lauantai 20. kesäkuuta 2020

Laitumelta kisakentille

Wilma on nauttinut elämästään laitumella. Pitkän totuttelujakson päätteeksi neiti sai jäädä noin viikon ajan öiksi laiduntamaan, kunnes juhannusviikolla vapaus koitti ja laiduntaminen sai jatkua vuorokauden ympäri. Jotta laidunkausi saisi jatkua mahdollisimman pitkään, Wilma tekee ahkerasti töitä koko kesän ajan pitääkseen kiinni linjoistaan.


Jatkuvalla liikunnalla pidetään huolta ruohosta saatavien sokereiden kulutuksesta ja ehkäistään lihomisen ja kaviokuumeen riskiä. Wilma liikuskelee laitumella myös melko paljon, mikä osaltaan edesauttaa painon pysymistä kurissa. Kun poni palaa takaisin talliin ja ulkoiluun tarhassa, se saa kisakauden päätteeksi kevyemmän lomajakson.

Odotin laitumella olon väsyttävän ja laiskistavan ponia, mutta vastoin odotuksiani Wilma onkin ollut todella reipas ja innokas liikkuja. Hölmöilyenergiaa ei ole ollut havaittavissa, mutta treenit ovat sujuneet todella kivasti! Jatkuvasti liikkeessä pysyvä poni pysyy myös vetreänä ja se onkin ollut hyvin miellyttävä ratsastaa, vaikka liikutus ei olisikaan ollut jumppaamiseen keskittyvää.Wilma on ehtinyt aloittaa kisakauden Turun Ratsastajien seuratason koulukilpailuissa, joissa ratsastin radat helppo C E.B. Special ja Helppo B:4. Kun valmentajani kanssa suunnittelimme tulevaa kisakautta, sain luvan startata yhen ainoan helppo C -luokan ikään kuin lämmittelynä. Käytin toki kortin heti ensimmäisissä kisoissa, jotta pääsisin esittelemään Wilmalle kilpailuareenan ennen helppo B rataa. Vieraissa paikoissa käyminen kun oli hyvin vähäistä alkuvuodesta, joten ajattelin Wilman jännittyvän taas uudessa kisapaikassa.

Wilma ei olisi mitään lämmittelyratoja kaivannut, sillä kisapaikalle saavuttaessa se peruutti ulos trailerista, katseli muutaman kerran ympärilleen ja totesi, että homma on cool. Verryttelyyn se asteli leppoisasti ja suoritti omat tehtävänsä keskittymättä ympärillä liikkuviin hevosiin. Ennen kilpailusuoritusta ehdin näyttää radan Wilmalle molemmista suunnista, joten pillin vihellyksen soidessa oltiin aivan valmiita suoritukseen.


Wilma suoritti radan tasaisen varmasti ja rikkeittä. Radan jälkeen fiilis oli, että "ihan hyvin meni". Ei mitään tajunnanräjäyttävää suorittamista ja joitain virheitä jäi mieleen, mutta kokonaisuudessaan ihan hyvä kisakauden avaus ennestään vieraassa paikassa. Hämmästykseni oli suuri, kun bongasin meidän Equipesta johtamassa luokkaa 68,333% tuloksella. Päädyttiin pitämään kärkipaikkaa kisan loppuun saakka ja voitettiin luokka sijalla 1/19!

Suunnitelmani kilpailuareenan esittelystä helpommalla radalla meni puihin, kun helppo B -rata ratsastettiinkin toisella, pitkällä radalla. Pitkä rata oli rakennettu ison kentän katsomon- ja estekaluston puoleiseen päätyyn, jossa oli enemmän ihmeteltävää. Wilma jännitti tuomarin päädyssä estekaluston nurkkaa, mutta saatuaan katsella rauhassa suostui kävelemään siitä siivosti ohi. Ennen kuin ehdin näyttää radan toiseen suuntaan, saimmekin jo lähtömerkin.

Nurkka, jonka Wilma oli oikealla silmällään todennut turvalliseksi, ei ollutkaan sitä enää vasemmalla silmällä. Poni otti poikittaisen paniikkipysähdyksen heti radan alussa ja jäi jännittämään päätyä koko radan ajaksi. Kaikesta tuomarin päädyssä tapahtuvasta saatiin siis selkeästi huonompia pisteitä kuin muualla radalla. Pelästymistä lukuunottamatta ei tehty kuitenkaan rikkeitä ja keventämällä sain Wilman liikkumaan jotakuinkin rennosti, joten saatiin suoritukseen nähden varsin kohtuullinen tulos 62,273%, jolla sijoituimme tuloslistalla sijalle 11/31.


Pelkkää kilpailemista ja niihin treenaamista Wilman kesä ei ole, vaikka poni töitä tekeekin kesän läpi. Olemme nauttineet pitkistä maastolenkeistä, jotka kuivat kelit meille mahdollistavat. Tällä hetkellä kaikki mahdolliset maastoreitit ovat käytössämme, kun märkä maa ja ojat eivät rajoita kulkemista! Joillain maastoreissuilla Wilma on päässyt pulahtamaan läheiseen pikkulammikkoonkin, jonka Wilma on useiden tutustumiskäyntien jälkeen vihdoin todennut turvalliseksi ja kivaksi paikaksi.

Maastoilu onkin mitä mainiointa tasapainottavaa liikuntaa hikitreeneille. Pitkät matalan sykkeen lenkit toimivat palauttavana liikuntana, joka polttaa parhaiten rasvaa ja ylläpitää sopivaa lihavuuskuntoa laidunkaudella.


Ei kommentteja

Lähetä kommentti

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat