keskiviikko 17. joulukuuta 2014

Joulukalenteri #17

Tänä vuonna asetin itselleni hyvin selkeitä tavoitteita. Tammikuun alussa kirjasin tavoitteeni tälle vuodelle niin itseäni kuin ratsujanikin koskien ja nyt vuoden lähetessä loppua onkin aika palata arvioimaan, miten tavoitteisiin on päästy.

Tavoitteet Essille 2014

1) Vahvistaa lavan ja selän lihaksia riittävästi normaalia ratsastusta tukeviksi.
Vuoden 2013 loppu sekä koko alkuvuosi 2014 meni ratsastuksen ja monin muunkin asian suhteen mönkään, kun jouduin yllättäen leikkaukseen, jossa minulta poistettiin puolet vasemmasta lapaluusta. Samassa operaatiossa useita lavan lihaksia kiinnitettiin uusiin paikkoihin lavan yläosaan. Tästä johtuen jouduin opettelemaan kokonaan uudestaan lavan lihasten ja käden käytön. Kävin fysioterapiassa puolisen vuotta ja tuin kuntoutumista kuntosaliharjoittelulla noin kolmena päivänä viikossa. Halu päästä ratsastamaan ja valmentautumaan motivoi kuntoutumiseen ja kuntouduinkin paljon odotettua nopeammin ja paremmin. Myös Harrilla oli osansa kuntoutumisessa, kun jouduin käyttämään heikkoa kättäni niin harjaamisessa, varustamisessa kuin ratsastamisessakin, mikä vahvisti lihaksia ja tuki uusien liikeratojen löytymistä. 
Tämä tavoite tuli siis toteutettua ja vieläpä odotettua lyhyemmässä aikataulussa. Toki vasen käteni tulee aina olemaan toista heikompi, mutta tällä hetkellä se ei vaikuta ratsastamiseeni mitenkään. 


2) Käydä säännöllisesti ratsastuskoulun irtotunneilla hyppäämässä.
Tämä tavoite ei kyllä toteutunut laisinkaan, en käynyt yhdelläkään ratsastuskoulun tunnilla tänä vuonna. Sen sijaan pääsin hyppäämään ja valmentautumaan säännöllisesti Aksun kanssa, joten esteiden hyppääminen ei kuitenkaan jäänyt toteuttamatta.


3) Parantaa istuntaa etenkin kouluratsastuksessa.
Tämän tavoitteen voin hyvillä mielin sanoa toteutuneen! Istun hurjan paljon paremmin kuin vuosi sitten ja olen istunnastani jopa ihan ylpeä. Täydellisyyttä ei vielä olla hipomassa, mutta kehitystä on kyllä tapahtunut, sitä tuskin kukaan voi kieltää.
Huhtikuu 2014.
Tässä kohtaa suurimpia istunnan ongelmia oli vielä eteenpäin könöttäminen ja jalkojen jännittäminen niin, että takapuoli ei oikeasti ollut satulassa kiinni ja vaikuttamassa hevoseen. Käsien ja katseen kantaminen oli myös kovin kovin hankalaa.


Olisikohan ehkä syyskuu 2014.
 Suurimpana muutoksena istuntaan saatu valmennuksissa aikaan painopisteen siirtyminen takapuolen päälle, mikä on puolestaan vaikuttanut jalan rentouteen ja selän suoruuteen sekä mahdollistanut istunnalla ratsastamisen. 


Tavoitteet Harrin kanssa 2014

1) Valmentautua säännöllisesti koulussa, vähintään kerran kuukaudessa.
Alkuvuodesta tämä suunnitelma ja tavoite ei ihan onnistunut, koska Vaurion kouluvalmennuksia ei saatu sovittua joka kuulle, enkä myöskään löytänyt toista valmentajaa, jonka tunneilla olisin käynyt säännöllisesti. Valmennuksissa kuitenkin käytiin koko ajan sen mukaan kun niitä järjestettiin ja toisinaan käytiin myös vierailevien valmentajien tunneilla pyörähtämässä.
Kesän lopussa nykyisen valmentajani palatessa Suomeen pääsimme Harrin kanssa tosissaan aktiiviseen treeniin, kun saatiin mahdollisuus valmentautua viikoittain. Kesän lopusta saakka ollaankin käyty kerran, joskus jopa kaksi kertaa viikossa valmennuksessa, mikä on kyllä näkynyt myös hurjana kehittymisenä ja edistymisenä ratsukkona.

2) Startata seuratasolla keväällä helppo C ja syksyllä helppo B.
Tämä tavoite tuli enemmän kuin täytettyä; helppoa C:tä ei lopulta kilpailtu ollenkaan, vaan aloitettiin keväällä suoraan B:stä ja ihan hyvillä tuloksillakin vielä. Syksyllä jatkettiin kilpailemista helpon B:n radoilla ja päästiin starttaamaan jopa ensimmäinen helppo A hyväksytyllä tuloksella!3) Opettaa Harri hymyilemään merkistä.
Tämän tavoitteen saavuttamiseksi tein alkuvuodesta enemmänkin töitä, mutta homma jäi vähän puolitiehen. Nyt innostus on kuitenkin taas löytynyt ja Harristakin on löytynyt oikea hymyilynappula; ehkäpä tämä tavoite saadaan vielä toteutettua ennen kuin vuosi vaihtuu!

4) Treenata säännöllisesti maastakäsin ja kehittyä siinä.
Tässä olen onnistunut yllättävän hyvin. Etenkin kuntoutumisaikanani tein erityisen paljon Harrin kanssa töitä maastakäsin, mutta olen saanut pidettyä kiinni edelleenkin siitä, että teen viikoittain Hartsan kanssa jotain maastakäsin. Vähän vähemmän ollaan pyöritty enää maneesissa tehden varsinaisia harjoituksia, mutta sitäkin enemmän ollaan tehty maastolenkkejä talutellen ja puuhailtu muuten maastakäsin. Toki ollaan edelleen tehty myös ihan harjoituksiakin, kuten seuraamisleikkejä ja väistämisharjoituksia. Tavoitteet Aksun kanssa 2014

1) Kevään aikana kehittää yhteistyötä tasaisella ja maastakäsin.
Loppukeväästä pääsin aloittamaan vihdoin Aksun vuokraamisen ja suunnitelmien mukaan pystyinkin käymään säännöllisesti kerran viikossa ponia ratsastamassa. Alkuun treenailtiin tasaisella ja jonkin verran myös maastakäsin, mikä loi kyllä hyvin pohjaa hyppäämiselle ja sujuvammalle yhteistyölle. Melko pian vuokraamisen alettua päästiin kuitenkin jo hyppäämäänkin.

2) Kesään mennessä aloittaa pienten esteiden treenaus.
Olin vuokrannut Aksua varmaan vasta muutaman viikon, kun päästiin jo ensimmäiseen Matti Eklundin estevalmennukseen. Jatkettiin esteiden treenaamista itsenäisesti ja noin kerran kuussa valmennuksissa käyden. Kesällä hypeltiin jo 60-70 cm ratoja ja loppukesästä 80 cm yksittäisiä esteitä.3) Valmentautua esteillä vähintään kerran kuukaudessa.
Tässä ollaan melkein onnistuttu. Välillä on ollut useamman kuukauden jaksoja, kun ei olla päästy valmennuksiin aikatauluongelmien tai valmennusten peruuntumisen vuoksi, mutta pääsääntöisesti ollaan kuitenkin päästy valmennuksiin hyppäämään lähes kuukausittain. Ainakin voidaan sanoa, että ollaan valmentauduttu säännöllisesti!


4) Syksyllä mahdollisesti kilpailla seuratasolla pikkuluokkia.
Syyskuussa päästiin osallistumaan ensimmäisiin kilpailuihin, joissa hypättiinkin jo 50 cm luokan lisäksi 80 cm. Toistamiseen samat luokat päästiin hyppäämään marraskuun lopussa. Seuratasolla ollaan siis päästy kilpailemaan, eikä enää edes ihan pelkästään pikkuluokissa.

Loppuun voidaan siis varmasti todeta, että tavoitteet on tullut täytettyä paremmin kuin olisi voinut edes kuvitella. Vuodessa on tapahtunut ihan hurjan paljon ja voin ylpeänä katsoa taaksepäin ja nähdä, kuinka paljon olen oppinut ja kehittynyt ja miten paljon olen saanut kokea. Olen päässyt valmentautumaan ja kilpailemaan niin esteillä kuin koulussakin ja olen saanut treenata kahden aivan upean hevosen kanssa. Näistä mahdollisuuksista saan kiittää erityisesti vuokrahevosteni omistajia sekä valmentajiani. Suuren suuri kiitos! 

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat