lauantai 21. syyskuuta 2019

Ristikkoluokista kohti isompia esteitä

Wilma osallistui Raision Ratsastajien estekilpailuihin Alvan tallilla muutama viikko sitten. Paikka oli sama kuin Wilman elämän ensimmäisissä kisoissa toukokuussa, eli ympäristö oli tuttu. Tällä kertaa hypättiin harjoituskilpailuluokkana ristikkoluokka sekä 1-tason 60 cm.

© Ida-Jolanda Taimi
Wilmahan suorittaa sujuvasti kotona jo 70 cm ratoja ja on hypännyt kisoissakin 50 cm, joten miksi ihmeessä ilmoittauduin vielä ristikkoluokkaan? Edellisissä Alvan kisoissa Wilma koki esteiden johteet aivan ylitsepääsemättömän pelottaviksi, minkä vuoksi otimme molemmilta radoilta hylätyn tuloksen. Taluttajan avustuksella saimme suoritettua radat kuitenkin loppuun. Tällä kertaa päätin ennakoida ja tehdä kilpailuista Wilmalle mahdollisimman helpot, jotta kisaaminen voisi olla jatkossa ponille miellyttävää.

© Maiju Aaltonen
© Maiju Aaltonen
Ristikkoluokan valitsin ainoastaan siksi, että se oli harjoituskilpailuluokka, jossa avustajan käyttö oli sallittua. Nielin ylpeyteni ja päätin, että Wilma saa tukihenkilön radalle. Mielummin kilpailen avustajan kanssa kuin paineistan selästä käsin jännittynyttä ponia. Arvosteluna luokassa oli A1.0, eli emme tavoitelleet suurta mainetta ja kunniaa lapsiratsastajien kustannuksella.

Kisapäivä lähti käyntiin selvästi rennommissa merkeissä kuin edellisellä kerralla, jolloin Wilma hyppi ja loikki järkytyttyään kirjavasta pikkuponista. Tällä kertaa Wilma hölkkäili rennoin elkein verryttelykentällä ja laukkasikin hallitusti välitämättä muista ratsukoista ympärillään.

© Maiju Aaltonen
© Maiju Aaltonen
Radalle siirryimme Maijun avustamina ja ehdimme käydä talutettuna tutustumassa muutamaan esteeseen, joissa oli erityisen jännittävät johteet. Sovittiin, että suuntaisin radalle yksin, mutta Maiju jäisi jännittävien esteiden lähelle valmiustilaan ja saapuisi auttamaan, mikäli Wilma näyttäisi jännittävän esteitä liikaa.

© Carita Kattelus
© Carita Kattelus
© Ida-Jolanda Taimi
Wilmaa kyllä jännitti, mutta se tsemppasi uskomattoman hienosti! Kevään kilpailuihin verrattuna Wilma luotti tällä kertaa kuskiinsa selkeästi enemmän - se ei tehnyt päätöksiä yksin, vaan ilmaisi kyllä epäilevänsä, mutta suostui jatkamaan kohti jännittäviä esteitä rohkaisustani. Jännitys purkautui pukkihyppyinä, joissa kuitenkin onnekseni pysyin kyydissä! Muutamia pukkeja lukuunottamatta rata oli melko sujuva ja vieläpä virhepisteetön.

© Ida-Jolanda Taimi
© Carita Kattelus
© Ida-Jolanda Taimi
60 cm radalle lähdettiin selkeästi rennompina ja varmoin ottein. Rata oli sama, vain yhden esteen pidempi. Ensimmäiselle esteelle tultiin sisään ravissa, mutta loppurata jatkettiinkin näppärästi laukassa. Olin varmuuden vuoksi riisunut Wilmalta bootsit siltä varalta, että ne olivat osasyy pukitteluun ensimmäisellä radalla. Nyt poni keskittyi selvästi radan suorittamiseen, eikä murehtinut turhia tai ehtinyt pukitella.

Viimeisellä linjalla Wilma pääsi minulta vähän karkuun ja venymään pitkäksi niin, että askeleet eivät sopineet viimeiselle esteelle. En saanut ponia kiinni niin, että olisin saanut ratsastettua tarvittavan viimeisen askeleen, joten Wilma lähti hyppyyn todella kaukaa. Harmittavaisesti, mutta odotetusti nappasimme tämän mokan vuoksi puomin ja siitä virhepisteet.

© Carita Kattelus
© Carita Kattelus
© Ida-Jolanda Taimi
© Ida-Jolanda Taimi
© Carita Kattelus
Kaikenkaikkiaan kisapäivä oli todella onnistunut ja taas hirmuisen hyvää harjoitusta Wilmalle. Mikäli  edistystä tapahtuu jatkossakin tähän tahtiin, Wilma on pian leppoisa ja rento kisakaveri paikassa kuin paikassa!

Seuraavat kilpailut ovat taas Alvalla, mutta tällä kertaa kilpaillaan koulussa. Wilma suorittaa ensimmäisissä koulukisoissaan helpon C:n ja B:n ohjelmat, toivottakaa onnea!

© Ida-Jolanda Taimi

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat