lauantai 20. tammikuuta 2018

Leikki kaukana - auto syöksyi läpi maneesimme seinästä

Winnien kotitalli on kaupunkitalli, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä keskustasta messukeskuksen ja Gatorade areenan kupeessa. Alue on suhteellisen rauhallista, eikä liikenteestä ole koitunut harmia - päin vastoin, hevoset ovat oppineet liikennevarmoiksi vain seisoskelemalla tarhassa ja ihmetellen ohi kulkevia busseja ja satunnaisia rekkoja. Auto- ja mopoharrastajat sen sijaan ovat tasaisin väliajoin aiheuttaneet harmaita hiuksia itsekkyydellään. Tällä viikolla yksi raja ylitettiin, kun maneesin seinään törmäsi auto aiheuttaen suurta vahinkoa.


Tallimme maneesi on yleisen tien ja Messukeskuksen ja Gatorade areenan parkkeihin vievien teiden risteyksessä. Parkkipaikoille vievän tien kummassakin päässä on liikennemerkit, jotka kieltävät alueelle ajamisen. Tie on siis useimmiten vapaa likenteestä, mikä houkuttelee paikalle auto- ja mopoharrastajia. ""Suljetulla" tienpätkällä kiihdytellään, keulitaan ja driftaillaan.

Kun alueella on kesäisin järjestetty luvalla mopoilijoiden kokoontumisia "mopomiittejä", on tallimme asiakkaita tiedotettu aina hyvissä ajoin. Muina aikoina alueelle tulevista harrastajista osa poistuu tienpätkältä, kun huomaa ratsastuskentällä hevosia. Talvisin ratsastuksen tapahtuessa maneesissa ei moista huomaavaisuutta luonnollisestikaan esiinny. Toisinaan ratsastusrauha ja turvallisuus on saatu taattua neuvottelemalla, toisinaan (ja aivan liian usein) on jouduttu vaivaamaan poliisia. Auto- ja mopoharrastajien mainetta nakertavat ne sankarit, jotka tarkoituksella säikyttelevät hevosia ja haistattelevat ratsastajille.


Keskiviikkoiltana kävin ratsastamassa Winnien kevyesti maneesissa. Samaan aikaan maneesin päädyn takaiselle tielle saapui yksi tai useampi kiihdyttelevä auto, joiden myötä päädyin tyytymään lyhyempään treeniin ja palaamaan talliin. Tähän saakka talvi olikin ollut autojen suhteen rauhallinen, sillä tiet liukkaaksi tekevät pakkaset saapuivat nyt vasta. Torstaina aamulla sain lukea tallimme facebook-ryhmästä, että edellisenä iltana ennen puolta yötä maneesin päätyyn oli törmännyt auto.

Auto oli törmännyt puuhun, syöksynyt verkkoaidan läpi ja pysähtynyt maneesin seinään. Oli onni onnettomuudessa, ettei hallissa ollut tapahtuma-aikaan hevosia. Kiukuttaa ajatellakin, mitä olisi pahimmassa tapauksessa voinut tapahtua - mitä on ollut mahdollista sattua jokaisena kertana, kun autoilla pörrätään kielletyllä alueella.

Autoharrastus on harrastus siinä missä hevosetkin, mutta sille tulisi löytää Turun kokoisesta kaupungista luvallinen paikka, jossa ei aiheudu vaaraa sivullisille. Tallinpitäjiemme monen vuoden neuvottelutyö on ilmeisesti vihdoin tämän tapahtuman myötä tuottamassa tulosta ja maneesin ohi kulkevan tien päihin on suunniteltu puomeja, jotka estävät ajamisen alueelle. Toivotaan siis jatkossa turvallisempaa harrastamista niin meille ratsastajille kuin autoilijoille ja mopoilijoillekin - eri ympäristöissä.

4 kommenttia

 1. Kaikkea sitä, onneksi ei tapahtunut 'mitään'.

  VastaaPoista
 2. Ai kauhee, kyl on aikamoiset vauhdit ollut kun puut ja aidat saaneet kyytiä ennen maneesin seinää :o
  Toivottavasti saatte puomit tai muut hidasteet avuksi ja ylimääräiset kiihdyttelytajot loppuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sitä talliporukalla on päiviteltykin, että vauhtia on saanut olla melkoisesti, kun puu oli mennyt rungostaan poikki ja kulkeutunut 15 metrin matkan maneesille asti. Toivotaan, että saadaan puomit paikoilleen mahdollisimman pian!

   Poista
 3. Hui kamala, ihan hirvittää ajatellakin mitä olisi tapahtunut jos joku olisi ollut maneesissa!

  VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat