maanantai 17. syyskuuta 2012

Pienen tytön opissa


Ratsastin Winnien sunnuntaina päivällä maneesissa. Nuori, alakouluikäinen poninomistaja tuli seuraksi kuvaamaan tuntia ja opettelemaan vähän järjestelmäkameran käyttöä. Tyttö on itse käynyt ponillaan kouluvalmennuksissa ja antoikin nyt mulle ja Winnielle hauskan tehtävän, jota oli itse tehnyt aikaisemmin valmentajansa kanssa. Jouduttiin oikeastaan molemmat Winnien kanssa kunnolla töihin, kun tehtävät oli hankalampia kuin mitä normaalisti itse ponilla teetän. Hyvä joutua välillä tekemään hankalampiakin juttuja!

Aloiteltiin voltti- ja suoristustehtävällä, jossa ratsastettiin suoraan pituushalkaisijaa pitkin ja tehtiin voltti vuorotellen kumpaankin suntaan. Samaa tehtävää jatkettiin ravissa, jolloin hankalaksi osoittautui suorana pysyminen ennen volttia ja sen jälkeen. Hetken treenin jälkeen lisättiin pituushalkaisijalle avotaivutukset vuorotellen kumpaankin suuntaan. Nämä sujui ihan suhteellisen hyvin, vaikkakaan Winnie ei liikkunut niin pehmeästi kun oli melko jännittynyt.

Avojen treenaamisen jälkeen kokeiltiin pienen opettajamme ehdotuksesta ihan ensimmäistä kertaa sulkutaivutuksia; olen jotenkin täysin unohtanut sellaisenkin kouluratsastusliikkeen olemassaolon! Winnie ei innostunut ideasta ja protestoi peruuttamalla päin seinää. Hetken paikallaan pyörimisen jälkeen päästiin kuitenkin taas yhteisymmärrykseen ja saatiin lopulta ratsastettua ihan kivat pätkän sulkutaivutusta ravissa.

Laukatakkaan Winnie ei olisi halunnut, eipä tietenkään. En tiedä miten paljon se on saanut ratsastajien kanssa kiukutella tunneilla, mutta nyt se testasi minua ihan toden teolla. Jälleen muutamien peruutusten ja pyörimisien jälkeen laukka kuitenkin nousi nätisti. Varsinainen voltti- suoristustehtävä ei tahtonut laukassa sujua, kun Winnie ei tahtonut laukata kohti kameraa. Pari suht onnistunutta pätkää ja poni sai ravata loppuravit.

Viimeiset kymmenisen minuuttia Winnie oli taas oikein mukava ratsastaa, kun se oli päässyt aikaisemmin vähän suuttumaan ja oli nyt taas energinen ja pörheä. Tässä saa alkaa pohtimaan jo taktiikkaa koulukisojen verryttelyyn, että poni olisi radalla samanlainen kuin loppuverkassa!

PS! Ilmeisesti peltotreenailut jää tältä syksyltä kokonaan väliin, kun aikaisemmin käytössä ollut pelto onkin tänä syksynä jo käännetty ympäri. :( Lumen tuloa siis täytyy varmaan odottaa, että pääsee laitumille laukkailemaan..

4 kommenttia

 1. ööö miten tehdään sulkutaivutus? Siis mitä eroa avoon? Olisi kiva oppia! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sulkutaivutus on avon vastakohta:) kun avossa hevonen on banaani mallinen sisällepäin niin, et etujalat siirtyy uran sisälle, ni sulussa hevone taipuukin seinää kohti ja ulkopohje siirtää takaosaa uralta sisälle päin. Ponin turpa siis osottaa himoun verran seinää kohti. Sulkutaivutus taitaa olla itseasiassa vähän helpompi ratsastaa kun avo, kun seinästä saa enemmän tukea:)

   Poista
 2. Eiks sulussa mennä enemmänkin kuin pohkeenväistössä, mutta asetus on liikkeen suuntaan (väistössä se on liikettä vasten) ja hevonen ei poikita ihan niin paljoa. Avossa hevonen kulkee kolmella uralla, sulussa neljällä, eli takapää astuu hiukan ristiin.
  Helppo muistaa, kun ajattelee; että avotaivutus aloittaa voltin (hevonen on samassa "asennossa" kuin voltille käännyttäessä) ja sulkutaivutus sulkee voltin (hevonen on samassa sennossa kuin volttia lopetettaessa). Näin minulle on ainakin sulkutaivutus opetettu.
  Tuo sulku, josta kerroit on vastataivutusta. Hevosen naamahan ei kyllä varsinaisesti ole seinää päin, vaan naama on aina menosuuntaan. :)

  Tuolta näkee sulkutaivutuksen ja vastataivutukset ym. kuvissa, niin on varmaan helpompi tajuta. :)

  http://www.ratsastus.fi/instancedata/prime_product_julkaisu/ratsastajainliitto/embeds/ratsastajainliittowwwstructure/28341_Koulusaantojen_20liitteet_202010_20ss.pdf

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulle on ilmeisesti sitten opetettukkin vastataivutus joskus:D kiitti selvennyksestä, täytyykin perehtyä vielä vähän paremmin.

   Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat