torstai 7. helmikuuta 2019

Valmiina kisakauteen 2019?

Kilpailusääntöihin on tullut joitain mielenkiintoisia, tervetulleita ja yllättäviäkin uudistuksia. Jokaisen kilpailijan tulisi tutustua voimassa oleviin sääntöihin ennen kilpailuihin osallistumista ja mahdollisuuksien mukaan käydä SRL:n sääntökoulutuksessa, mutta tässä muutamia valmiiksi pureskeltuja muutoksia tälle kilpailukaudelle.

Koska tulevalla kaudella kilpailen todennäköisesti esteillä ja koulussa 1- tai korkeintaan 2-tasolla, olen jättänyt 3-5 -tason kilpailuita koskevat sääntömuutokset huoletta huomioimatta. Aikuisena poniratsastajana en kilpaile poniluokissa, joten poniratsukoita tai lapsiratsastajia koskevat muutokset olen myös sivuuttanut. Tutustuthan siis juuri sinua koskeviin sääntömuutoksiin! Lajikohtaiset säännöt ja niihin tehdyt muutokset löytyvät SRL materiaalipankista.

Etenkin kouluratsastuksen osalta säännöt ovat ottaneet askeleen lähemmäs nykypäivää ja inhimillistyneet. Punaista rusettia ei tarvitse enää riisua potkivan hevosen hännästä ennen radalle menoa, vaan hevosenhoitajat saavat pysytellä turvassa poissa potkuetäisyydeltä. Suomen ihastuttavat sääolosuhteetkin on vihdoin huomioitu ja sääntöihin on kirjattu, että sääolosuhteiden vuoksi kilpailijoille voidaan antaa lupa ratsastaa ilman takkia tai sadetakissa. Enää ei tarvitse siis hikoilla hellepäivänä kisatakissa, eikä ratsastaa kaatosateessa ilman sadetakkia. Alunperinkin takki oli pakollinen vain virallista kilpailuasua edellyttävissä kilpailuissa ja luokissa, eli 2-tason heB ja sitä vaativammissa luokissa.


Tähän saakka turvaliivi on pitänyt koulukilpailuissa pukea takin alle, mutta uusien sääntömuutosten myötä turvaliivin saa pukea takin päälle. Itse en ole koulua ikinä kilpaillut turvaliivin kanssa, mutta enpä olisi sitä saanut takin alle mahtumaankaan!

Aloittelevat kilpailijat ovat saaneet armoa kilpailusääntöjen suhteen. Raviohjelmissa sekä helppo C -ohjelmissa radalla saa olla lukija. Aloittelevien kilpailijoiden ei siis tarvitse enää jännittää radan ulkoa muistamista!

© Annika Mäki
Myös varustesääntöjä on löyhennetty hevosille edullisemmiksi; kannukset eivät ole enää pakollinen osa kilpailuasua 1-tasolla ja kuolaimen ei tarvitse olla enää metallinen. Kuolain saa olla valmistettu myös "jäykästä muovista tai kestävästä synteettisestä materiaalista". Vielä viime kaudella kuolain sai olla muovipäällysteinen, mutta sisältä sen tuli olla metallinen.


Valkoinen satulahuopa on ollut kirjoittamaton sääntö, mutta vihdoin satulahuovan väristä on säädetty kilpailusääntöihinkin; satulahuovan tulee olla valkoinen tai konservatiivisen värinen. Lisäksi huovan tulee olla yksivärinen, vaikkakin kanttinauha saa olla eri värinen.

Palkintojenjaossa ainoastaan pintelit ovat olleet sääntöjen mukaan sallitut, mutta olen kuullut säännöstä joustettavan jo aikaisempina vuosina. Säännöt ovat nyt löyhentyneet ja pinteleiden sijaan sallitut ovat myös mustat tai valkoiset suojat.


Esteratsastuksen osalta ainoa minua koskettava mainitsemisen arvoinen sääntömuutos on tiukentunut hylkäämisperuste; ratsukon suoritus hylätään, mikäli ratsastaja tippuu areenalle saavuttuaan. Aikaisemmin tippumissääntö päti vain suorituksen aikana, mutta jos tänä vuonna tipahtaa hevosen selästä ennen lähtömerkkiä, ei rataa pääse suorittamaan ollenkaan. Mikäli selästä suistuu vasta maalilinjan jälkeen, ei suoritusta hylätä.


SRL:n esteratsastuksen sääntömuutoskoosteessa mainittiin poistunut suitsituspakko kilpailupaikalla, mutta kohtaa ei kuitenkaan ollut poistettu este-, koulu- eikä kenttäratsastuksen kilpailusäännöistä. Olin yhteydessä SRL:ään, josta varmistettiin, että koosteeseen oli jäänyt väärää tietoa. Hevosten tulee siis tälläkin kaudella olla kilpailupaikalla koko ajan suitsittuna

FEI:n säännöt eivät edellytä hevosen käsittelyä suitsittuna ja koosteeseen olikin perusteltu "muutosta" eläinsuojelullisilla syillä; hevoset juovat kuolaimet suussa huonommin kuin ilman. Ehkäpä sääntömuutosta käsitellään uudestaan ensi vuoden päivityksiä varten.

© Annika Mäki

4 kommenttia

 1. Olipa hyödyllinen postaus, kiitos tästä!

  Pörheää Menoa

  VastaaPoista
 2. Kiitos tästä postauksesta! Sain sellaisen käsityksen, että ratsastamillasi hevosilla ei ilmeisesti ole kenkiä, mutta osallistutte kuitenkin kilpailuihin. Olen yrittänyt SRL säännöistä löytää, onko kengättömällä hevosella sallittua kilpailla. Jos kengättömänä kilpailu on sallittua, voisin varmaan itsekin ruveta hiljalleen kokeilla siirtymistä kisakentille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tällä hetkellä ratsastettavana olevista haflingereista ainoastaan Wilma on kengätön. Winnie on myös ollut aikoinaan kengättä ja ponin omistaja on aikeissa jättää kengät mahdollisesti vielä jossain vaiheessa pois.
   Kengättömällä hevosella saa kilpailla ihan siinä missä kaikilla muillakin. Winniellä olen useita vuosia sitten kilpaillut kengättä niin esteitä kuin kouluakin. Koulusääntöihin pätee "se mitä ei ole erikseen sallittu, on kielletty" kun taas esteillä "se mitä ei ole erikseen kielletty, on sallittu". Koulusäännöissä bootseja eli kengättömän lenkkareita ei ole sallittu, joten hevosen tulisi pärjätä radalla ilman niitä. Esteillä taas bootseja ei ole erikseen kielletty, eli niillä saa kilpailla. :)

   Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat