torstai 18. helmikuuta 2016

Hevosen hyvinvointia tukemassa // Bloggaajailta Suomen Ratsutarvikkeessa

Jalustin.net järjesti yhteistyössä Suomen Ratsutarvikkeen kanssa bloggaajaillan lauantaina 13.2. teemalla hevosen hyvinvointi. Tapahtuma kokosi yhteen bloggaajia Turun seudulta, paikallisen perheyrityksenä toimivan hevostarvikeliikkeen sekä hevosten hyvinvoinnin asiantuntijoita.

Suomen Ratsutarvike on perustettu vuonna 2008 ja nykyisillä omistajillaan uusissa tiloissa se on toiminut nyt puolisentoista vuotta. Omistajien Jaanan ja Kimin vankan hevostaustan myötä yrittäjät voivat tarjota asiantuntevaa palvelua niin ratsuille kuin ratsastajillekin. Suomen Ratsutarvikkeen laajaan valikoimaan kuuluu muun muassa uusia ja käytettyjä satuloita, hevosten rehuja ja hoitotuotteita sekä monipuolisesti niin hevosen kuin ratsastajankin varusteita. Hevosen terveys ja hyvinvointi toimivat kantavana teemana yrityksen toimintaperiaatteessa, mikä näkyykin yrittäjien tavassa tehdä työtä ja palvella asiakkaitaan.
Hevosen ulkoisesta hyvinvoinnista
oli luennoimassa Solheds ihonhoitotuotteiden kehittäjä Saija Pihkanen. Solhedsin hevosille ja koirille tarkoitetut ihonhoitotuotteet ovat luonnontuotteita, joissa korostetaan laatua. Alunperin idea luonnonmukaisten hoitoaineiden kehittämiseen lähti Pihkasen omasta tarpeesta ja halusta auttaa omaa kesäihottumasta kärsivää hevosta.  Voidaan siis sanoa, että tuotteet ovat laadultaan sitä, "kuin olisi itselle tehty". Pihkanen on biokemian maisteri sekä työskennellyt pitkään lääketieteen parissa, joten tietoa ja osaamista oman tuoteperheen kehittelyyn ei ole puuttunut.

Ammattitaitoa eläinten hoitotuotteiden kehittelyssä saakin arvostaa, sillä tuotteita ei valvota Suomessa mitenkään. Kuka tahansa voi purkittaa haluamistaan aineista "kesäihottumarasvan" ja myydä sitä. Tämän vuoksi kuluttajien vastuu laadun vaatimisessa onkin suuri. Laadusta kertovat valitut ainesosast, tieto siitä mihin tuotteen teho perustuu sekä ohjeistukset niin käytöstä, annostelusta kuin säilytyksestäkin.Hevosten iho-ongelmia hoidettaessa toimintaperiaatteita voidaan verrata ihmisen ihon hoitoon. Hevosen ja ihmisen iho on rakenteeltaan ja toimintaperiaatteiltaan samanlainen, jonka vuoksi myös hoidon tulisi olla samanlaista. Eroavaisuutena hoidossa on vain olosuhteet; ihminen osaa varoa ja suojata rikkoutunutta ihoaan, mitä hevonen ei osaa tehdä. Hevonen seisoo märässä tarhassa tai pölisevässä karsinassa, kun taas ihminen voi pysytellä puhtaissa ja kuivissa tiloissa. Ihmisen ja hevosen iho tarvitsevat siis kuitenkin samanlaisia hoitavia aineita iho-ongelmiinsa. Solhedsin ihonhoitotuotteet vastaavat apteekkilaatua ja ne on kehitetty eläinten ihon pH:n mukaisiksi.

Ihon tehtävä on suojata elimistöä, säädellä verenpainetta ja kehon lämpötilaa, estää tärkeiden aineiden haihtumista sekä päästää esimerkiksi ylimääräistä kosteutta haihtumaan. Tämän vuoksi ihonhoitotuotteissa tulisi käyttää vain sellaisia ainesosia, jotka tukevat ihon tehtäviä. Esimerkiksi monet hännän ja karvankiillotusaineet kuitenkin sisältävät silikonia, joka tukkii ihohuokoset. Ihonhoidossa kulkee usein myös käsikkäin ihon herkkyys ja iho-ongelmat. Vahvat lääkeaineet tehoavat esimerkiksi ihotulehduksiin, mutta iho ei kestäkään vahvaa hoitoa riittävän pitkään. Solheds tarjoaakin vaihtoehtoja erilaisten iho-ongelmien hoitoon. Tuotesarjaan kuuluu niin antiseptinen shampoo, aurinkosuoja, haavaöljy kuin tehoseerumi iho-ongelmiinkin. Sarjaan kuuluu yhteensä kymmenen eri hoitotuotetta, joihin voi tutustua Solhedsin kattavilla ja selkeillä nettisivuilla.

Solhedsin tuoteperheestä minulle tuttuja ovat tehoseerumi sekä shine&care suihke, jotka ovat olleet Harrilla käytössä muutaman kuukauden ajan. Ehdottoman toimivia tuotteita, jotka ovat paitsi hyvin riittoisia, myös ekologisia.

Hevosen sisäisestä hyvinvoinnista
oli luennoimassa GrandeAtletan Carolina Casagrande, joka on Suomen ensimmäinen hevosten lymfaterapeutti. Lymfaterapia perustuu elimistön lymfa-aineenvaihdunnan aktivoimiseen, mikä saa kuona-aineet liikkeelle ja poistumaan kehosta. Lymfaterapia aktivoi nestekiertoa ja hevoset reagoivatkin lymfahoitoon hyvin, koska hevosen elimistössä on yli 600 imusolmuketta ja elimistön lymfajärjestelmä kattaa koko kehon.

Käsin tehtävän lymfaterapian lisäksi hoitoa voidaan täydentää Deep Oscillation laitteella, joka muodostaa elektronisen kentän ja värähdellessään yltää iholta noin kahdeksan senttimetrin syvyyteen saakka. Laite vaikuttaa suoraan esimerkiksi vahingoittuneeseen kudokseen. Deep Oscillationia voidaan käyttää niin ylirasituksesta johtuviin vammoihin ja kiputiloihin, avohaavojen hoitoon kuin rasituksesta palautumiseenkin. Deep Oscillation on hellävarainen, mutta tehokas hoitomuoto, joka on sallittu myös kilpailuiden aikana. Ensimmäisenä laitetta onkin käytetty vuonna 2002 laukkahevosten palautumisen tukemiseen, jonka jälkeen laitteen käyttö on yleistynyt hevosurheilun parissa.


Mukana tapahtumassa oli enemmän ja vähemmän ennestään tuttuja bloggaajia sekä kourallinen aivan uusia nimiä. Bloggaajailta keräsi yhteen kivasti paikallisia bloggaajia; suurin osa hevosbloggaavista tutuista ja ystävistä kun on ties mistä ympäri Suomea, joten oli mukava tavata myös paikallisia "kollegoja". Mukana olivat

Anu/ Pioneerirykmentti
Emmi/ Unelmista totta
Eveliina / Jalustin.net
Hanna / Kuolaintuella
Ida / The simplest sound with four letters
Riikka / Flaming Dark Chocolate
Salla / Salla ja Don Rosa
Siiri / Siirin blogi

Kiitos kattavasta tietopaketista sekä mukavasta illasta niin Suomen Ratsutarvikkeelle, Jalustin.netille, luennoitsijoille kuin bloggaajillekin!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat