tiistai 4. helmikuuta 2014

Tunnilla vai valmennuksessa?


Mikä ero on ratsastustunnilla ja valmennuksella? Minulle on joskus nuorena opetettu, että tunnilla opetetaan ratsastajaa ja valmennuksessa ratsukkoa. Tämä pätee varmasti ainakin, kun verrataan ratsastuskoulutuntia isossa ryhmässä (vaihtuvalla hevosella) ja varsinaista valmennusta, jossa käydään omalla hevosella. Tunnilla korjataan ratsastajan virheitä, valmennuksessa myös hevosen. Eipä tuo jako varmasti näin mustavalkoinen ole todellisuudessa.

Onko yksityistunneilla käyminen ratsastuskoulun vakiohevosella tai vuokrahevosella sitten valmentautumista? Oppimisen kannalta se voi olla yhtä tehokasta, mutta valmentautumista se ei yleensä ole. Yksityistunteja voi pitää kuka tahansa; valmentaja, ratsastuksenopettaja, ratsastuksenohjaaja, ratsastuksenohjaajaksi opiskeleva tai sitten ihan vaan naapurin Pirjo, joka on kerännyt oppinsa Apassionataa telkkarista katselemalla. Valmennuksia taas pitää vain SRL koulutetut valmentajat. Ratsastusseuroilta voi hakea valmennustukea tavoitteelliseen valmentautumiseen ja tukea maksetaan juurikin vain koulutettujen valmentajien pitämistä valmennuksista. 


Varsinaiseen valmentautumiseen liittyy vahvasti tavoitteellisuus niin ratsukon kuin valmentajankin puolesta. Valmentautuminen on säännöllistä, pitkäjänteistä, suunnitelmallista ja tiettyyn tavoitteeseen pyrkimistä yhdessä valmentajan kanssa. Tämä voi toteutua myös tunneilla opettajan kanssa, eikä ole sidottua juuri valmentautumiseen koulutetun valmentajan silmien alla. Tavoitteellisesti ja säännöllisesti voi käydä yksityistunneilla, pienryhmätunneilla tai ihan vaan vaikka ratsastuskoulutunneilla tavoitteellisemmassa ryhmässä, mutta valmentautumisesta ei silloin voi puhua. Vastaavasti valmennuksissa voi käydä myös ilman selkeitä tavoitteita ja epäsäännöllisesti. 


Itse olen nähnyt ja osallistunut monenlaiseen ratsastuksen opettamiseen. Olen käynyt ryhmätunneilla, pienryhmätunneilla ja yksityistunneilla niin pätevien ratsastuksenopettajien ja ohjaajienkin tunneilla, mutta myös epäpätevien, mutta silti osaavien opettajien tunneilla. Olen ratsastanut tavoitteellisessa esteryhmässä ja käynyt useampien eri valmentajien valmennuksissa. Valmentautumisesta en kuitenkaan omalla kohdallani puhuisi, sillä valmennuksissa käyminen on ollut epäsäännöllistä, enkä ole käynyt yhdellä ja samalla valmentajalla. Ainoastaan viime keväänä kävin Winnien kanssa kerran kuukaudessa Villen valmennuksissa ja samaa hommaa on tarkoitus jatkaa nyt Harrin kanssa. Todennäköisesti tulen käymään Harrin kanssa koulupuolella Villen valmennuksissa, mutta estepuolella Aksun kanssa tunneilla.

Valmentaudutteko te lukijat? Miten valmentautuminen mielestänne eroaa tunneilla käymisestä, kuinka usein käytte valmennuksissa ja mitkä ovat tavoitteenne? Vai käyttekö tunneilla tavoitteellisesti ja kilpaillen?

14 kommenttia

  1. Hyvä postaus jälleen! :D
    Mutta kysyisin nyt tarkennuksena, että miten nämä ratsastuskoulujen valkkatunnit? Ne on yleensä tavoitteellisemmille ratsastajille, vakkarihevosilla ja useimmin myös eriteltytreenattava ratsastuksen laji...

    VastaaPoista
  2. Valmennustunti on valmennus, mikäli sen pitää kouluttautunut valmentaja. :) Tosin sillä ei taida todellisuudessa olla mitään väliä, pitääkö ratsastuskoulussa "valmennusryhmän" tunteja virallinen valmentaja vai ratsastuksenopettaja, kun ratsastuskoulun tunneista ei kuitenkaan makseta valmennustukea. Lopputuloksen kannalta on siis aivan sama, opettaako ryhmää pätevä ja hyvä opettaja, vai valmentaja, eikä varmasti ole väärin puhua ratsastuskoululla valmennusryhmästä.
    Kun itse kävin vielä tunneilla, meillä toimi "valmennusryhmä", jossa ratsastettiin kahdesti viikossa. Kerran viikossa omalla tunnillaan ratsastuksenopettajan tai ratsastuksenohjaajan opettamana ja toisen kerran viikossa valmentajan valmennustunnilla. Opettaja oli siis ratsastuskoulun oma opettaja, valmentaja oli ulkopuolinen ja tuli yhtenä päivänä viikossa pitämään estevalmennuksia 2-3 ratsukon ryhmille.

    VastaaPoista
  3. En ole koskaan käynyt valmennuksissa, mutta nyt uudella tallilla ajattelin kokeilla sellaista kun on paremmat mahdollisuuden siihen! Minullakin on allani niin taitava poni, ja mieluusti kehittyisin juurikin yhdessä ponin kanssa ratsukkona! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kannattaa kokeilla eri valmentajia ja valita sitten itselle parhaiten sopiva, jonka valmennuksissa käy säännöllisesti, mikäli tarkoituksena on treenata säännöllisemmin ja kehittyä. :) Oma valmentaja oppii tuntemaan ratsukon parhaiten ja osaa sitten auttaa paremmin.

      Poista
  4. Hyvin kirjoitettu postaus!! :)
    Itse jos nyt alan vuokrahevoseni kanssa kunnolla valmentautumaan kisaamista varten säännöllisesti, ajattelen silloin käyväni valmennuksissa enkä tunneilla. Opettaja on pätevä, vaikka en tiedä onko sillä erityisesti jotakin "valmentaja"-koulutusta. Minun mielestä se ei ole se olellisin asia, vaikka jollain tasolla ehkä vaikuttaa siihenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä se opettajan titteli oleellinen asia olekkaan, vaan se, että saa hyvää opetusta. :) Ja hyvää opetusta voi saada niin ratsastuskoululla kuin yksityis- tai pienryhmätunnillakin, mutta valmennus se ei ole, mikäli opettaja ei sieltä SRL:än valmentajalistalta löydy. Paljon näitä termejä käytetään ristiin jonkin verran hämäävästikin, mistä ajatus tähän postaukseen syntyikin. :) Pitkään oli itsellenikin epäselvää, milloin puhutaan valmennuksesta ja milloin tunnista.

      Mutta tosiaan olellista ei ole käytkö tunneilla vai valmennuksessa, kunhan saat tavoitteisiisi sopivaa opetusta sulle sopivalta opettajalta/valmentajalta! :)

      Poista
  5. Minä valmentaudun hevosellani joka viikko, mutta valmentajat vaihtuvat välillä. Mulla on sama kouluvalmentaja, mutta esteillä pyrin käymään monipuolisesti eri valmemtajilla esim. Jos vaikka joku Elmo Jankari tai Sanna Backlund tulee tallille pitämään tunnin pyrin osallistumaan kun niitä senverran harvoin käy. :)

    VastaaPoista
  6. Häh korjataan hevosen virheitä. Jos hevonen ei tajua mitä pyydetään eikö vika silloin olle ratsastajassa ja ratsastajan tekemät virheet korjataan miten muka hevosen virheitä voi korjata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hevosessa voidaan korjata esimerkiksi vinoutta tai toispuoleisuutta, mikä tottakai tapahtuu ratsastamalla. Ratsastuskoulun tunneilla pääpaino on kuitenkin esimerkiksi ratsastajan apujenkäytössä tai istunnassa. Ratsastuskoulun tunneilla hevoset vaihtuu usein, eikä työskentely ole pitkäjänteistä siinä mielessä, että saataisiin jokin tietty ratsu rungostaan suoraksi tai kevyemmäksi kädelle.

      Poista
  7. Mitä väliä sillä on puhuuko käyvänsä tunneilla vai valmennuksissa? Itse yleensä puhun vain tunneista vaikka omalla hevosella ihan kunnon valmentajien tunneilla käynkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eipä sillä mitään väliä ole tahtooko puhua tunnista vai valmennuksesta vai jostain ihan muusta, tässä oli pointtina näiden kahden välinen ero. :) Sama asiahan ne ei kuitenkaan ole, vaikka niistä samalla nimellä puhuisikin.

      Poista
  8. Mutta jollain ratsastus kouluilla on mahdollista ratsastaa samalla Hevosella tai ponilla pitempään niin, kuin minun kohdallani on käynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä, tottakai se on mahdollista, mutta mihin tämä liittyi?

      Poista
  9. Käyn ratsastustunneilla, yksityistunneilla sekä valmennuksissa. :) Kisaan jonkin verran ja tarkoitus olisi kisata enemmän. Koen itselleni parhaaksi yksityistunnit ja valmennukset joissa olen yksin, koska jännitän jonkin verran "katselijoita". Tietysti suurimman osan opeista olen saanut ratsastustunneilta, mutta yksityistunneilla ja valmennuksissa keskitytään enemmän koko ratsukkoon ja on siis hyvä yhteistyön kannalta.

    VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat