lauantai 4. tammikuuta 2014

Elektroniikkakatsaus

Sainkin jo ennen joulua toiveen toteuttaa postaus, jossa esittelen kamerat ja muun elektroniikan, jolla tätä blogia pyöritän. Loppujen lopuksi aika suuri osa blogista on riippuvainen juurikin näistä laitteista! Monen mielestä hyvälaatuiset kuvat ja videot tekevät blogista mielenkiintoisemman, joten luonnollisestikin hyvät kuvausvälineet tuo pienen etulyöntiaseman ja mahdollisuuden laadukkaan blogin pyörittämiseen.

Kamerat ja lisävarusteet


kuva: www.kenrockwell.com
Järjestelmäkamereani on Nikon D90, joka on osoittautunut varsin päteväksi laitteeksi. Suurin ongelmani on ollut vain se, etten ole ikinä vaivautunut kunnolla opettelemaan kameran käyttöä. Pääasiassa on tullut kuvattua vain automaattiasetuksilla, mutta viimeaikoina olen vihdoin perehtynyt vähän manuaalikuvauksen saloihin ja oppinut, kuinka kuviin voi vaikuttaa itsekkin. Kunhan vain siis oppisin kunnolla käyttämään kameraa, sillä saisi varsin hyviä kuvia. Kamerassa on myös videokuvaustoiminto.


kuva: Wikipedia


Putkena minulla on järjestelmäkamerassa Nikonin 18-200. Putki on aivan ihanteellinen, koska sillä voi kuvata lähietäisyydeltä, mutta myös yllättävän kaukaa tarkkoja ja hyvälaatuisia kuvia. Makrokuvaus tällä ei onnistu, mutta tuota ominaisuutta harvemmin hevosten kanssa tarvitseekaan. Hevosten ja ratsastuksen kuvaamiseen tämä on siis vallan mainio. Kilpailuissakin tällä yltää kuvaamaan kaikkiin radan kolkkiin yhdestä kuvauspaikasta.


Nikon d90 runko ja 18-200 putki.


kuva: rokinon.com


Toisinaan olen saanut lainata isältäni kalansilmäobjektiivia. Merkkiä ja mallia en muista, mutta kaikkihan nuo toimivat käytännössä samalla tavalla. Ratsastuksen kuvaamiseen kalansilmä ei ole mikään hyvä vaihtoehto, mutta satunnaiseen erikoisempien kuvien kuvaamiseen se on oikein passeli. Objektiivissa ei ole käytännössä ollenkaan zoomia ja se pyöristää kuvaa hassusti.


Nikon d90 runko ja kalansilmäobjektiivi.kuva: digi-kuva.fi
Edellis jouluna sain lahjaksi Sony HDR-PJ10E videokameran. Kamerassa on 42 kertainen zoomi, kosketusnäyttö, kuvanvakaus, sekä esimerkiksi hidastustoiminto. Lisäksi kamerassa on projektori, jolla kuvatut pätkät voi heijastaa suoraan kamerasta esimerkiksi pimeän huoneen seinälle.
Tämän videon kuvaamiseen on käytetty ainoastaan yllä mainittua videokameraa.

kuva: mobislyder.com

Mobislyder kamerakisko on uusimpia kuvausvarusteitani ja olenkin päässyt vasta vähäsen opettelemaan sen käyttöä. Kiskon tarkoitus on tuottaa tasaista ja liukuvaa kuvaa, jollaisen kuvaaminen vapaalla kädellä on käsittämättömän vaikeaa. Tällä 66 cm pitkällä varrella saa kuvattua jo varsin laajoja kuvia.


Tietokone ja ohjelmat

kuva: www.chippewa.ca
Postaaminen onnistuu ihan miltä tahansa koneelta, eikä kone itsessään vaikuta blogiin millään tavalla. Itselläni on käytössä Applen Macbook Air, joka on varsin näppärä kone. Erityisesti tykkään käyttöjärjestelmästä!


Erityisen kiitollinen Applelle olen iMovie elokuvatyökalusta. Tällä kokoan kaikki videot nopeasti ja helposti. iMovie on vakiovarusteena kaikissa Applen koneissa, eikä sitä saa ladattua muille koneille.
Bannerit ja taustat teen Gimpillä. Alkuun koko ohjelma oli täyttä hepreaa, mutta vähitellen olen alkanut oppia ohjelman käyttöä. Gimp on ilmainen ja sen voi ladata netistä niin Applen koneille kuin kaikille muillekkin.Kuvien perusmuokkauksen teen iPhotolla, joka on iMovien tapaan Applen oma sovellus. Pikaiseen säätämiseen ohjelma on oikein kiva, nopea ja näppärä, mutta kunnolliseen kuvanmuokkaukseen jokin toinen ohjelma olisi tarpeellinen.

2 kommenttia

  1. Hei oon itellenikin yrittänyt ladata omaan macbookkiini Gimpiä, en vaan tiedä että mikä niistä versioista pitäisi ottaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Veikkaan että kun googletat 'gimp for mac' ja avaat ensimmäisen hakutuloksen, nii. Löydät suoraan oikean version.

      Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat