäsi 50 cm luokan, päädyttiin hyppäämään 70, jottei jouduttaisi odottelemaan kisapaikalla hirmu kauan odotellen isomman luokan alkua. Jälkeenpäin olen erittäin tyytyväinen luokkavalintaan.

Ensimmäisen radan Aksu suoritti puhtaasti. Meno oli hieman hidasta, mutta poni suoritti kuitenkin ihan kivasti. Kääntyi ja nosteli jalkojaan. Kun itse kiipesin ruunan kyytiin oman luokkani verryttelyssä, tuntui kuin maan vetovoima olisi vaikuttanut ponin kinttuihin kymmenkertaisella voimalla. Aksu oli hidas ja tahmea. Otin vain muutaman verryttelyhypyn ja säästelin ponia radalle.
Maneesissa Aksu heräsi hetkeksi ja laukkasi puoli kierrosta hyvää reipasta laukkaa. Siihenpä se sitten jäi kuitenkin - kun ehdittiin lähtölinjan yli, oli laukka jo kuollut ja poni tahmea. Heti ensimmäiseltä esteeltä tuli puomi alas ja pistesaldoon ropisi 4 virhepistettä. Muutamasta esteestä päästiin puhtaasti yli ja saatiin askeleetkin sopimaan kivasti, mutta kulkeminen katkesi sarjaesteelle. Ensimmäiselle esteelle räpiköitiin kummallisesti ja päädyttiin rymistelemään pystyesteen läpi. Yhden laukka-askeleen sarjavälissä ei paljoa virheitä ehdi korjata, joten sarjan b-osa tuli vastaan aivan liian pian. Ei tuollaisesta paikasta voi enää hypätä, joten pakkohan se on kieltää. Puolessatoista sekunnissa ehdittiin kerätä 8 virhepistettä lisää.Loppurata sentään sujui ongelmitta. Turhautuminen oli kuitenkin jotain sanoinkuvaamatonta. Sitä miettii päänsä puhki, mitä tekee väärin ratsastajana ja mitä näissä tilanteissa edes voi tehdä. Kilpailuihin ilmoittautuminen on hirvittävää riskipeliä. Yhtenä päivänä poni laukkaa hyvää, aktiivista laukkaa ja suoriutuisi varmasti 90 cm radasta helposti. Toisena päivänä taas 60 cm luokkakin tuntuu ylivoimaiselta, kun laukka kuolee ja sen myötä paikat esteille ei löydy ja hypyistä tulee kummallisia hissihyppyjä, joissa on mahdotonta istua kyydissä.

Kyllä voi pientä ihmistä turhauttaa tällainen epäonnistumisten putki molemmissa kilpailtavissa lajeissa. Alkaa loppua usko itseensä ratsastajana ja motivaatiota on yhä vain vaikeampi löytää uudelleen yrittämiseen.

8 kommenttia

 1. Ihan liian tuttu tunne ku alkaa loppumaan usko itseensä ratsastajana jatkuvien epäonnistumisten kautta.. mut sen jälkeen niist onnistumisist osaa ainakin iloita ihan eri taval! kyl se siitä, ens kerralla paremmin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, nyt vaan toivotaan ja odotetaan niitä onnistumisia pitkästä aikaa. Ehkäpä se tästä. :)

   Poista
 2. Ompa harmi kuulla, että kisat ovat menneet hieman heikommin viimeaikoina. Siitä ei kuitenkaan saa masentua tai vajota itsesääliin. Epäonnistumiset ja jopa pidemmät kaudet kuuluvat tähän harrastukseen, siitä ei pääse yli eikä ympäri. Ilman epäonnistumisia ei osaa iloita niistä pienistäkään onnistumisista. Pitää muistaa, että jos tämä olisi helppoa, kaikki tekisivät niin eikä kilpailuilla olisi enää mitään merkitystä.
  Tässä kohtaa ei saa luovuttaa ja lopettaa kilpailemista uskonpuutteen takia, sillä se kaduttaa myöhemmällä iällä. Itsekin nyt monta vuotta myöhemmin harmittelen edelleen sitä, kun siirryin kilpailumaailmasta sunnuntairatsasteluun vain sen takia, kun hieman pidempi epäonnen putki söi itseluottamusta. Nyt kynnys uudelleen kilpailemisen aloittamiseen kasvaa päivä päivältä. Sinäkin olet vielä niin nuori ja sulla on koko elämä aikaa onnistua kilpailuissa, joten toivon näin tuntemattomana täti-ihmisenä, ettet luovuta kovan paikan tullen, vaan taistelet itsesi voittoon.

  Hirveästi tsemppiä tuleviin treeneihin ja koitoksiin! Asioilla on tapana järjestyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos, olipas rohkaiseva kommentti! :) Ehkäpä me täältä pohjalta noustaan niin Aksun kuin Harrinkin kanssa vielä. Ei kai sitä voi ikinä onnistua jos ei edes yritä... Jostain kun saisi vain kerättyä sitä motivaatiota, vaikka riskinä on epäonnistua yhä uudelleen ja uudelleen.

   Poista
 3. Äläs nyt ☺ sä oot tehnyt oonin kanssa ihan supertyötä. Laitilassa oli huono päivä mut mikään ei ollut sun ratsastuksesta kiinni. Laihis, pari päivää ennen kisoja päättynyt psylliumkuuri, talvikarva ja kuuma päivä...eiköhän siinä ole selkeä syy väsähtämiseen :) -J-

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noh, kai se on ainakin osittain hyväksyttävä, vaikka aina on fiilis että olis ite voinut tehdä enemmän ja paremmin. :) Ehkä ens kerralla on taas parempi päivä!

   Poista
 4. Ensimmäinen anonyymi täti sanoi että älä luovuta, ja se onkin hyvä ohje! Mutta täällä toinen anonyymi täti muistuttaa myös, että sitten ihan kaikkiist pohjimmiltaan ratsastus ei oikeastaan enää olekaan kilpailulaji - se on kommunikaatiota kahden elävän olennon välillä. Silloin kun kaikki osuu nappiin, on tietysti hienoa näytösluontoisesti esitellä, että "kattokaas miten meidän dialogi toimii!" Mutta vaikka ei aina kaikki menekään niin hyvin kuin voisi, sulla on oma erityinen suhteesi moneen hienoon hevoseen, ja se on loppujen lopuksi tärkeintä. Ennen kaikkea tietysti ratsastajalle ja ratsulle itselleen, mutta sinun tapauksessa täällä blogimaailmassa myös kaikille meille blogin lukijoille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohhoh, onpas tädit nyt aktivoituneet! Ihanaa että jaksatte kommentoida, on kiva kuulla mielipiteitä ja ajatuksia myös "oikeilta aikuisilta" yhtään nuorempia kommentoijia kuitenkaan väheksymättä. :) Onhan se niin, että kilpaillessa jää tuijottelemaan vain niitä kilpailutuloksia. Meillä nyt on vielä viimeaikoina osunut niin Harrin kuin Aksunkin kanssa juuri kisapäiville ne huonommat päivät ja suoritukset.. Päälimmäiseksi jää paha maku suuhun, vaikka treenit lopulta sujuisivatkin kivasti ja ylipäätään muuten yhteistyö hevosten kanssa pelaisikin. Kiitos kun muistuttelit perusasioista, niistä olen aivan samaa mieltä kanssasi! :) Täytyy taas avartaa omaa katsetta ja unohtaa pelkkien tuloslistojen tuijottelu.

   Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat