perjantai 15. helmikuuta 2013

Estevalmennus!

Hitsi vie, mehän oltiin Winnien kanssa keskiviikkona ihan oikeassa estevalmennuksessa! Oltiin toisen poniratsukon seurana, mikä oli oikein hyvä juttu. Toisen ratsastaessa sain itse aikaa miettiä edellistä ja tulevaa tehtävää ja Winniekin sai vähän levätä hyppyjen välissä. Tarkoitus olisi alkaa käydä nyt ihan säännöllisesti valmennuksissa, kerran kuussa kouluvalkassa ja kerran kuussa estevalkassa.

Aloitettiin työskentely ravissa kahdella kavaletilla (1 ja 2). Häpesin silmät päästäni, kun Winnie rymisteli suunnilleen joka kerta kavaletin läpi. Poni ei nostellut jalkojaan eikä kunnioittanut 50 cm korkeudella olevaa puomia, kun ei siihen kolauttaminen edes sattunut jalkoihin. Laukassa tehtävä alkoi sujua jo paremmin; nyt Winnie ryhtyi jo hyppäämään ja nostelemaan jalkojaan, vaikkakin tiukka kääntyminen ja laukan säilyttäminen oli välillä hankalaa.


Pääpointti valmennuksessa oli kevyt istunta ja kääntäminen. Sain ohjeeksi ratsastaa Winnietä esteillä koko ajan kevyessä istunnassa ja treenata myös itsenäisesti kevyessä istunnassa ratsastamista. Nuorelle ja kokemattomalle ponille se tekee kuulemma hyvää, kun eteenpäinpyrkimys säilyy paremmin ja poni saa liikkua vapaammin. Mulle oli siis haaste pitää takapuoli koko ajan irti satulasta ja samalla ratsastaa Winnietä.

Toinen merkittävä asia, johon valmentaja kiinnitti huomiota, on kädellä ratsastaminen. Saisin kantaa kädet korkeammalla ja odottaa kauemmin estettä. Toisinaan kun mulla on tapana heittää ohjat pois jo askelta ennen estettä tai vaihtoehtoisesti painaa kädet harjaan. Valkussa treenattiin siis käden kantamista ja sillä odottamista; myödätä saa vasta siinä vaiheessa, kun poni on jo lähtenyt hyppyyn.

Tultiin esteitä ties minkälaisissa järjestyksissä ja todella erilaisilla, toinen toistaan hankalemmilla teillä. Vasemmassa laukassa este 2, suoristus esteelle 3, tiukka kaarre esteelle 4, loiva kiemuraura ja este 2 toisesta suunnasta. Samaa toisin päin esteillä 1, 3 ja 5.
Loivaa kiemuraa tehtiin myös esteeltä 2 esteelle 4, jolta ratsastettiin kaarre 5. esteelle ja sieltä taas loiva kiemura ykköselle. Tämä oli tehtävänä mulle uusi ja erilainen, kun linjat seuraaville esteille ei olleetkaan vain suoria tai kaarevia.

Valmennuksesta jäi hyvä fiilis; en ole onnistunut pilaamaan ponia ratsuttamalla sitä yksin esteille, mutta sain jatkoa ajatellen oikein hyviä vinkkejä. Sain myös kotitehtäviä itsenäiseen ratsastukseen, mistä on hyötyä taas seuraavassa valmennuksessa. :)


1 kommentti

  1. Hei! Blogisi on kiva! Haluaisitko käydä minun blogissani http://www.karvakamui.blogspot.com

    VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat