perjantai 24. heinäkuuta 2015

Vaadi enemmän, tee vähemmän

Vihdoin ollaan päästy taas säännöllisesti viikoittain valmennuksiin Harrin kanssa, kun ollaan saatu aikataulut osumaan yhteen valmentajan kanssa. Tällä kertaa pohdittiin viimeviikon koulukilpailuja ja radan haasteita ja pureuduttiin niihin. Harri suoritti kaikki tehtävät radalla ihan hyvin, mutta koko radan ajan ongelmana olivat tahti ja tempo.

Harri oli radalla hätäinen, jolloin tahti oli epätasainen ja tiputteli pisteitä todella monesta arvostelukohdasta radalla. Temponmuutoksissa (askeleenpidennykset) tahti ei myöskään säilynyt ja Harri valui kaulastaan liian pitkäksi ja alas, jolloin tahtia oli entistä vaikeampi ylläpitää. Tavoitteeksi otettiin parempi kontrolli hevoseen niin, että tahdista ja temmosta on helpompi huolehtia koko radan läpi.

Alkuun pidemmällä ohjalla rennosti keventäen, taivuttaen kuitenkin koko rungosta.

Laukkaa vielä pidemmässä muodossa.

Takajalat jo vähän aktiivisemmat, ei kovin koottu muoto kuitenkaan.

Aloiteltiin ravi- ja laukkatyöskentelyllä pääty-ympyrällä tehden temponmuutoksia. Vuoroin hevosta koottiin lyhyemmäksi ja ratsastettiin taas reippaammin eteen. Tavoitteena oli, että koko tehtävän ajan tahti säilyisi samana; hevosen jalat tamppaavat samassa tahdissa maahan, otti se sitten lyhyempää tai pidempää askelta. Jatkuvasti pitäisi pystyä laskemaan samassa tahdissa yksi-kaksi-yksi-kaksi!

Pääty-ympyrällä työskentelyn aikana koin ahaa-elämyksen raipankäytöstä. Olen käyttänyt raippaa Harrilla todella vähän ja harvoin, sillä se reagoi siihen hyvin voimakkaasti. Vastaavasti olen sitten ratsastanut enemmän jalalla ja ohjalla nostaen kantapäät ja polvet ylös ja vetäen ohjasta hevosen kanssa kilpaa. Tämä nyt oli hieman kärjistetysti ilmaistu, mutta näin siis suunnilleen. Nyt pääsin kuitenkin ratsastamaan Harria raippaa apuna käyttäen niin, että pystyin vaatimaan hevoselta enemmän, aktiivisempaa ja korkeampaa muotoa, samalla kun tein ja puuhasin itse hevosen selässä vähemmän. Kun huomautin laukassa raipalla takaosalle, pääsin itse istumaan rauhassa häiritsemättä hevosta. Harrin ratsastettavuus laukassa parani aivan huomattavasti tuon 10 minuutin ratsastuksen aikana! Siitä tuli ryhdikkäämpi ja kevyt kädelle ja se polki takajaloilla paljon paremmin alleen, jolloin myös laukan kokoaminen helpottui. Jotta voi vaatia hevoselta enemmän, ei siis tarvitsekkaan itse tehdä enemmän - täytyy vain istua ja ratsastaa, mikä onkin eri asia kuin pohkeella paukuttaminen ja lantiolla vatkaaminen kilpaa käsien kanssa.

Harppoo kivasti eteen muodon leviämättä käsiin!

Vasen kierros on Harrille huomattavasti helpompi; tasapainoinen, energinen ja taipuu rungostaan pohkeen ympäri.

Vatsalihaksilla pidättäen hitaampaan ja kootumpaan muotoon aktiivisuutta kadottamatta.

Kun hevonen on aktiivinen, se on helppo koota piaffeen saakka.

Huomattavasti aktiivisempaa laukkaa korkeammassa muodossa ja kevyempänä kuolaimelle kuin alussa.



Tahtia ja tempoa työstettiin koko uraa hyödyntävällä tehtävällä, jossa ratsastettiin ratsastusradan kirjainten välit vuorotellen hidasta ja reipasta ravia. Jälleen vaatimus oli sama; tahdin täytyy säilyä koko ajan, myös siirtymisten läpi. Tämän jälkeen ratsastettiin Harrin kanssa muutamat diagonaalit keskiravissa ja treenattiin harjoitus- ja keskilaukkaa siksakilla radan poikki. Tässä vaiheessa Emman piti lähteä, kun valmennuksemme oli jo päässyt venähtämään aikatauluista, joten kuva- ja videomateriaalia ei viimeisistä tehtävistä valitettavasti ole tällä kertaa. Täytyy treenailla näitä ensi viikolla itsenäisesti, kun saadaan joku taas kuvaamaan. :)



Tällä kertaa valmennuksesta jäi oikein hyvä fiilis. Harri oli paljon parempi ratsastaa kuin edellisessä valmennuksessa ja sain todella paljon ajateltavaa ja pureskeltavaa. Täydellisesti ei suoriuduttu varmaan yhdestäkään valmennuksen tehtävästä, mutta oivalluksia ja ajatuksia jäi paljon siitä, mitä minun pitää tehdä ja harjoitella, jotta päästään tavoitteisiin ja suorittamaan tehtävät lopulta moitteettomasti. Näitä juttuja kun treenataan viikon verran, niin voidaan lähteä taas vähän valmiimpina kilpailemaan viikonloppuna helppoa B:tä :)

Kuvista ja videoinnista iso kiitos Emmalle!



Ensimmäisiä oikeasti hallittuja keskiravipätkiä, jolloin muoto säilyy, eikä turpa valahda alas.

Kun turpa pysyy ylhäällä, suuntautuu keskiravin energia myös ylös, eikä vain eteen. Näyttävämpää ja ilmavampaa ravia!



Huomasitteko kaverit, mulla on uudet ihanat suitset! Pehmeää nahkaa, leveä pullback turparemmi ja sivistyneet pienet helmet otsapannassa. Nää on ihan mun juttu! Taidan olla virallisesti poni, koska nämä on cob kokoiset...

2 kommenttia

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat