lauantai 10. elokuuta 2019

Urheiluvaatteita urheilijoille

Kaupallinen yhteistyö Konit.fi kanssa.

Varmasti jokainen ratsastaja on kohdannut jossain vaiheessa harrastusuraansa väitteen siitä, ettei ratsastus ole urheilua. Usein yleisesti mielletään, että ratsastuksessa hevonen on hikoileva ja töitä tekevä osapuoli ratsastajan istuessa vain muikeana satulassa nauttien kyydistä. Jokainen, joka on istunut hetkenkin isoliikkeisen hevosen harjoitusravissa tai suorittanut esteradan uusintoineen, tietää väitteen pötypuheeksi.


Siitä huolimatta, että ratsastus toden totta on urheilua, ovat ratsastusvarusteet siirtyneet vasta viimeaikoina vähitellen tälle vuosituhannelle ja alkaneet muistuttaa urheiluvarusteita. Vannoutuneena varusteurheilijana olen seurannut aktiivisesti ratsastusmuodin uusia tuulia jo pidempään ja ilahtunut viime vuosina muutoksesta erityisesti ratsastustekstiilien suhteen. Vasta viime vuosina ratsastusvaatteistakin on alkanut tulla urheiluvaatteita!

"Tavallisille urheilijoille" on markkinoitu urheiluvaatteita teknisistä materiaaleista niin kauan kuin muistan. Ensimmäisen teknisen ratsastuspaidan löysin kuitenkin vasta joitakin vuosia sitten. Aloittaessani ratsastuksen toistakymmentä vuotta sitten ainoastaan pienten lasten pull-on ratsastuspöksyt olivat joustavaa materiaalia. Yläosat olivat pääsääntöisesti puuvillaa. Takeissa oli huppuja, housuissa epäkäytännölliset tarralahkeet, jotka jäivät helposti hiertämään sukan alle ja kypärät olivat mukana kuljetettavia matkasaunoja.


Tekniset materiaalit ovat toivottavasti saapuneet jäädäkseen myös ratsastusvaatteiden pariin. Kevyitä ja nopeasti kuivuvia urheiluvaatteita tuli markkinoille ensin kalliimmilta, kilparatsastajien suosimilta merkeiltä, mutta nykyään niitä on saatavilla myös ilman suurta hintalappua yhä useammalta valmistajalta.

Sain Konit.fi verkkokaupasta testattavaksi Australialaisen BARE Equestrianin teknisestä materiaalista valmistetut ratsastusleggingsit. Vaatekaapistani löytyi ennestään jo noin kymmenen paria ratsastushousuja, mutta kaikki perinteisiä malleja; napeilla ja vetoketjuilla, vanhimmat mallit vielä tarralahkeilla. Lienee arvattavissa, että jouduin hetken vakuuttelemaan itseäni siitä, että tarvitsen vielä yhdet housut lisää.


Epäilykseni hälvenivät samalla hetkellä, kun vedin housut jalkaani. Näin kevyitä ja mukavia ratsastushousuja minulla ei ole koskaan ollut! Näistä tuli se kuuluisa fiilis "En tiennyt tarvitsevani tätä tuotetta, mutta nyt en voi kuvitella pärjääväni ilman sitä."

BARE Equestrian on Australialainen ratsastusvaatemerkki, joka valmistaa kohtuuhintaisia, mutta tyylikkäitä ratsastusvaatteita hengittävistä materiaaleista. Tällä hetkellä Konit.fi on Suomessa ainoa merkin jälleenmyyjä.


Ehkä ihaninta housuissa on niiden istuvuus. Toisin kuin perinteiset ratsastushousut, nämä sopivat varmasti mille tahansa vartalolle, kunhan koko on oikea. Mistään ei kiristä eikä purista! Käyttömukavuutta lisää myös fiksusti asemoitu tasku; ensinäkin turvallisuussyistä tasku on aivan ehdoton maastoreissuilla, jotta puhelin kulkee matkassa mukana. Toisekseen tasku on sen kokoinen, että sinne mahtuu isompikin älypuhelin ja kolmanneksi se on vielä sijoitettu niin, ettei se halon kokoinen luurikaan paina lantioon satulassa istuessa. Ainoan moitteen sanan saa taskun sijainti housujen oikealla puolella - vasenkätisenä toivoisin taskua mielummin vasemmalle, mutta näin vähemmistön edustajana on kai vain parempi niellä pettymyksensä.

Koko satulansijan kattava kevyt grippikuviointi pitää yllättävän tukevasti kiinni satulassa niin maastossa kuin kunnon koulutreenissäkin. Koska gripit ovat pieniä pisteitä, ne eivät kuitenkaan estä housuja hengittämästä. Suuret grippiraidat kun taas saavat housujen sisäpinnan kastumaan hiestä gripin kohdalta ja voin kertoa, ettei se tunnu mukavalta etenkään viileämmillä ilmoilla, kun ihoa vasten on kylmän hikisiä märkiä raitoja!


Minulle näistä housuista tuli parin viikon testijakson aikana ehdottomat suosikkitallihousut. Super toimivat ja mukavat niin tallihommissa, ratsastuksessa kuin maastakäsin puuhailussakin! Suurin ero perinteisiin ratsastushousuihin istuvuuden ja joustavuuden lisäksi on materiaalin hengittävyys ja nopea kuivuminen. Nämä kuivuvat hiestä jo sinä aikana kun hoidan ponin ratsastuksen jälkeen pois, eikä oman urheilusuorituksen jälkeen tule tarvetta heti vaihtaa kuivia vaatteita ylle.

Teknisten materiaalien ylivertaisuuden tiivistää ehkä parhaiten tämä kuvapari t-paidoista, jotka on kuvattu 15 minuuttia turvaliivin riisumisen jälkeen samana päivänä Wilman ja Veikan identtisten estetreenien jälkeen. Suhteellisen paksu puuvillapaita on edelleen läpimärkä ja nihkeä, kun taas ohut tekninen paita on jo kuivunut lähes täysin.


Koen, että erityisesti tallihommissa materiaalien tärkeys korostuu, sillä harva ratsastaja pääsee suoraan ratsastustunnin jälkeen suihkuun ja vaihtamaan vaatteita toisin kuin vaikka salibandyn pelaaja. Ratsastajalla saattaa olla edessään vielä karsinan siivousta, esteradan purkamista ja toinen tai useampikin ratsu odottamassa vuoroaan. Etenkin viileillä ilmoilla on hyvin epämiellyttävää, jos hikiset vaatteet jäähtyvät kylmiksi ihoa vasten kuivumisen sijaan.

Siinä missä urheiluhevosemme ovat ansainneet ilmastoidut jännesuojat ja satulahuopia Quick-Dry vuorella, olemme mielestäni myös me ratsastusurheilijat ansainneet hengittäviä ja toimivia urheiluvaatteita. Hyvillä varusteilla ei tehdä parempia ratsastajia, mutta harrastuksen mielekkyyttä ne kyllä lisäävät.

Konit.fi tarjoaa blogin lukijoille -15 % alekoodin PONIALE15. Alennus lasketaan koko tilauksesta ja koodi on voimassa verkkokaupassa 30.9.2019 saakka.

Lisäksi blogin Instagramtilillä @dancingonfourlegs on käynnissä Konit.fi sponsoroima arvonta, josta voi voittaa ihanan BARE Equestrianin ratsastustopin! Arvontaan voi osallistua Instagramissa 18.8. asti.

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat