perjantai 30. kesäkuuta 2017

Valmennuspostaus: ryhtiä takajalkojen aktivoinnilla

Postaus toteutettu yhteistyössä Essi L Dressagen kanssa.

Winnien lomaillessa olen valmentautunut aikaisempaa ahkerammin Veikan kanssa. Useammasta valmennuksesta on jäänyt postaus valitettavasti kirjoittamatta, sillä aikataulut ovat asettaneet haasteita kuvaajakavereiden kanssa. Tällä kertaa Maiju pääsi kuitenkin paikalle kuvaamaan ja saikin kattavasti hyviä ja havainnollistavia kuvia kaikista valmennuksen vaiheista. 

Olin verrytellyt Veikan itsenäisesti hyväksi havaitsemallani tavalla; alkukäyntien jälkeen reipasta laukkaa kevyessä istunnassa niin, että askel pääsee venymään. Reippaan laukan jälkeen avoimessa muodossa kevyttä ravia aktiivisessa temmossa ja lopuksi vielä käynnissä takaosan aktivointia väistöillä.


Valmennuksen tavoitteena oli saada poniin ryhtiä takajalkojen aktivoinnin kautta. Veikan ongelma kun on etupainoisuus, joka osin johtuu sen rakenteestakin. Takajalkoja aktivoimalla poni saataisiin istumaan enemmän takaosalleen ja samassa etuosa nousemaan ryhdikkäämpään muotoon. Työkaluina tässä valmennuksessa toimivat väistöt, avotaivutukset ja siirtymiset.

Työskentely aloitettiin käyntiväistöillä diagonaalilla. Etenkin alussa Veikka protestoi tuntumaa väistöissä ja vei takaosan etuosan edelle. Haastavaa korjaamisesta teki se, etten itse huomannut takaosan livahtavan liikkeen edelle. Korjatessa taas poni taipui rungostaan, eikä säilynyt suorana. Lopulta väistöt saatiin sujumaan säännöllisillä molemman ohjan pidätteillä ja väistättävän pohkeen ja vastakkaisen ohjan yhtäaikaisilla avuilla.

Takaosa hiipii edelle ja runko menee mutkalle. Korjaus molempien ohjien pidätteellä ja suoristavalla vasemmalla ohjalla oikean pohkeen väistättäessä.

Poni on rungostaan suorempi ja etuosa johtaa liikettä. Takajalat astuvat jo aika kivasti ristiin.
Käyntiväistöjen lähtiessä sujumaan lisättiin tehtävään siirtyminen raviin väistön sisällä. Molempien ohjien puolipidätteellä ja eteenpäin vievillä avuilla samalla väistättäen saatiin aikaiseksi hallittuja siirtymisiä ilman, että väistö katkesi. Väistön jälkeen ravia kasvatettiin pitkällä sivulla ennen siirtymistä takaisin käyntiin. Veikan liike on melko paljon suurempi ja haastavampi istua kuin esimerkiksi Winnien, minkä takia oma istuntani kärsii ravilisäyksissä. Huomaamattani lähden nojaamaan taakse ja kompensoin kallistusta nojaamalla niskalla kuitenkin eteen. Veikan liike kuitenkin pehmenee kun se alkaa liikkua pyöreämpänä ja selän läpi, jolloin pystyn myös itse istumaan suorempana.

Tässä Veikka on vielä hieman etupainoinen ja raskas kädelle. Liike kulkee kuitenkin jo takaa eteenpäin ja poni on suustaan tasainen molemmille ohjille.
Useampien väistö- ja ravin pidennystoistojen jälkeen Veikka on jo hieman ryhdikkäämpi ja samalla kevyempi kädelle.

Pohkeenväistöjen ja ravilisäysten jälkeen Veikka sai hengähtää hetken ja itse sain haudutella opittuja asioita. Todettiin valmentajan kanssa jällee kerran, että meille Veikan kanssa sopii erityisen hyvin työskennellä lyhyissä pätkissä. On helpompi tsempata isoa ravia puolet pitkästä sivusta kuin kierros kaupalla.Seuraavaksi jatkettiinkin avotaivutusten parissa. Onnekseni olen työstänyt avoja Veikan kanssa paljon itsenäisesti viime aikoina, joten hommassa ei tarvinnut lähteä liikkeelle aivan kylmiltään. Käynnissä väistätettiin etuosaa uran sisäpuolelle pyrkien säilyttämään tuki kuitenkin ulko-ohjalla niin, että taivuttavasta sisäohjasta päästäisiin myötäämään ponille. Taivutukset lähtivät sujumaan nopeasti ja tehtävää päästiin vaikeuttamaan lisäämällä avotaivutuksen jälkeen siirtyminen raviin. Avotaivutusta jatkettiin niin kauan, kunnes poni oli pehmeä molemmille ohjille ja tuntui olevan kuulolla. Poni suoristettiin, mutta asetus jätettiin siirtymisen ajaksi sisälle. Harjoitusravista palattiin takaisin käyntiin pyrkien siihen, että jo ensimmäinen askel olisi kohti avotaivutusta.

Käynnissä avotaivutukseen tuki ulko-ohjalla. Suoristus enenn raviin siirtymistä, mutta asetus edelleen sisällä.
Ravissa poni on ryhdistynyt niin, ettei turpa ole enää ryntäiden tasolla. Tästä ravista siirtyminen käyntiin onnistui jo helposti ja hallitusti.


Avotaivutuksilla Veikka saatiin hyvin kuulolle ja pehmeäksi. Usein pidemmillä ravipätkillä Veikka vähitellen valahtaa etupainoiseksi ja raskaaksi, jonka jälkeen tilannetta on vaikea korjata ravissa. Nyt tämä päästiin ennaltaehkäisemään siirtämällä poni käyntiin heti kun se alkoi painua liian alas tai raskaaksi. Ravi- avotaivutus vuorotellulla saatiin hyvän tuntuiset ravipätkät pitenemään ja poni kevenemään etuosastaan entisestään.

Päivän viimeinen ja vaikein tehtävä noudatti samaa kaavaa avotaivutustehtävän kanssa, mutta siirtymät tehtiin ravin ja laukan välillä. Veikalle vaikeutuva tehtävämalli sopii valmennuksissa; ruuna lämpenee hitaasti ja tarvitsee alkuun helppoja tehtäviä. Loppua kohden asiat helpottuvat niin, että vaikeistakaan tehtävistä ei tule ylitsepääsemättömiä.Laukka saisi suuntautua vielä enemmän ylämäkeen, mutta tässä Veikka on jo paljon lyhyemmässä muodossa kuin yleensä laukatessaan. Laukkaan tarvitaan vielä voimaa takaosaan, jotta turpa nousisi ylös selkälihasten ollessa käytössä.
Laukkatehtävä sujui paljon odotettua paremmin. Tavoitteena oli taas herkistää ponia avotaivutuksen aikana ja saada aikaiseksi hallittu laukannosto ja lyhyt pätkä laadukasta laukkaa. Laukasta siirryttäisiin mahdollisimman pehmeästi ja hallitusti takaisin raviin ja avotaivutukseen. Vasemmassa kierroksessa saatiin aikaiseksi hyviä siirtymisiä niin ravista laukkaan kuin laukasta raviinkin. Oikeaan kierrokseen laukan laatua oli vaikeampi säilyttää niin, että Veikka olisi pystynyt tulemaan hallitusti ja pyöreänä takaisin raviin. Muutamia hyviä siirtymisiä saatiin kuitenkin aikaiseksi!Oikea laukka oli selkeästi vaikeampi, mutta siinäkin Veikka pystyi lyhenemään jonkin verran. Muoto on tähän suuntaan avoimempi ja poni tulee helposti vahvaksi edestä, mikäli se pääsee liian pitkäksi.

Tämä oli ehdottomasti yksi Veikan tähtihetkistä. Se on selkeästi saanunt lisää voimaa ja kykenee nyt suorittamaan aikaisempaa vaativampia tehtäviä. Vähitellen ratsastus alkaa tuntua helpommalta ja usko siihen kasvaa, että Veikka kehittyy vielä kouluponiksi, jota kehtaisi näyttää kisaradoillakin! Onnistumisista tässä valmennuksesta viesti hymyt niin ratsastajan, valmentajan kuin kuvaajankin kasvoilla. Veikka tarjosi huippufiiliksiä!

8 kommenttia

 1. Tosi kivoja nää postaukset, joissa kerrot vinkkejä Veikalla ratsastukseen. Oma poni kuulostaa tosi samanlaiselta, joten näitä on kiva kokeilla itsekin käytännössä.

  Olen pitkäaikainen lukija ja tykkään blogistasi paljon. Hyviä postauksia, joissa selkeä ja mielenkiintoinen sisältö. Paljon hyviä kuvia tukemassa tekstiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ai että, ihana kuulla että joku jaksaa näitä lukea ja kokee vielä hyödyllisiksikin! :) Hirmu vähän nykyään tulee palautetta kommentteina, kun pääasiassa blogeja luetaan mobiililaitteilla, joilla on hankala vaivautua kommentoimaan. Arvostan siis kovasti kun vaivauduit kommentoimaan! Kiva saada positiivista palautetta. :)
   Tsemppiä treeneihin oman ponin kanssa!

   Poista
 2. Tosi hienoja kuvia! Näyttää todella tasaisen hyvältä teidän meno :)

  Olipas hauskaa lukea tätä, kun myös me ollaan tehty ihan samoja juttuja Essin valmennuksessa! Pääsi jotenkin vielä syvemmälle, kun luki toisenkin näkökulmasta. Meille eniten hankaluuksia tuotti (tietysti tuon laukkajutun lisäksi) käynti-ravi-siirtyminen väistön keskellä, kun meinasi jäädä voima uupumaan. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Etenkin tän valmennuksen tehtävät oli sellaisia, joista hyötyy tosi erilaiset hevoset! Hauska kuulla, miten erilaisia ongelmia toisilla on ja ylipäätään lohduttavaa tietää, ettei samat jutut suju muiltakaan täysin ongelmitta. :D

   Poista
 3. Hyvä postaus ja tosi hyvän näköistä menoa teillä! Sain tästä myös hyvin vinkkejä mitä voisi oman vuokraponin kanssa tehdä joskin vähän helpotetusti :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) Kiva jos on hyödyksi, toivottavasti harjoitukset toimii teillä yhtä hyvin!

   Poista
 4. Löysin vasta blogisi ja täytyy kyllä jatkossakin lukea! Ihanan virheetöntä tekstiä ja kaunista pinei eleistä ratsastusta kuvien mukaisesti. Myös minä sain tästä postauksesta paljon apua siihen kuinka voisin aktivoida meidän tinkerin takaosaa vähän eri tavoin kuin yleensä. Josko tästä olisi apua! Tsemppiä treenaamiseen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervetuloa seuraamaan blogia, toivottavasti löydät mielenkiintoista ja hyödyllistä lukemista jatkossakin! :) Treenitsempit myös sinne, kerro toki miten tehtävä toimi teillä tinkerin kanssa! :)

   Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat