tiistai 7. marraskuuta 2017

Melko huono, muttei kuitenkaan ihan huono - kauden viimeiset koulukisat

Muutama viikko sitten kilpailtiin Winnien kanssa tämän kauden viimeiset koulukisat Turun Ratsastajien 1-tason kilpailuissa. Ohjelmaksi valikoitui tällä kertaa helppo B:0, sillä A:n ohjelmaan olisi sisältynyt takaosankäännökset, joista Winnie ei suoriudu vielä sillä tasolla, että tahtoisin lähteä niitä kilpailuihin esittämään. Ponin omistaja Maiju osallistui myös kilpailuihin, joten meille molemmille jäi suoritettavaksi vain yksi rata. Winnie joutui tällä kertaa suoriutumaan samasta radasta kahdesti.


Winnie oli ollut muutaman viikon ennen kilpailuita normaalia haastavampi ratsastaa. Etenkin laukka oli ollut normaalia jäykempää ja poni oli mieluusti poikittanut vasemmassa kierroksessa takaosaa uran sisäpuolelle. Oli päiviä, jolloin tamma oli melko hyvä ja taas päiviä, jolloin mistään ei tullut mitään. Kilpailuihin ei siis lähdetty hakemaan huipputuloksia, vaan lähinnä kokemusta ja kisatreeniä. Tavoitteena oli kunnianhimoisesti molemmilla kuskeilla pysyä verryttelyssä ponin kyydissä ja selviytyä radasta loppuun saakka.

Minä olin lähtövuorossa ensimmäisenä ja sain hoitaa pidemmän kaavan verryttelyn. Ulkokentällä Winnie oli hieman jännittynyt, mutta liikkui kuitenkin kivasti avuilla ja oli melko hyvin kuulolla. Maneesin puolelle siirryttäessä tilanne huononi, kun ponin piti selviytyä kuuden muun ratsukon seassa. Tilaa kunnon laukkaverryttelylle ei ollut, kun joka puolelta suhahteli ohi hevosia. Winnieen ei voi ohitustilanteissa täysin luottaa, minkä vuoksi ponin kanssa ei voi kylmästi vain "ottaa omaa tilaansa" verryttelyssä.Ulkokentällä poni liikkui vielä rehellisesti selän läpi ja tasaisella kuolaintuntumalla.
Winnie oli jossain määrin jännittynyt, mikä tuntui selkään asti niskan jännittymisenä. Poni ikään kuin lukittaa niskansa eikä rentoudu pehmeälle kuolaintuntumalle. Se liikkuu kyllä haluttuun suuntaan ja reagoi apuihin, mutta normaalitilannetta paljon heikommin. Tamma ei anna täysin ratsastaa itseään, vaan jäkittää hieman vastaan ja tulee avuille hitaaksi. Tämä tunne jatkui radalla, jossa poni muuttui vielä hitaammaksi.

Jännittyessään poni "lukitsee niskansa" eikä anna enää vaikuttaa itseensä. Tässä tilanteessa tarvittaisiin paljon aikaa rentouttaa tammaa ennen suoritukseen siirtymistä..
Maneesissa poni rentoutui hetkittäin, mutta jäi kuitenkin hieman varautuneeksi niskastaan ja valmiiksi heittäytymään kuuroksi avuille.

Rata oli kaikkea muuta kuin parhaimmistoamme - tasaisen huonoa suorittamista alusta loppuun saakka. Tuntui, että jouduin käyttämään todella suuria apuja ja poni jäkitti vastaan. Hetkittäin se rentoutui ja tuntui ihan hyvältä, mutta yleisfiilis koko radan läpi oli melkoisen huono. Ainoa rikko radalla oli oikean laukan nosto, joka venyi tuhottoman pitkäksi ja päättyi vielä väärän laukan nousemiseen. Kun käynnistä olisi pitänyt nostaa laukka päädyssä, jossa odotteli muita hevosia, ei Winniellä ollut aikomustakaan poistua kavereiden luota. Se heittäytyi täysin kuuroksi pohkeelle ja suostui nostamaan väärän laukan vasta monta metriä kulman jälkeen.

Lopputulema tästä tasaisen tahmeasta radasta oli 60,8 % ja sija 7/12. Tuomari harmitteli loppukommenteissaan valitettavaa rikkoa ja toivoi rehellisempää taivutusta ja edestä tasaisempaa ponia. Jälleen kerran yhdyin tuomarin kommentteihin täysin. Harmitti ratsastaa vuoden viimeisissä koulukilpailuissa näin huono tulos, kun poni on kuitenkin kehittynyt vuoden aikana paljon ja olisi kyennyt suorittamaan paljon paremminkin. Tässä tilanteessa voidaan ehkä syyttää vain kilpailukokemuksen puutetta - kunhan poni vain saataisiin rentoutumaan, niin päästäisiin esittämään tuomareillekkin sitä samaa ponia, joka treeneissä suorittaa niin hienosti.

Näistä kilpailuista jäi tunne alisuoriutumisesta, mutta jälkeenpäin ajateltuna suoriuduttiin olosuhteisiin nähden kuitenkin aivan hyvin. Poni oli ollut kotonakin treeneissä haastava ja sentään tamma käyttäytyi koko kilpailupäivän asiallisesti ja molemmat kuskit pysyivät kyydissä! Nyt kilpailuiden jälkeisinä viikkoina Winnie on ollut taas selkeästi parempi ratsastaa ja esimerkiksi laukka on ollut jo aivan erilaista kuin vielä muutama viikko sitten. Nämä kauden viimeiset kilpailut sattuivat siis vain vähän huonoon saumaan - toivotaan seuraaviin kilpailuihin suotuisampaa kautta Winnielle!

6 kommenttia

 1. Mistä kisakausi siis alkaa ja mihin se loppuu? En itse saa kisata, joten en tiedä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kilpailukausi on aina vuosittainen, eli alkaa keväällä ja päättyy syksyllä. Vuoden ensimmäisinä ja viimeisinä kuukausina on hyvin vähän ja pääasiassa 1-tason tai harjoituskisoja, koska kilpailut joudutaan järjestämään maneeseissa ja verryttely pitää toteuttaa ryhmissä -> vie paljon aikaa. Loppukeväästä kun säät sallii ulkokisat, alkaa olla enemmän ja isompia kilpailuita. :)

   Poista
  2. Kiitos kun valistit minua:)

   Poista
  3. Kyllä oikeita kisoja, esim Ainossa on vuoden ympäri.

   Poista
 2. Voisitko joskus tehdä postauksen, jossa ei puhuttaisi vain ratsastustreeneistäsi vaan esimerkiksi ratsastusharrastuksesta yleensä, varusteista, omasta hevosesta, vuokrahevosesta, hevosten hoidosta, hevosblogeista jne.?
  Se toisi kivaa vaihtelua:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ehdottomasti! Täytyykin suunnitella jokin kiinnostava aihe ja kirjoittaa vaikka jouluspesiaalina jotain treeneistä poikkeavaa. :) Kiitos ideasta!

   Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat