torstai 2. maaliskuuta 2017

Lainaratsun hyödyt ja haitat

Sain etuoikeuden huolehtia vajaan viikon verran tallikaverin uunituoreesta kouluruunasta Leosta. Minun mittapuullani valtavan kokoinen ja isoliikkeinen ruuna toi mukavaa vaihtelua pienten ponien ratsastamiseen. Sitä kuvittelisi hienon kouluhevosen ratsastamisen olevan upeaa ja hienoa, mutta tällaisen poniratsastajan kohdalla tilanne ei aivan sataprosenttisesti ollut kuitenkaan näin.

+ Pääset ratsastamaan erilaisia hevosia
Ehdottomasti! Ei ehkä saisi yleistää, mutta poneilla on aina omat juttunsa. Pitkälle koulutettu kilpahevonen tarjoaa aivan varmasti uusia kokemuksia ja ahaa-elämyksiä poniratsastajan arkeen. Mainittakoon kuitenkin, että suunnilleen vasta kolmannella ratsastuskerralla tuollaisesta valtamerilaivasta alkaa saada jotain oikeasti irti, kun on vähitellen toipunut kulttuurishokista.



- Ajaudut kriisin partaalle istuntasi kanssa
Kuvittelit istuvasi ihan hyvin. Olet tottunut siihen, että kantapääsi pysyvät alhaalla, reisi on jotakuinkin rento ja istut suorassa keskellä satulaa. Etpä istu enää, kun allasi on tuplasti isompi ja samalla isoliikkeisempi "oikea kouluhevonen". Huomaat hytkyväsi kyydissä kuin perunäsäkki, istuvasi munakyyryssä polvet suussa ja kantapäät jotakuinkin korvissa saakka. Kevyt kätesi on muuttunut kovaksi rautakangeksi, jolla tukeudut ohjaan yrittäessäsi pysyä hevosen liikkeessä mukana. Ensimmäistä ratsastuspäivää seuraavana aamuna et pääse sängystä ylös, sillä lihaksesi ovat tuhottoman kipeät. Koko loppuviikon mietit, miten pääset kiipeämään hevosen selkään vielä seuraavanakin päivänä.



+ Saat ratsastaa vaativampia kouluratsastusliikkeitä valmiilla hevosella
Kyllä, kunhan olet päässyt yli kriisistä istuntasi kanssa. Kun olet viisi päivää hytkynyt perunasäkin lailla hevosen kyydissä, saatat vähitellen alkaa löytää istuinluusi myös isommassa liikkeessä. Kuudentena päivänä pääset jo tekemään pohkeenväistöjä ja avotaivutuksia, kun viitenä päivänä olet kyennyt ratsastamaan vain isoja ympyröitä keskittyen pysymään hevosen selässä.




- Masennut arkeen paluusta vakioratsujen kanssa
Kun vihdoin kuudentena päivänä olet päässyt kivaan flow- tilaan lainaratsun kanssa, ovat hoitopäiväsi jo ohitse. Seuraavana päivänä palaat ratsastamaan niitä ihania pörröisiä poneja, joiden kanssa saat keskustella siitä, voidaanko liikkua edes peräänannossa tai nostaa laukkaa pyydettäessä. Jos ei muuta, niin ainakin satulassa istuminen tuntuu käsittämättömän vaivattomalta!



2 kommenttia

  1. Eikä, nauroin mielikuville sillä juuri näinhän se menee! Hyvin kirjoitettu :D

    VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat