sunnuntai 7. heinäkuuta 2019

Tarina siitä, kuinka vaikeaa satulan hankkiminen voi olla

Ratsuhevosen tärkeimmät varusteet ovat satula ja suitset kuolaimineen. On yhdentekevää, kuinka hyvin hevosta hoitaa tai ratsastaa, jos satula ei sovi selkään eikä kuolain ole sopiva suuhun. Sopivat varusteet ovat edellytys sille, että hevonen voi liikkua ja vastata ratsastajan apuihin tuntematta kipua.


Sain Wilman mukana varusteet, joilla pääsin oman ponin kanssa hyvin alkuun. Wilmaa oli ratsastettu ihan tavallisella paksulla kolmipalalla ja arviolta noin 16 tuumaisella yleissatulalla. Näillä lähdin tutustumaan poniin ja selvittämään sitä, millainen Wilma oikein on ratsastettavuudeltaan.

Ensimmäiset kuukaudet Wilma oli villi, reaktiivinen ja kovin rauhaton suustaan ja koko päästään. Kun Wilma väsyi tai koki harjoitukset liian vaativiksi, se protestoi heiluttamalla päätään ylösalaisin, kiskomalla ohjia ja aukomalla suutaan. Ponin lihas- ja kestävyyskunnon kasvaessa päällä pelaaminen jäi koko ajan vähemmälle, mikä viesti siitä, että kyse tosiaan oli huonosta kunnosta, eikä esimerkiksi epäsopivasta satulasta. Tätä puolsi myös se, että Wilma reagoi samoin hankaliin harjoituksiin myös ilman satulaa.Koska satula ei ollut syy suulla pelaamiseen, eikä Wilma kolmenkaan kuukauden jälkeen rauhoittunut suustaan niin paljon kuin olisin toivonut, päädyin hankkimaan Bombersin Happy Tongue -kuolaimen. Aikaisemmin olin kokeillut jo sylinterikuolainta, ohutta kolmipalabridongia sekä suoraa muovikuolainta, joista kaksi viimeisintä toimivat parhaiten. Samassa totesin, että Wilman oma kuolain oli sen suuhun liian lyhyt; poni tarvitsisi 125 mm pitkän kuolaimen.


Happy Tongue yhdisti molempien kuolainten hyvät puolet; bridongin ohuen suuosan ja suoran muovikuolaimen liikkumattomat osat. Kuolaimessa on eteenpäin kaartuva, muotoiltu suuosa, joka antaa tilaa kielelle ja mahtuu matalaankin kitalakeen. Kuolaimessa ei ole niveliä, eli kuolain on suussa vakaa, eikä kannusta Wilmaa pelaamaan sillä. Lisäksi kuolain on sweet ironia, materiaalia, joka lisää syljen eritystä ja näinollen voitelee suuta. Wilma on vaikuttanut oikein tyytyväiseltä uuteen kuolaimeensa ja se on rauhoittunut suustaan paljon!

Satulan suhteen olin ajatellut, että hankkisin koulusatulan vasta sitten, kun Wilma on laihtunut sopiviin mittoihin ja saanut vähän lihasta. Kevään aikana Wilma pudottikin yli 50 kiloa läskiä! Haaveissani oli muokattava satula, jota ei tarvitsisi vaihtaa aina uuteen hevosen selän muuttuessa. Wilmalla oli kuulemma joskus aikaisemmin ollut Wintecin yleissatula, joten uskalsin ostaa vastaavan halvan koulusatulan väliaikaissatulaksi.Metsästin satulaan useamman viikon sopivan levyistä kaarta, jolla satula lopulta istui Wilman selkään kohtuullisen hyvin. Samoihin aikoihin markkinoille tuli Batesin 16,5 tuumainen koulusatula varsin hyvään hintaan, joten päädyin ostamaan kuukauden sisällä jo toisen satulan. Ajattelin, että löysinkin yllättävän helposti laadukkaan satulan, jonka saisi varmasti muokattua Wilman selkään sopivaksi! Wintec ja Bates kun ovat samalta valmistajalta, mutta painivat pintamaeriaaliensa vuoksi eri hintaluokissa.

Kuluikohan taas muutama viikko, ennen kuin sain sovittua satulansovittajan kanssa ajan satulan muokkaukseen. Satula istui Wilmalle mainiosti, mutta se oli liian pitkä. Satulaa aikaisemmin kokeiltuani olin kiinnittänytkin sen pituuteen huomiota, mutta uskottelin itselleni, että sen on oltava sopiva, sillä 16,5 tuumainen satula mahtuu kyllä ponin selkään, vaikka se melko lyhyt onkin! Satulan sarjanumeroa tarkastettaessa selvisikin, että käsissäni oli 17 tuumainen, eikä suinkaan 16,5 tuumainen satula.


Ilta kului itkupotkuraivareiden merkeissä, mutta satulahermostuksen laannuttua sain sovittua satulan myyjän kanssa palautuksesta ja samassa rytäkässä löysinkin toisaalta 16 tuumaisen Batesin ponikoulusatulan. Yksi satula lähti postiin ja toinen saapui saman viikon aikana tilalle.

Noin kahden kuukauden satulah*lvetti päättyi onnellisesti, kun koulupenkki muokattiin ja todettiin Wilmalle sopivaksi ja yleissatulakin tarkistettiin samalla käyttökelpoiseksi. Yleissatulan päivitys on vielä jossain kohtaa edessä, mutta saan rauhassa odotella, että löydän markkinoilta 16 tai 16,5 tuumaisen Batesin yleis- tai estepenkin. Loppujen lopuksi päästiin todella helpolla, kun Batesit sopivat Wilman selkään!

Nyt on varusteet kunnossa ja voidaan keskittyä täysillä treenaamiseen!


8 kommenttia

 1. Otsikko lienee ironinen, kun sopiva satula löytyi suorastaan satumaisen helposti. Voisi kuvitella, että haflingerille ei löytyisi kovin helposti, mutta selvästikin olette syntyneet onnekkaiden tähtien alla!

  Onnittelen ja vähän kadehdin. Nimimerkillä neljä vuotta satulaa etsinyt, ainoa jäljellä oleva vaihtoehto on mittatilauspenkki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh, ei voi kuin lausua suuret osanotot! Millaiseen selkään ei löydy neljässä vuodessa sopivaa jakkaraa, saanko udella?
   Batesit sopii haffeille melko usein, etenkin uudemmat paloilla muokattavat mallit. Selkä on kuitenkin usein melko pyöreä, säkä matala ja lapakuoppia ei ole. Hankaloittava tekijä on selän kaarevuus, tosin Wilmalla on onneksi melko suora, hieman taakse nouseva selkä. Wilmalla toki lyhyt selkä rajoittaa paljon, mutta onneksi olen itse niin pienikokoinen, että mahdun ongelmitta 16 tuumaiseen lasten satulaan. Pidemmälle ratsastajalle penkin löytäminen voisikin olla haastavampaa!

   Poista
  2. Sellaiseen selkään, jossa satulansija on 35 cm. Ehkä tuohin selkään löytyisi satula, jos minun ei tarvitsisi mahtua siihen. Mutta kun valtaosa 15-tuumaisista on liian pitkiä niin ei ole löytynyt. Selkä on vielä takaa nouseva, selkäranka leveä ja säkäkin on tämän kokoluokan ponille aika hyvänkokoinen.

   Poista
  3. No jestas, nyt kuulostaa hurjalta!

   Poista
 2. Meillä myös edelleen neljän vuoden jälkeen etsitään satulaa. Sovitettu myös pony Bates.

  VastaaPoista
 3. Meilläkin vuonon selkään etsittiin varmaan puolisen vuotta satulaa ja suokin semmoinen 8 kk. Kummallekin varmaan 50 erilaista penkkiä sovittaneena voin sanoa, että satularumba on aika syvältä...

  VastaaPoista
 4. Mielestäni pääsit kyllä satulan etsinnässä erittäin helpolla, joten en ihan kyllä saanut kiinni tästä "vaikeudesta". Tai toki kaikki on suhteellista, mutta itse etsin omille hevosille sopivaa satulaa 6kk ja 10kk niin yhden satulan palautus ja muutaman viikon odotus kuulostaa kyllä melko unelmalta. :D

  VastaaPoista
 5. Me ostettiin myös juuri Batesin satula, tosin Wide-mallistoa :) Muokattavuus on iso plussa, miinusta sitten se, että eihän se mikään Prestige istua ole :D

  VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat