lauantai 9. toukokuuta 2020

30 kysymystä - Hevosenomistaja edition

Maisa (IG @maisahyttinen) haastoi minut Instagramin puolella mukaan blogihaasteeseen vastaamaan 30 kysymykseen itsestäni. Wilma onkin varmasti tullut hyvin tutuksi kaikille niin täällä blogissa kuin Instagramissakin, mutta itsestäni olen harvemmin jakanut mitään pieniä rippeitä enempää.

Haluankin haastaa mukaan kaikki innokkaat hevosbloggaajat - opetellaan yhdessä tuntemaan vähän enemmän sometilien kaksijalkaisia vaikuttajia!


1. Kuka olet?
Olen Essi, vuonna 1991 syntynyt eli kuluvana vuonna 29-vuotta täyttävä Turkulainen poninomistaja. Työskentelen varhaiskasvatuksen opettajana.


2. Milloin ja missä aloitit hevosharrastuksen?
Innostuin hevosista jo 9-vuotiaana koulukavereideni innoittamana, mutta sain aloittaa ratsastusharrastuksen vasta 11-vuotiaana. Kahdessa vuodessa ehdin imeä tietoa hevosista niin kirjoista, lehdistä kuin tv- ohjelmistakin. Kun vihdoin sain aloittaa ratsastustunneilla Metsäkylän ratsastuskeskuksessa, pääsin hyvän teoriaosaamiseni siivittämänä suoraan edistyneempien ratsastajien ryhmään.


3. Suurimmat saavutuksesi?
Hevosharrastuksen saralla suurimpia, vaikkakin vaatimattomia saavutuksiani ovat olleet seuramestaruushopea vuonna 2018 ja -kulta vuonna 2019. Bloggaamisen osalta ehdokkuudet vuoden parhaaksi hevosblogiksi vuosina 2018 ja 2019 ja henkilökohtaisessa elämässä varmaankin suoritetut koulut.

4. Mitä odotat tällä hetkellä?
Kesää! Lämpimiä ja aurinkoisia lomapäiviä ja kaikkia kivoja kesäpuuhia oman ponin kanssa.

5. Elämäsi hevoset?
Winnie ehti vaikuttaa elämässäni pisimpään. Se oli ensimmäinen todellinen projektiratsuni, jonka kanssa sain oppia aivan valtavasti yrityksen ja erehdyksen kautta lähes kymmenen vuoden ajan. Winnie oli sattumusten summa, josta jouduin useamman kerran luopumaan, mutta mitä ihmeellisempien käänteiden ja mutkien kautta se aina palasi luokseni.

© Annika Mäki
Harri saapui elämääni laastarihevosena jouduttuani luopumaan taas kerran Winniestä. Harri kaipasi liikuttajaa ensin muutamana päivänä viikossa, mutta pian sainkin pitää sitä kuin omaani. Harri oli luonteeltaan äärimmäisen kiltti ja miellyttämisenhaluinen. Ruunan kanssa sain keskittyä itseni kehittämiseen ratsastajana - pääsin kilpailemaan ja sain kokea niin piffit, paffit kuin piruetitkin. Parasta oli kuitenkin luoda Espanjan ihmeeseen niin tiivis luottamussuhde, että viimeisenä vuonnamme pystyin ratsastamaan Harria pelkällä kaulanarulla.

© Jaana Vuola

Wilma on omana ponina lunastanut tottakai lyhyessä ajassa paikkansa elämäni ehdottomana ykköshevosena eikä erityisiä esittelyjä kaipaa.

6. Suunnitelmasi vuodelle 2020?
Suunnitelmat muuttuivat radikaalisti korona-epidemian vuoksi. Alunperin suunnitelmissa oli matkustaa Australiaan, kilpailla ahkerasti ja suunnitella muuttoa isompaan asuntoon. Matkasuunnitelmista sain luopua koko vuodeksi, mutta aika näyttää, miten muiden suunnitelmien lopulta käy.


7. Miten rentoudut?
Maastoilemalla, Wilman tarhaa siivoamalla, puuhastellen kavereiden tai puolison kanssa. Olen aina ollut niitä ihmisiä, jotka eivät rentoudu makaamalla kotona kirjan tai elokuvan parissa, vaan vaadin aktiivista tekemistä rentoutuakseni.

8. Oletko kilpailuhenkinen?
En ole pitänyt itseäni kilpailuhenkisenä, mutta taidan sitä kuitenkin olla. Tartun mielelläni erilaisiin haasteisiin ja osallistun kilpailuihin - nautin parhaani tekemisestä ja kehittymisestä, mutta en kuitenkaan ole huono häviäjä, joka pelkäisi häviämistä tai kärsisi siitä.


9. Mitä harrastat?
Valokuvaamista, pianonsoittoa, lumilautailua esimerkiksi. Nautin myös käsilläni tekemisestä, kuten piirtämisestä ja erilaisista käsitöistä. Nuorempana ehdin harrastaa vaikka ja mitä; kuvataidekerhoa, koripalloa, kokkikerhoa, kilpauintia, satubalettia, telinevoimistelua...

10. Mieleenpainuvimmat kokemuksesi hevosen kanssa?
No nyt on paha kysymys. Mainitaan vaikka esiintyminen Horse Fair messuilla Harrin kanssa!


11. Miksi bloggaat?
En ole päiväkirjaihmisiä, jotka kirjoittavat salaisia mietteitään vain itselleen. Kuitenkin pidän kirjoittamisesta ja treenipäiväkirjan pitämisestä, jotta voin seurata omaa ja ratsujeni kehitystä. Lisäksi valokuvat ovat todella lähellä sydäntäni, eikä blogin aloituksen aikaan ollut oikein mitään sopivampaa kanavaa hevos- ja ratsastuskuvien jakamiselle. Facebook -ystäväni eivät olisi arvostaneet kymmeniä uusia heppakuvia viikossa! Blogi on toiminut näppäränä alustana pitää treenipäiväkirjaa ja jakaa kuvia ja päästä samalla vuorovaikutukseen samoista asioista kiinnostuneiden ihmisten kanssa.


12. TOP 5 blogit tai sometilit?
Täytyy häpeäkseni myöntää, etten aktiivisesti seuraa kuin Muuliprojekti -blogia. Aiemmat suosikkini ovat yksi kerrallaan lopettaneet tai harventaneet postaustahtiaan niin merkittävästi, etten enää löydä itseäni blogeihin. Kaipaisin kyllä lisää luettavaa, mutta tarjontaa on surullisen vähän. Moni on siirtynyt päivittämään pelkkää Instagramia, mikä ei kutienkaan korvaa perinteisiä tekstiin painottuvia blogeja.

Instagramissa lempparitilejäni ovat Muuliprojektin @rosamiii lisäksi

@projecthappyathlete - Meitä Wilman kanssakin auttanut eläintenkouluttaja Nina haastaa viikoittain ajattelemaan omaa toimintaa hevosten kanssa niin maastakäsin kuin ratsainkin ja lisää sopivan pieninä tietoiskuina tietoisuuttani hevosen käyttäytymisestä.

@rocky_the_shetty - Viihdearvo aivan 110! Sellainen kuminaamashettis maailman suurimmilla silmillä - ihan jokaisen pitäisi seurata tätä!

@kimsandros_ - Mielettömän hieno haflinger-risteytys ja sydäntäni lämmittävää varusteurheilua.

@jaanavuola_photography, @hertjekker, @hundertblicke ja @roosatanhuanpaaphoto näin muutaman hevoskuvaajan tilin mainitakseni. Nätit hevoskuvat ovat lähellä sydäntäni ja ja imen useilta valokuvaustileiltä ideoita kuvaamiseen ja kuvien muokkaamiseen.

13. Mikä on parasta elämässäsi juuri nyt?
Varmaan se, että saan tällä hetkellä elää aika huoletonta elämää. Kaikki on juuri nyt todella hyvin; vakityö, omistusasunto, aviomies, oma poni ja vapaus matkustella ja tehdä sellaisia asioita, joista tykkää!


14. Hevonen jota ihailet?
Olen todella huono seuraamaan mitään julkisuuden hevosia ja ratsastajia, sillä minun sydäntäni lämmittävät ponit. On kyllä kiva nähdä kaunista ratsastusta ja hienosti liikkuvia isoja hevosia, mutta enemmän ihailen hienoja harrasteponeja.

15. Vahvuutesi ja heikkoutesi hevosihmisenä?
Vahvuuksiani ovat varmaankin optimismi ja sitoutuminen. En lannistu erityisen helposti, vaan olen haasteidenkin äärellä usein toiveikas ja optimistinen. Innostun asioista helposti ja sitoudun minua innostaviin asioihin - on se sitten ruokintasuunnitelmaan perehtymistä tai pohkeenväistöjen harjoittelua.
Heikkouteni on lyhyt pinna. Hermostun helposti omaan osaamattomuuteeni ratsastaessa enkä siedä helposti esimerkiksi epätoivottua käytöstä hevoselta.

16. Kuka on esikuvasi?
Tähän en osaa vastata mitään. Pyrin olemaan minä, enkä joku muu. On piirteitä, joita arvostan ihmisissä ja pyrin korostamaan niitä myös itsessäni ja omassa toiminnassani, mutta en osaa nimetä ketään, jota voisin sanoa esikuvakseni.


17. Mitä haluaisit oppia vuonna 2020?
Haluaisin oppia enemmän hevosen käyttäytymisestä ja sitä kautta oppia lukemaan paremmin hevosen eleitä ja myös vastaamaan niihin itse selkeämmin.

18. Minkä luonteenpiirteen vaihtaisit itsestäsi?
Onko heikko keskittymiskyky sitten luonteenpiirre vai ominaisus, mutta siitä luopuisin mielelläni. Elämä olisi niin paljon helpompaa, jos hankaliin ja epäkiinnostaviin asioihin olisi vähääkään helpompi keskittyä!

19. Mitä piirrettä inhoat ihmisissä?
Negatiivisuutta. Kaiken näkemistä negatiivisessa valossa ja asioista ja ihmisistä negatiivisesti puhumista. Se on minulle myrkkyä!


20. Kallein ostoksesi?
Asuntoon sain uppoamaan yli 100 000 euroa, mutta pankki oli toki tässä hankinnassa mukana. Ihan pelkällä omalla rahalla maksettuna kallein ostos on tainnut olla Wilma.

21. Epäsuosittu mielipiteesi?
Kukaan ei ole suuremmin kritisoinut mielipiteitäni. Toki en ole niitä ihmisiä, jotka pauhaisivat kovaan ääneen valtavirrasta poikkeavista mielipiteistään.

22. Mitä ihailet toisissa ihmisissä?
Rohkeutta epävarmoissa tilanteissa. On se sitten lähtemistä maailmanympärysmatkalle, uran vaihdos tai oman yrityksen perustaminen. Itse olen hirveän arka hyppäämään niin sanotusti tyhjän päälle - haluan ennakoida ja kontrolloida elämääni, enkä oikein siedä epävarmuutta.

23. Mikä inspiroi juuri nyt?
Yhä lisääntyvä valon määrä ja luonnon herääminen!


24. Suurin paheesi?
Irtokarkit.

25. Mitä somekanavia käytät?
Blogin osalta aktiivisesti vain blogia ja instagramia. Facebookia hieman laiskasti, myös henkilökohtaista profiilia.

26. Unelmiesi työpaikka?
Kun vain tietäisin, niin osaisin hakeutua sille vievälle tielle! Unelmieni työpaikassa saisin tehdä jossain määrin luovaa ja liikkuvaa työtä ihmisten kanssa - asiakkaiden tai kollegojen. Työ ei kuitenkaan saisi sitoa liiaksi, vaan sen pitäisi työaikojen ja palkkauksen suhteen antaa tilaa myös muulle elämälle; hevosharrastukselle, matkustamiselle ja muulle. Kertokaa toki, jos tällaisia töitä on!

27. Tärkeimmät ominaisuudet hevosessa?
Sosiaalinen, kiinnostunut ja seurallinen luonne. Monet asiat ovat opetettavissa hevoselle, mikäli se vain on kiinnostunut oppimaan. En haluaisi sulkeutunutta ja vetäytyvää hevosta, vaikka se ratsastaessa suorittaisi miten hienosti.
Lisäksi liikkumiseen soveltuva rakenne - on kurja työskennellä hevosen kanssa, jonka rakenne ei  mahdollista kehittymistä tai edes terveenä pysymistä ratsuhevosena.


28. 3 biisiä, joita kuuntelet tällä hetkellä?
Olen niitä tyyppejä, jotka kuuntelevat radiosta sitä, mikä siellä soi. En osaa edes nimetä yhtäkään kappaletta, jonka olen viime viikkoina kuullut!

29. Millainen hevosenomistaja olet?
Omistautunut ja kiitollinen. Haluan parhaani mukaan ymmärtää hevostani kokonaisuutena ja vastata sen tarpeisiin sen kaikilla elämän osa-alueilla. Haaveiltuani ikiomasta ponista niin pitkään koen valtavaa kiitollisuutta nyt, kun vihdoin olen päässyt toteuttamaan unelmaani ja vieläpä näin hienon ponin kanssa!


30. Mitä haluat saavuttaa seuraavan viiden vuoden aikana?
Tällaiset ovat ehdottomasti inhokkikysymyksiäni! Haluan suunnitella elämääni eteenpäin, mutta en näin pitkälle. Suurin toiveeni on, että olen edelleen viiden vuoden kuluttua onnellinen ja tyytyväinen sen hetkiseen elämäntilanteeseeni.

Toivottavasti opit minusta jotain uutta ja mielenkiintoista!

Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat