torstai 6. joulukuuta 2012

Saapasasiaa

"VASEN SÄÄRI: Tibiassa on proximaalisessa metafyysissä mediaalisesti pieni, alaspäin suuntautuva nokkamainen exostoosi. Distiaalisessa tibiadiafyysissä on niinikään pieni laakea vastaava muutos. Fibulassa on proximaalisesti kookas sienimäinen exostoosi, se kuvasta mitattuna yli 6 cm pitkä, tämä yhteydessä tibiaan. Tämän kohdalla fibulassa sivukuvassa selkeä virhekulma. Tibian ja fibulan proksimaalipäissä ei ole normaalia niveltä. Vastaavassa kohdassa fibulan proximaalipäässä on myöskin lateraalisesti linnunnokkamainen exostoosi. Myöskin fibulan distaalipäässä syndesmoositasolla on laakeaa exostoosia."

Tässä on lääketieteellinen syy sille, miksei minulla ole ollut ratsastussaappaita. Suomeksi sanottuna vasen pohkeeni on paljon oikeaa paksumpi, koska sääri- ja pohjeluu ovat luutuneet kiinni toisiinsa luukasvaimella. Tämän vuoksi pohjeluu on yläpäästään kokonaan irti, eikä se yhdisty niveleen. Exostooseja, eli näitä luukasvaimia, on diagnoosin aikaan ollut myös polven sisäsyrjällä ja reisiluun alapäässä. Osa näistä on poistettu leikkauksella edelliskesänä.

Mikäli toinen pohje on useita senttejä paksumpi, on luonnollisestikkin vaikea löytää sopivia saappaita; siis sellaisia, jotka menevät jalkaan, mutta myös pysyvät jalassa. Vasemman saappaan pitäisi mennä juuri ja juuri jalkaan, kun oikean saappaan pitäisi pysyä jalassa, eikä olla liian löysä. Mukavan lisän on usein tuonut myös nilkan exostoosi, joka kipeytyy  nilkan kohdalta liian kapeassa saappassa. Samaan aikaan saappaan tulisi kuitenkin olla riittävän napakka nilkasta, jotta se tukisi jalkaa.

Kuinka suuri mahdollisuus on löytää sopivan kokoiset saappaat? Oikea kengänkoko, oikea pituus, oikea leveys, riittävä jousto, oikea ja sopiva malli? Voin kertoa että todennäköisyys on erittäin pieni.

Kävin eilen kaverini kanssa Reunoksella, jossa oli kaikki normaalihintaiset tuotteet -20 % alennuksessa. Lähdin katselemaan lähinnä sukkia ja hanskoja, ehkä fleeceloimea Winnielle. Kenkäosastolla oli muutama laatikko saappaita, joissa oli hintalappu "50 e, ei vaihto, eikä palautusoikeutta". Ihan kivan näköiset saappaat, mikäköhän näissäkin on vikana! Ei varmaan ainakaan ole nahkaa, ei nahkasaappaita saa tuolla hinnalla edes maailman suurimmassa alessa. Huvikseni kokeilin saappaita, pinossa oli yhdet 36 koon saappaat kapeahkolla varrella. Saappaat menivät jalkaan, pysyivät jalassa ja tuntuivat äärettömän mukavilta ja sopivilta. Pakkasin saappaat laatikkoon ja nappasin laatikon kainalooni, "Minä tahdon nämä!". Tässä vaiheessa huomasin katsoa saappaiden normaalia hintaa laatikon kyljestä; 289 euroa. Taitaa saappaat sittenkin olla ihan oikeaa nahkaa.

Saappaat on equipage merkkiset, mallia en enää muista. Olen todella iloinen, ihan mieletön tuuri! Olin varma etten ikinä saisi nahkasaappaita, koska en pystyisi maksamaan monia satoja euroja mittatilaussaappaista. Joulu tulikin vähän etuajassa! :)

11 kommenttia

 1. Vautsi! hienoa että löysit itsellesi sopivat saappaat halvalla!
  voisitko tehdä joskus erikoispostauksen jossa kertoisit enemmän itsestäsi? :) esim. mitä opiskelet, miten asut ja mitä muuta harrastat hevosten lisäksi jne.

  VastaaPoista
 2. mielettömän hyvä tuuri sinulla! ja ihanan näköiset saappaat:-)

  VastaaPoista
 3. Kiva, että löysit sopivat saappaat! :) Mulle kans etittiin saappaita jonkun aikaa, kun kaikissa "normaaleissa" malleissa mulla ei osunut nilkka ja pohje yhteen, eli niiden kokoerosuhde on ihan idiootti saappaidenhankkimismielessä. Mountain Horsen Venicet sitten löytyi lopulta :)

  VastaaPoista
 4. btw, joulukalenteri on päivän myöhässä... Se on ihan mahtava niin toivon, että voisit korjata ongelman? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tiedän kyllä, en ole ehtinyt päivitellä vielä! :)

   Poista
 5. Saako kysyä, milloin/miten nuo luukasvaimet huomattiin ja ovatko ne vaikuttaneet elämääsi muuten, kuin "vain" paksumman pohkeen muodossa?
  Alkoi kiinnostaa, sillä itselläni on myös täysin erikokoiset pohkeet. Ne ovat olleet aina sellaiset, mutta vuosien mittaan ero on vain kasvanut. Oikea on ympärykseltään normaali 35-36 ja vasen puolestaan neljä senttiä paksumpi.
  On todella vaikeaa ostaa esimerkiksi ratsastussaappaita tai edes hyviä farkkuja, kun kapeampaan pohkeeseen istuvat varret/lahkeet eivät mene paksumpaan, eivät sitten millään.
  En ole koskaan ajatellut, että tässä voisi olla taustalla joku ns. oikea syy. Nyt vasta aloin pohtia, josko minun pitäisi käydä näyttämässä näitä koipiani lääkärille tai jollekin. Vaikka vain oman mielenrauhani takia.

  No, vielä asiasta aivan toiseen: sinulla on todella kiva blogi! Käyn aina välillä lukemassa tätä ja aina tulee hyvä mieli. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luukasvaimet on mulla ihan perinnöllisenä sairautena, joka on ilmeisesti hyvinkin harvinainen ainakin Suomessa. Mulla tuo sairas todettiin jo ihan pienenä. Eri puolille kehoa siis kasvaa ylimääräistä luukudosta siinä samassa kun luut muutenkin kehittyy - ne siis ilmaantuu jo pienenä ja toisinaan sitten kasvavat enemmän tai vähemmän. Luukasvaimia on siis useita ja eri puolilla kehoa, en ole ikinä kuullut että olisi rajoittunut vain esim yhteen kasvaimeen jalassa. Mulla noita patteja on esim ranteessa, molemmissa jaloissa, nilkassa, kylkiluussa..
   Periaatteessa itse kasvaimista ei ole haittaa eikä vaaraa, toisinaan ne vain häiritsevät lihasten, jänteiden tai hermojen toimintaa, jolloin niitä täytyy poistaa leikkaamalla. Kasvuiän päätyttyä kasvainten ei pitäisi enää kasvaa ja näinollen tuottaa haittaa, joten myöhemmällä iällä kasvaimen alkaessa vaivata epäillään aina pahanlaatuista kasvainta.

   Itselläni monista kasvaimista häiritseviä on ollut vain noin 4. Toinen olkavarsi on leikattu kahdesti, kun kaksi luupattia häiritsi hermoja ja lihasta. Molemmissa jaloissa kasvaimet on aiheuttaneet jalan "lukkiutumista", kun jänne luiskahtaa kasvaimen väärälle puolelle. Toinen jalka leikattiin edelliskesänä, toisen kanssa olen vielä pärjännyt ilman leikkaustakin. :)

   Jos sulla ei siis ole mitään muuta vaivaa kuin paksumpi pohje, niin en usko että on tästä sairaudesta kyse. :) Toki tuo paksuusero voi johtua myös luumuutoksesta, niitä voi tulla ilman tuota sairauttakin. Toinen vaihtoehto voi olla myös se, jos jalkasi ovat vähänkään eri pituiset. Silloin toinen (lyhemmän jalan?) pohje joutuu tekemään enemmän töitä ja näinollen lihaskin kasvaa isommaksi. Lääkäriin lähtisin suna vasta jos jalka alkaa kipuilla tai aiheuttaa muuta haittaa, en usko että lähettävät röntgenkuvattavaksi jos ei ole lääketieteellistä tarvetta selvittää esim luiden epämuodostumien mahdollisuus. :)

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta. Mielenkiintoista kuulla tällaisesta vaivasta, sillä en ole aiemmin aiheeseen perehtynyt.
   Epäilin itsekin, ettei pelkästään ero pohkeiden paksuudessa taida kertoa mitään noista luukasvaimista, mutta ajattelin kuitenkin kysäistä.
   En ole koskaan ennen tavannut ketään muuta, jolla olisi kovin suuri ero pohkeiden välillä ja suorastaan innostuin, kun löytyi kohtalotoveri. :D

   Poista
 6. Moi!
  Hyvä et löysit sopivat saappaat. Onko ollu hyvät käytössä?

  VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat