keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Luonnollista hevosmiestaitoa vai luonnotonta pelleilyä?

Mikä on luonnollista hevosmiestaitoa? Tuntuu, että sanan merkitys on jotenkin muuttunut viimeisen kymmenen vuoden aikana ja toisille se on saanut lähes kirosanan merkityksen. Luonnollisesta on tullut luonnotonta ja hevosmiestaidoista hevoskuiskausta. Koko hevosmiestaito on vieraantunut arkisesta ratsastuksesta ja hevosen käsittelemisestä.

Luonnollisuus on käännetty pikemminkin luomua vastaavaksi. Luomuhevostelua harrastetaan ilman kenkiä, rungottomalla satulalla ja ilman kuolaimia, tottakai. Hyvästä suhteesta ihmisen ja hevosen välillä voidaan puhua vasta sitten, kun tädin heppa tanssii ripaskaa pienestä käsimerkistä. Raippa, kannukset, kuolain ja apuohjat ovat nou nou, hepalle ei haluta aiheuttaa kipua eikä kurjaa tunnetilaa painetta aiheuttamalla. Näitä välineitähän ei voi käyttää kuin kipua aiheuttaen ja ne ovat turhia, sillä hevonen on mahdollista saada toimimaan myös ilman pakottamista.

Erimielisyydet hevosen kanssa selvitetään keskustelemalla ja kehumalla - komentaminen, etenkin fyysinen sellainen, on paheksuttavaa. Kunnioitettavaa luonnollista hevosmiestaitoa on havaittavissa sitten, kun ratsukko painelee ilman varusteita menemään laukassa pitkin peltoja ja tanssii rantahiekassa sulassa yhteisymmärryksessä, sielut yhteen kietoutuneina. Hyppääminen on pahasta, ellei hevonen tee sitä täysin omasta halustaan maastolenkillä loikkaamalla kaatuneen puunrungon yli. Kouluratsastus taas on ihme repimistä ja rullaamista, hevosen väkisin sille luonnottomaan muotoon vääntämistä. Tädin luomuheppa on maailman onnellisin hevonen, kun saa työskennellä pitkin ohjin avoimessa muodossa.

Kuilu luonnollisen hevosmiestaidon ja perus hevosurheilun välillä on kasvanut ja "luomuilusta" on tullut oma lajinsa. Yksi kilpailee esteillä, toinen koulussa, kolmas westernissä ja neljäs on omistanut elämänsä luonnollisille hevosmiestaidoille. Jotain on kuitenkin mennyt pieleen. Kun palataan luonnollisen hevosenkäsittelyn perusajatukseen, on kyse kaikessa yksinkertaisuudessaan vain taidosta ymmärtää hevosen käyttäytymistä ja vastata siihen. Sen taas tulisi toimia pohjana kaikelle hevosurheilulle ja hevosen kanssa toimimiselle.

Hevosen käyttäytymistä ymmärtämällä on mahdollista työstää niin ihmisen ja hevosen välistä suhdetta kuin ongelmia este- tai kouluratsastuksessakin. Jokaisen hevosten kanssa tekemisissä olevan tulisi ymmärtää perusidea siitä, kuinka hevonen ajattelee ja toimii. Tämän ymmärtämiseen taas ei tarvita naruriimua tai kuolaimettomia suitsia. Hevosmiestaidothan ovat perustaitoja hevosen käsittelyssä; taitoa toimia hevoselle johtajana ja korjata sitä sen tehdessä virheitä sekä toisaalta myös palkita oikeista reaktioista. Kaikki hevosten kanssa toimiminen niin tarhaamisesta lastaukseen ja esteiden hyppäämiseen pohjautuu näihin taitoihin. Luonnolliset hevosmiestaidot on siis vain hevosen luontaisen käyttäytymisen ymmärtämistä ja siihen vastaamista tarkoituksenmukaisesti.

Onko kuolaimettomuus, rungottomat satulat ja hevosen kengättömyys sitten pelleilyä? Ainakaan niillä ei ole mitään tekemistä luonnollisten hevosmiestaitojen kanssa. Kuolaimitta ratsastaminen ei tarkoita hevosen käyttäytymisen ymmärtämisestä, eikä varusteiden vähäisyys viesti välttämättä hyvistä hevosmiestaidoista. Voi olla, että kilparatsastajalla on todellisuudessa parempi suhde hevoseensa kuin "luonnollisia hevosmiestaitoja" harjoittavalla ratsukolla, vaikka hevosella onkin rautaa niin suussaan kuin kavioissaankin. Jokainen harrastakoon tavallaan, mutta toisen tapaa väheksymättä. Esteratsukon luottamuksesta viestii hevosen kyky hypätä suuria esteitä näkemättä laskeutumispaikkaa, kun taas varusteitta ratsastettaessa luottamus näkyy sujuvana yhteistyönä ilman kuolainta. Kun luonnolliset hevosmiestaidot toimivat pohjana hevosen käsittelylle, on jatko kiinni enää ratsukon kiinnostuksenkohteista ja tavoitteista.

Luonnollisia hevosmiestaitoja sanan varsinaisessa merkityksessä voi toki harjoitella erilaisilla maastakäsittelytehtävillä, jolloin harjoitukset tukevat hevosen elekielen oppimista ja ihmisen ja hevosen suhdetta. Hyvin pitkälti samoja asioita voi kuitenkin harjoitella arkipäiväisissä hoitotilantessa, kuten monet ehkä ymmärtämättäänkin tekevät. Lopputuloksen kannalta ei ole merkitystä väistääkö hevonen ihmistä karsinassaan vai kentällä naruriimu päässään. Mustavalkoinen ajattelu on erottanut luonnolliset hevosmiestaidot muusta hevosurheilusta, vaikka todellisuudessa ne ovat yhtä.

11 kommenttia

 1. tää oli tosi asiallinen teksti. Itteeni ei kiinnosta kisaaminen, toi luonnollinen hevosmiestaito on mun juttu :)

  VastaaPoista
 2. Tosi hyvä teksti ja täysin totta! :)

  VastaaPoista
 3. Täyttä faktaa! Voisit toteuttaa, vaikka kaikki tuossa sivupalkin kyselyssä olleet ehdotukset...? Ovat kaikki niin hyviä... :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyy katsoa jos pikkuhiljaa toteuttaisikin kaikki, mikään vaihtoehto kun ei jäänyt suuresti alakynteen.. :)

   Poista
 4. Pitkälti samoilla linjoilla! Ja hyvä teksti. Musta on myös kauheen kurjaa, ettei voida keskustella avoimesti ja edes yrittää ymmärtää sen toisen näkemystä. Esimerkiksi kuolainten ollessa joidenkin mielestä ehdoton paha, on siinä vähän hankalaa varmasti rakentavaa keskustelua ruveta käymään.

  Mutta oon kyllä sitämieltä, että huippu kilparatsastajat varmasti tuntevat hevosensa selästäkäsin superhyvin ja hevonen luottaa pieniinkin viesteihin mitä saa ratsastajaltaan. Näillä on kuitenkin eri hoitajat yms eli en usko että sellaista "hevosten välistä" luottamusta voi oikeastaan olla. Esim jos ihminen lähtee maastoon hevosensa kanssa, ja hevonen steppaa ja pörisee ryöstää yms. Tääkin toki yleensä osittain sitä rutiinin puutetta, ja huono esimerkki mutta varmaan tajusit pointin:D

  Toki ei sitä kunnon luottamusta löydy kyllä kaikilta kukkahattutädeiltäkään, ja ei se kuolaimettomuus tarkoita että olisi sen parempi suhde siihen hevoseen...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki se luottamussuhde rakentuu pitkälti niissä muissa tilanteissa kuin ratsastaessa, eikä kilpailija voi edes sanoa tuntevansa hevostaan, jos ei vietä sen kanssa aikaa muuta kuin selässä istuen. :) Ne luonnolliset hevosmiestaidot onkin pitkälti niitä hevosen käsittelytaitoja; ei ratsastustaitoja. Siinä vaiheessa kun osaa käsitellä ja ymmärtää käytöstä, niin ratsastuskin on ehkä helpompaa kun ymmärtää hevosen toimintatapoja. Taitaa tosin olla mahdollista oppia myös pelkästään ratsastamaan ja sivuuttaa hevosmiestaidot, vaikkakin niistä voisi olla hyötyä myös ratsastaessa. Tästä varmaan osittain johtuukin se hurja kuilu "ratsastajien" ja "hevoskuiskaajien" välillä.

   Poista
 5. Täyttä asiaa koko teksti! (: Mä oon niin samaa mieltä sun kanssa. Kirjotat niin hyvin, oon kade ;)

  VastaaPoista
 6. Jotenkin tuntuu tälläsissä teksteissä, että ihmiset väheksyvät ja pilkkaavat sitä, jos halutaan tarjota hepalle mahdollisimman luonnollinen elämä. Se, että ratsastaa ilman kuolaimia yms.. voi olla hevoselle miellytävämpi ja sopivampi vaihtoehto, joten sitäkään ei tarvitse vähätellä vain sen takia, että itse ei sellaista harrasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siis yleisestikö vai juuri tämän tekstin kohdalla? Ei ollut kyllä tekstin pointti väheksyä, sillä itsekin ratsastan paljon kuolaimettomilla ja riimulla/pelkällä kaulanarulla. Kuulun siis myös itse näihin "luomuilijoihin".

   Poista
 7. " Jokainen harrastakoon tavallaan, mutta toisen tapaa väheksymättä "
  Jep, mutta miksi minä sain tästä tekstistä hieman negatiivisen käsitteen luonnollisisista hevosmiestaidoista ? Ei sillä etteikö jokaisella saisi olla omaa mielipidettä mutta kannattaa ehkä perehtyä aiheeseen hieman tarkemmin ennenkuin puolustelee liiaksi omaa toimintaa, joka ei välttämättä ole hevoselle se paras mahdollinen :) ( Oli pakko palata kovinkin vanhaan asiaan jäi häiritsemään )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No enhän minä tässä puolustele "omaa toimintaani", kun itsekin olen pitkään puuhaillut luonnollisen hevosmiestaidon parissa ja pyrin sitä hyödyntämään ihan normaalissa arjessa hevosten kanssa. Lähinnä tämä teksti oli protesti tuolle mustavalkoiselle ajattelulle, jota nykyään on liikkeellä. :)

   Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat