keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Puomiharjoittelu - pic or didn't happen!

Täytyy myöntää, että olen hävyttömän laiska kantamaan puomeja ja kokoamaan omaa ratsastusta varten yhtään minkäänlaisia tehtäviä. Kun tekee tarpeeksi mieli hypätä kunnolla esteitä, saan kaivettua jostain motivaation jonkinmoisten tehtävien kokoamiseen - silloinkin rakennan usein vain yhden okserin, jotta vältyn kantamasta yhtään ylimääräisiä puomeja tai tolppia. Nykyään elämää helpottaa se, että voin käydä hyppäämässä myös naapurissa ratsastuskoulun kentällä, jossa on usein useampi este valmiiksi kasattuna. Se jos mikä on pieni taivaan lahja laiskoille poniratsastajille!


Omaatuntoa välillä kaivelee oma saamattomuus, sillä tiedostan kuinka paljon hyötyä niin Winnielle kuin Veikallekin olisi säännöllisistä puomi- ja kavalettitehtävistä. Olen yrittänyt potkia itseäni ahkerammin liikkeelle ja asettanutkin tavoitteeksi, että tekisin puomi- tai kavalettihommia edes muutaman viikon välein.

Kun sitä vihdoin saa otettua itseään niskasta kiinni ja työskenneltyä puomeilla, pätee harjoitteluun sama suhde kuin urheiluun ja facebookiin; pic or didn't happen! Omaa paremmuudentunnettaan voi buustata kuuluttamalla koko maailmalle, että treeni on tullut tehtyä! Luonnollisesti minulle hehkutuskanavana saa toimia blogi, jossa tottakai odotan hirmuista määrää tykkäyksiä ja tsemppiä.
Todellisuudessa ainakin tämänkertaisessa treenissä suurin rasitus oli henkinen. Kun vihdoin päätin toteuttaa puomijumppaa Winnielle, oli päivän tehtävä koottu viidessä minuutissa. Ei voi kuin ylistää kavalettipalikoiden ylivoimaisuutta! Painavien tolppien sijaan heittelin kentälle kevyitä muovipalikoita, joissa parhaassa tapauksessa oli kiinteä puomikin valmiina kiinni. Ihan melkein hävetti ajatella, etten ole saanut aikaiseksi tehdä samaa hommaa aikaisemmin kovin usein...

Noin kolmen metrin väleillä tehtävä sopi muokkaamatta niin ravissa- kuin laukassakin suoritettavaksi. Ainoastaan kameran kanssa kentälle nakitettu ystävä joutui nostelemaan puomeja palikoiden päälle, kun kavaletteja lopulta korotettiin laukkajumppaa varten.Winnie suoritti tasaisella laadulla sille asetetut tehtävät. Laukka pyöri alkuun hieman nihkeästi, mutta lopulta kuitenkin riittävän aktiivisesti tehtävän suorittamiseen. Poni ei ryntäillyt kavaleteille, vaan askeleet sopivat tasaisessa tahdissa kavalettien väleihin.

Helppo ja yksinkertainen tehtävä oli juuri omiaan Winnielle; peppulihastreeniä kouluratoja ajatellen ja hyppytekniikka- sekä ponnistustreeniä esteille. Aivan liian helppoa ja hyödyllistä tehtäväksi vain muutamia kertoja vuodessa!

4 kommenttia

 1. Hassua, kun moni luulee että hyvä estetreeni on paras, kun hyppii isoja esteitä, mutta puomeja ja kavalettaja on hyvä myös mennä. Jotkut unohtavat ne melkein kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellisuudessahan esteratsastus on 90% esteiden välien ratsastamista, mitä voi harjoitella pienilläkin esteillä :) Lisäksi juuri puomi/kavalettitehtävillä on hrlppo rakentaa lisää ponnistusvoimaa ja koordinaatiokykyä hevoselle, mikä edesauttaa onnistumisia isommilla esteillä.

   Poista
 2. Olet onnekas kun ratsastaessa on joku, joka nostelee puomeja. Itse ratsastan aina yksin, jonka takia hevonen joutuu monesti odottamaan kun käyn nostamassa esimerkiksi estettä.
  Sinulla on niin ihana ja piristävä blogi! Ja hyviä kuvia, ja totta kai ihanat hevoset<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joudun jonkin verran näkemään vaivaa, että saan tallille apua ja kuvaajia, koska blogia olisi vaikea pitää ilman kuvamateriaalia :) Usein käynkin vastavuoroisesti auttamassa kavereiden estetreeneissä tai kuvaamassa heidän ratsastustaan.
   Jos treenailen puomijuttuja yksin, työskentelen pääasiassa maapuomeilla, jotta en joutuisi tulemaan kesken treenin alas hevosen selästä. Hyppäämistä sen sijaan en turvallisuusriskin vuoksi harrasta yksin - suosittelen lämpimästi sinuakin hankkimaan estetreeneihin jonkun seuraksi!

   Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat