maanantai 16. heinäkuuta 2018

Stunttikuskina Aapo-ponin ensimmäisissä kilpailuissa

Olen käynyt kesän aikana ratsastelemassa ihastuttavaa vuonohevosruunaa Aapoa noin kerran viikossa. Kesäkuun loppupuolella vinkkasin ponin omistajalle lähettyvillä järjestettävistä koulukilpailuharjoituksista, joista Heidi innostuikin - tosin hän ei kuulemma itse kilpailisi, mutta kuskaisi mieluusti poninsa kilpailupaikalle, jos suostuisin ratsastamaan sillä sen ensimmäisissä kilpailuissa.Kilpailut tulivat hieman turhan ripeällä aikataululla, sillä ratsastuskertoja ehti kertyä Aapon kanssa vain neljä ennen kilpailupäivää. Tilaisuus oli kuitenkin mitä parhain, joten siihen tartuttiin. Kilpailut olisivat pienet ja rennot kilpailut lähitallilla, eli tilaisuus olisi täydellinen Aapoa ajatellen. Tavoitteeksi asetettiin, että Aapo kävisi kouluradalla esittämässä edes jotain ja selviäisi siitä jännittämättä ylitsepääsemättömän paljon. Luokaksi valittiin raviohjelma, jotta tehtävät olisivat ponille mahdollisimman helppoja. Laukannostot kun ovat olleet alle vuoden varsinaisena ratsuna toimineelle Aapolle vielä hankalia.

Kilpailuihin lähdettiin melkoisella miehityksellä; mukana Aapon kisatiimissä oli ponin omistaja, omistajan mies kuljettajana, Aapon vuokraaja apukäsinä sekä Maiju hovikuvaajana. Kisapaikalle päästessämme sain jättää ponin huoltotiimin hoidettavaksi, kun lähdin maksamaan lähtömaksuja. Takaisin trailerille saapuessani ponia jo varustettiin ja sen kavioita rasvattiin. Ihan nolotti seisoskella tekemättä mitään!
Verryttely tapahtui ryhmissä kilpailukentällä, mikä oli Aapoa ajatellen super juttu. Normaalisti en oikein välitä ryhmäverryttelyistä siksi, että odotteluaika verryttelyn ja oman suorituksen välillä voi venyä pitkäksi, mutta nyt kun kyseessä oli ponin ensimmäiset kilpailut, oli mahtavaa, että Aapo pääsi rauhassa tutustumaan kilpailukenttään ennen suoritustaan. Raviohjelmassa oli kaiken lisäksi vain huimat kaksi kilpailijaa, joten verryttelyssä ei ollut ruuhkaa, eikä omaa kilpailusuoritusta tarvinnut odottaa kuin muutama minuutti.

Aapoa tosissaan jännitti melkoisesti. Se huuteli jatkuvasti tehden kaikille selväksi, missä se milläkin hetkellä liikkui. Ylimääräisiä hyppyjä tai singahduksia se ei esitellyt, mutta rentous oli sen liikkeistä pitkään hukassa. Reilu varttitunti verryttelyssä kuitenkin riitti Aapolle ja se alkoi tuntua valmiilta radalle rentouduttuaan hieman.Aapo ylitti kaikki odotukset radalla. Jännitystä oli ilmassa, mutta poni suoritti tasaisesti kaikki vaaditut tehtävät. Hetkittäin se liikkui jopa aika kivasti rentona! Rikkeitä ei tullut, mitä nyt pientä kiemurtelua muutamassa kohdassa, kun en saanut ratsastettua ulkopohjetta riittävästi läpi. Arvostelupöytäkirja oli mieltä ylentävää luettavaa; Numerot vaihtelivat 6 ja 8 välillä ja lopullinen tulos oli 72,50%, jolla Aapo nappasi ylivoimaisesti luokan voiton. Ei ollenkaan huono kisauran aloitus!
Arvostelu oli toki löyhä, sillä suurin osa kilpailijoista oli tuntiratsastajia tallin tuntihevosilla. Oli kuitenkin kiva lukea arvostelupöytäkirjasta positiivista palautetta ja tulokset kuitenkin antoivat suuntaa siitä, mikä sujuu Aapolta helposti ja mitä täytyy vielä hioa. Tulosten julkistamisen jälkeen pohdiskelimme jo seuraavia mahdollisia kilpailuita, joissa Aapo saisi suorittaa jo helpon C:n ohjelman. Kilpailuiden toimihenkilö kuuli ohi mennessään keskustelumme ja vinkkasi, että näiden kilpailuiden helppo C -luokassa olisi peruutuspaikka vapaana, mikäli poni haluaisi samalla reissulla testata senkin.

Hetki mähkittiin asiaa ja päädyttiin tarkistamaan, millainen ohjelma nyt olisi tarjolla. Helppo C E.B. Special oli minulle ennestään vieras enkä ollut sitä koskaan aikaisemmin kilpaillut, mutta se osoittautui parhaaksi mahdolliseksi vaihtoehdoksi Aapolle; se sisälsi täysin samat tehtävät kuin raviohjelma, mutta laukkaympyröillä höystettynä. "Se ei pelaa joka pelkää" - todettiin, ja kerättiin kolehti jälki-ilmoittautumismaksua varten.
Päästiin jo lyhyen odottelun jälkeen verryttelemään ja radalle. Laukat nousi verkassa pienen hiomisen jälkeen ihan kivasti, mutta vasen laukka tuntui selkeästi vaikeammalta. Radalle lähdin sillä ajatuksella, että ratsastaisin erityisesti vasemman laukan noston super huolellisesti - oikea nousisi helposti. Kuinkas kävikään - oikeaan kierrokseen nousikin kahdesti väärä laukka. Sain lopulta kuitenkin laukan korjattua myötälaukaksi, joten aivan pohjalukemiin ei tiputtu pisteiden osalta. Vasempaan kierrokseen laukka taas nousikin täsmällisesti ja heti oikein!


Olin rataan tyytyväinen, vaikka oikean laukan esitys olikin fiasko. Kokonaisuudessaan suoritus oli kuitenkin oikein hyvä ja tasainen - erityisesti ensimmäiseksi helpon C:n radaksi! Aapo oli myös selkeästi rennompi kuin raviohjelman radalla, mikä näkyy mielestäni jo Maijun ottamissa kuvissakin; askel venyy enemmän ja poni liikkuu jäntevämmin näissä jälkimmäisen radan kuvissa! Prosentteja Aapo napsi hurjat 67,8%, jolla irtosi päivän toinen voitto! Osallistujia oli tässä luokassa jo yhdeksän, eli tällä kertaa vain yhden toisen ratsukon päihittäminen ei riittänyt.Aapo ansaitsi kisareissullaan hurjasti kehuja ja herkkuja - väläyteltiinpä suoritusten jälkeen ajatusta ensi vuoden vuonohevosten mestaruuksistakin! Aika näyttää, miten hieno tästäkin pienestä ponista vielä tulee.
Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat