tiistai 11. joulukuuta 2012

Oivallusten riemuvoitto!

Lannat pois tarhasta..!
Winniellä oli eilen vapaapäivä, joten en odottanut siltä kovin kummoisia tänään, kun kävin ratsastamassa sen ennen iltaruokintaa. Ajattelin käydä suht pikaisesti jumppaamassa kaikki askellajit läpi sen kummempia tekemättä, maneesissa kun olisi varmasti taas ruuhkaa tuohon aikaan illasta.

Laitoin ponin karsinassa kuntoon ja suunnistin maneesia kohti. Winnie oli yllättävän tyyni siihen nähden, että se oli tosiaan saanut viettää eilen vapaata ja nyt oli jo pimeää sekä lunta tuli taivaan täydeltä. Läheisellä tiellä pörräsi myös lumiauroja edestakaisin. Kuljettiin kuitenkin koko matka maneesille saakka käynnissä, ilman yhtäkään raviaskelta!

Maneesissa oli kesken estevalmennus. Kaipa sinne saisi sekaan mennä ratsastamaan halutessaan, mutta en kokenut pakottavaa tarvetta mennä sotkemaan toisen valmennusta olemalla ponin kanssa koko ajan tiellä. Tarvottiin siis kentälle, jolle oli satanut taas lisää lunta. Lumi on onneksi ollut koko ajan pehmeää ja kevyttä pakkaslunta; kentän pohja on siis suhteellisen hyvässä kunnossa, kun tasainen kentän pohja on jäätynyt ja sen päälle on satanut kerroksiksi pehmoista lunta, joka joustaa jalan alla.

Iltamössöt turpoamaan..
Ratsastin Winnietä pitkään käynnissä pitkin ohjin siltä varalta, että se olisi vähänkään jumissa vapaapäivän jäljiltä. Asettelin ja taivuttelin ympyröillä kevyesti pyrkien pitkään ja letkeään askeleeseen. Vähitellen keräilin ohjia käteen ja pyysin pätkiä pohkeenväistöä ja avotaivutusta kumpaankin suuntaan. Pidin käden todella kevyenä, ratsastin erittäin kevyellä tuntumalla. Winnie liikkui ihan mielettömän mukavasti, rentona ja tyytyväisenä sekä kuolaimeen tukeutuen! Ilmeisesti olen viime aikoina ratsastanut liikaa kädellä ja olen vaatinut liian aikaisin ponia kulkemaan "oikein päin". Silloin tuloksena on vain vetokilpailu ja jännittynyt poni, joka juoksee pää pilvissä kyydissään kuski, joka hermostuu ja kiroaa omaa osaamattomuuttaan.
Ponin harjaus!

Nyt Winnie kulki pitkiä aikoja tasaisessa muodossa ja juuri sopivasti taipuen ja asettuen. Pitkästä aikaa poni kulki hyvin pohkeen edessä; se taipui koko rungostaan ja kuunteli pohjetta erinomaisesti. Jotenkin hoksasin ulkoapujen merkityksen; kun tuin ympyrällä riittävästi ulkoa ohjalla ja pohkeella, ei sisäkädellä tarvinnut enää muuta kuin näyttää vähän suuntaa. Minulla on ollut tapana ratsastaa liikaa sisäavuilla, etenkin ohjalla.

Fiilistelin käynnissä varmaan 15 minuuttia, jonka jälkeen aloin pyytää pieniä pätkiä ravia. Kun Winnie myötäsi ja kulki pyöreänä käynnissä, pyysin pehmeästä eteen. Saatiin aikaan muutamia todella hyviä siirtymisiä! Parin raviaskeleen jälkeen pyysin pehmeästi takaisin käyntiin ja toistin saman hetken päästä uudestaan. Vähitellen pidensin ravipätkiä, kun poni säilytti pehmeän tuntuman ja pyöreän muodon siirtymisen läpi ja ravissa.
Winnien joulukalenteri

Laukassa tein pitkästä aikaa laukannostoharjoituksia. Yleensä olen laiska ja otan laukkaa vain ympyröillä ja uraa pitkin. Kun nyt kerran olin alkanut pilkkua viilaamaan, niin tein sen myös laukassa. Työstin käynnin pyöreäksi, siirsin raviin, ratsastin sisäpohkeen läpi ja ponin taipumaan koko rungostaan, jonka jälkeen nostin laukan. Tällä tekniikalla nousi jokaisella kerralla oikea laukka ja nosto oli hallittu.

Jäi kyllä niin hyvä fiilis! Winnie keskittyi työhönsä niin hyvin, ettei se kiinnittänyt ollenkaan huomiota kentän vieressä pyörineisiin kolmeen autoon, jotka kiihdyttelivät ja pyörivät vimmatusti paikoillaan. En malta odottaa huomista, että pääsen jatkamaan treeniä. :)

Varusteet niskaan ja menoksi!

Lumimyrskyn läpi maneesille.


Ja loppukäynnit!

6 kommenttia

 1. onko toi ihan heppajoulukalenteri? mistä oot hommannu ja paljon maksoi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole valitettavasti, tuo on ihan tavallinen suklaakalenteri Citymarketista, taisi maksaa ehkä 2 e ;) Tarkoitus oli tuunata se Winnielle sopivaksi, eli avata kalenteri päädystä, ottaa suklaat pois ja laittaa tilalle Winnien omia herkkuja, mutta suklaamuotit oli niin pieniä, ettei tilalle mahtunut minkään valtakunnan heppanameja. :( Winnie siis ihastelee vaan joulukalenterinsa kuvaa tänä vuonna, kun minä tyhjennän sisällön omaan suuhuni. :D

   Poista
 2. saako ponille antaa suklaata? o.o

  VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat