perjantai 6. toukokuuta 2016

Vaikeuksien kautta voittoon katapulttiponilla // TR estekilpailut 5.5.

Sitä voisi tämänpäiväisistä kisoista kysyä itseltään, että mitenkä meni noin niinkuin omasta mielestä. Eipä mennyt aivan suunnitelmien mukaan, mutta päivä päättyi kuitenkin edukseni tilanteeseen Essi 1 - Poni 0.

Winnie on ollut viimeaikoina todella mukava ja fiksu ratsastaa. Ponimaisuudet ja tammamaisuudet on jääneet pois, eikä minun tai Maijun ole kummankaan tarvinnut jännittää ponin pukkeja tai muita loikkia. Luottavaisin mielin lähdettiin siis aamulla kilpailemaan naapuritalliin. Ennen varustusta tamma sai kävellä kävelytyskoneessa, jotta verryttelyyn siirryttäessä voisin aloittaa heti ravissa. Muutama kierros menikin kivasti; poni hieman kyttäili vieraan kentän kulmia, mutta tuntui ravissa hyvältä ja kuuliaiselta. Muutaman ravikierroksen jälkeen jokin kuitenkin napsahti ponin korvien välissä ja löysin itseni istumasta maasta. Poni pukitti salamannopeasti ja aivan yllättäen, joten eipä ollut kovin suurta saumaa pysyä kyydissä. Ohjat pysyi kuitenkin kädessä ja poni jäi viereen seisoskelemaan ja odottamaan, että pääsen kiipeämään takaisin kyytiin.Meno jatkui, mutta nyt poni tuntui jo pinkeältä ja räjähdysalttiilta. Annoin tamman ravailla reippaammin eteen, joskos tuo tyytyisi vain purkamaan energiaansa ja unohtaisi sinkoilut ylöspäin, kun kerran saa mennä eteenpäin. Eipä auttanut tuo suunnitelma, vaan pian poni allani lähtikin jo seuraavaan nousukiitoon ja katapulttasi kuskin taas tantereeseen. Tällä kertaa oli palkokasvi ehtinyt jo syvemmälle arvon ponin hengitysteihin, eikä riehuminen loppunut kuskin maastouttamiseen. Kun kerran vauhtiin oli päästy, ei tehnyt mieli pysähtyä. Poni pääsi rytäkässä irti ja paineli korvat tötteröllä ympäri verryttelykenttää ties miten pitkään. Onneksi tuo sentään tyytyy rallittelemaan itsekseen, eikä käy hätistelemään muita hevosia.

Eipä siinä lopulta kovin kauaa mennyt, kun poni saatiin kiinni. Takaisin kyytiin vain, mutta nyt jatkettiin verryttelyä omalla kentällä. Riitti, että poni häiritsi muiden verryttelyä jo näinkin paljon, joten en halunnut ottaa riskiä siitä, että poni laukkailisi pian taas ympäriinsä villinä ja vapaana. Siirryttiin oman tallin kentälle laukkailemaan tukka putkella joksikin aikaa ja suunnattiin sieltä suoraan radalle.

Yleensä Winnie ei ole esteitä pahemmin kyttäillyt, mutta jo sisälle kilpailukentälle päästyäni päätti poni kiertää linna-esteen vähintäänkin viidentoista metrin päästä. Onneksi ehdin tutustuttaa ponin rauhassa esteeseen ja sainkin sen lopulta seisomaan rauhassa esteen eteen. Ei muuta kuin pohkeet kiinni kylkiin ja laukassa kohti ensimmäistä estettä.

Ykköseltä alas tullessa poni vakuuttui taas linna-esteen pelottavuudesta ja ehdotteli kovasti, että joskos ei tarvitsisikaan mennä edes sinne päin. Päästiin kuitenkin linnasta ohi ja ylitse jokaisesta radan esteestä. Viimeinen este oli taas kovin pelottava ja jo monta metriä ennen estettä tunsin, kuinka poni mietti kummalta puolelta esteen ohittaisi vai kieltäisikö vain keskelle. Kiemurtelun kautta sain kuitenkin patistettua tamman viimeisestäkin esteestä yli ja saatiin kuin saatiinkin aikaiseksi puhdas rata!
Tämä oli kyllä huonoin ratani pitkään pitkään aikaan; kaikkea muuta kuin kaunis ja sujuva, mutta tällä kertaa olen tähän suoritukseen tyytyväinen. Poni hyppäsi radan kaikki esteet ja minä pysyin kyydissä. Tämä oli työvoitto! Ensi kerralle laaditaan uusi sotasuunnitelma ja skipataan kilpailuverryttely kokonaan. Verryttelyhypyt ja riittävästi laukkaa omalla kotikentällä ja suoraan suorittamaan kilpailupaikalle, niin ei poni ehdi keksiä kepposia tai vetää hernettä nenuliin muista hevosista ympärillään.

Kuvista iso kiitos Maijulle!

9 kommenttia

 1. Vastaukset
  1. Kentällä maatessa kaikui kyllä päässä hieman muut adjektiivit kuin "höpsö".. :D

   Poista
 2. Hyvin teillä meni kisat! Mikäs muuten tuo laulu on videon taustalla? :)

  VastaaPoista
 3. Edellisessä postauksessa puhuit, että menisit ponilla sen omistajan suoritusta helpottaaksesi. Näin uteliaisuudesta täytyy siis kysyä: menikö omistaja vielä rallittelun jälkeen ponilla radalle? Oliko ponin tuhmailut jääneet jo verryyttelyyn? :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Omistaja päätyi jättäytymään kisoista pois, mikä oli varmasti ihan oikea päätös. :) Poni tuskin olisi sikaillut enää (verryttely olisi hoidettu kotikentällä), mutta tärkeintä on nyt saada hyviä kokemuksia ja helppouden fiilistä hyppäämisestä omistajalle. Ponin kanssa kun on ollut kisoissa haasteita useampaan otteeseen, eikä kilpailemisesta ole tullut sellaista luottavaista ja hyvää oloa.
   Päädyttiin siihen, että minä kilpailen ponin kanssa siihen saakka, että saadaan hommaan joku tolkku ja omistajalla on hyvä ja luottavainen fiilis kiivetä ponin selkään kisatilanteessa. :) Poni kun on myös melkoisen nokkela ja helposti peilaa ratsastajan olotilaa ja käyttää sitä sitten hyväkseen.

   Poista
 4. käytkö ollenkaan valmennuksissa estepuolella? niistä voisi olla iso apu :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valmentauduin säännöllisesti Aksu-ponin kanssa, mutta nyt en ole estetunneilla käynyt. Winniellä olen hypännyt nyt todella harvoin kun omistaja hoitaa pääasiassa hyppäämisen. Pikkuponin kanssa olen lähinnä kohottanut estekuntoa hyppäämällä helppoja tehtäviä itsenäisesti, nyt olisi suht edullinen ja hyvä valmentaja etsinnässä.
   Postauksen video ei tosiaankaan tee kunniaa minulle eikä ponillekkaan, ihan noin kamalalta ei meno normaalisti kyllä näytä onneksi.. :D

   Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat