maanantai 7. tammikuuta 2013

Opitun kertausta


Kävin viime kesänä Pojun kanssa Centered Riding ohjaaja Judith Cross-Stehlken kurssilla ratsastamassa. Olin oppilaan roolissa, kun kurssilaiset opettivat Judithin avulla ja opastuksella oppimiaan asioita eteenpäin. Tunti oli yksi parhaista koko ratsastusurani aikana, sen aikana keskityttiin vain ja ainoastaan omaan istuntaani ja asentoon hevosen selässä.

Eilen ymmärsin, kuinka olen taas unohtanut itseni ratsastuksen osalta aivan täysin. Olen keskittynyt hevoseen ja ratsastanut sitä, yrittänyt korjata sen virheitä, vaikka todellisuudessa olisi pitänyt keskittyä myös ratsukon toiseen puoleen, eli itseeni. Ensimmäistä kertaa elämässäni pääsin ratsastamaan liinan päähän, kun nuori tallikaveri lupasi pitää "valmennuksen" ja tulla liinan päähän seisomaan.

Pitkästä aikaa keskityin vain itseeni ja omaan istumiseeni. Ymmärsin kuinka järkyttävän jäykkä olen hevosen selässä ja kuinka paljon puristan! Reidellä, polvella, pohkeella, kädellä, takapuolella...  Tukeudun myös ohjaan aivan liikaa. Olo oli erittäin orpo ja avuton, kun jalustimet vietiin jalasta ja ohjat kädestä. Ilman niiden tukea selässä ei vain yksinkertaisesti voi pysyä pelkästään jäykistelemällä, on aivan pakko rentoutua.Vähitellen Judithin opit muistuivat mieleen ja osasin hakea taas rentouden ja joustavuuden tunnetta. Tokihan se on helpompi istua hevosen kyydissä kun mukautuu sen liikkeeseen eikä purista jäykkänä koko kehollaan pysyäkseen selässä.

Keskityttiin istumiseen kaikissa askellajeissa ilman jalustimia ja kädet sivuille nostettuna tai rentona roikkuen. Lopuksi laukkasin ja ravailin vielä ympyröillä pyrkien vain siihen, etten ratsasta liikaa ohjalla ja roiku sisäohjassa. Heilun satulassa edelleen ihan laittoman paljon, etenkin jalkani. Silti muutos aikaisempaan näkyi jo selkeästi lopputunnista kuvatuilla videoilla, takapuoli pysyi penkissä ja painopiste oli taaempana.

Nyt tekisi kovasti mieli päästä istuntaan perehtyvän valmentajan tunnille!

3 kommenttia

 1. Tosi Hienosti meette winnien kanssa <3 <3 :) ootte tosi söpö pari <3 .

  VastaaPoista
 2. itse olen centered riding ratsastaja. se on oikeesti tosi hienoa ja parantaa ratsastustaitoja huomattavasti lyhyen ajan sisällä!
  pistin merkille tosi paljon virheitä, mutta ymmärrän hyvin, et ole käynyt montaa kertaa noilla tunneilla. hyvä, kun et painanut kantapäätä alas, jalka näytti paljon rennommalta kuin muissa videoissa! :)
  aiotko käydä uudestaan? itse en aio lopettaa mistään hinnasta, tykkään enemmän tuosta tyylistä. ja istuinluutkin löytyy ihan oikeasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No virheitä löytyy varmasti, mutta mitäpä muuta voisikaan olettaa, kun olen viimeisen vuoden aikana käynyt ehkä kolmella koulutunnilla ja muuten ratsastellut itsenäisesti. :)
   Tuttavani juuri suositteli yhtä CR opettajaa tästä lähiseudulta, tarkoitus olisi ottaa selvää käykö hän pitämässä valmennuksia myös kotitalleilla. Mulla kun ei ole kuitenkaan mahdollisuutta raahata Winnietä 30 km päähän tunnille. :/

   Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat