keskiviikko 8. elokuuta 2012

Maastakäsittelyn ABC

MITÄ maastakäsintyöskentely on?
Käytännössä kaikki se, mikä tapahtuu ratsastuksen ulkopuolella, on maastakäsittelyä. Hevosen vieminen tarhaan, varustaminen, harjaaminen, taluttaminen ratsastuskentälle - kaikissa tilanteissa hevosta käsitellään maastakäsin. Maastakäsittelyn tärkeys näissä tilanteissa korostuu yleensä hankalien tai käytösongelmaisten hevosten kanssa, kun hevonen käveleekin tarhaan kahdella jalalla, litistää ihmisen karsinassa seinään tai puree satulavyötä kiristettäessä.

MIKSI sitä tehdään?
Maastakäsittely ja sen harjoitukset tukevat ihmisen roolia lauman johtajana. Kun hevonen luottaa ihmiseen ja pitää tätä johtajanaan, se voi rentoutua ja tuntea olonsa turvalliseksi. Tällöin uhittelu jää pois, kuten myös säikkyminen, kun hevonen voi luottaa ihmisen hoitavan tilanteen kuin tilanteen - hevosen ei itse tarvitse selviytyä yksin pelottavasta tilanteesta ja hoitaa sitä esimerkiksi hyppäämällä pystyyn tai poistumalla paikalta. Maastakäsittely tukee turvallista harrastamista, kun luottamus on molemminpuolista hevosen ja ihmisen välillä. Usein myös maastakäsin kuuliainen hevonen on sitä myös silloin, kun ratsastaja istuu sen selässä.



MITEN sitä tehdään?
Maastakäsittelyharjoituksia on monenlaisia. Ihmisen johtajuutta tukevia harjoituksia ovat esimerkiksi väistämisharjoitukset taluttaessa tai karsinassa. Luottamusta vahvistavia harjoituksia taas ovat esimerkiksi erilaisiin pelottaviin asioihin hevosen tutustuttaminen. Kun ihminen on määrätietoinen ja turvallinen tuki hallitussa harjoittelutilanteessa, on hevosen helpompi luottaa ihmiseen myös yllättävässä ja nopeasti eteen tulevassa tilanteessa.

KENELLE se on tarkoitettu?
Maastakäsittelyn pitäisi olla pakollista aivan jokaiselle hevosten kanssa tekemisissä oleville. Ratsastaja, joka ei osaa käsitellä hevosta eikä tiedä sen käyttäytymisestä, on vaaraksi niin itselleen, hevoselle kuin myös ulkopuolisille. Maastakäsittelyharjoitukset ovat hyväksi myös aivan varmasti jokaiselle hevoselle, vaikkei kyseessä olisikaan käytösongelmainen, villi tai muuten hankala yksilö.

11 kommenttia

  1. olipas hieno video ja postaus! tästä sai hyviä vinkkejä omaan työskentelyyn (:

    VastaaPoista
  2. Tosi hyvä postaus ja hieno video.

    http://iitujalumi.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  3. Me like! Ihana video!

    Kirjotin susta muuten mun blogiin, hyvässä mielessä. Käy kattoos jos kiinnostaa! :)

    http://tiianlaiffii.blogspot.fi/2012/08/lempiblogini.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kiva kuulla! :) Käynkin lukaisemassa!

      Poista
  4. Tää oli aivan MAHTAVA video!!! Lisää tällaista! :)
    Luetko esim. jotain kirjoja aiheeseen liittyen ja osaisitko suositella jotain hyvää kirjaa joka kertois enemmän maastakäsin koulutuksesta? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Lotta! :)
      Olen kyllä lueskellut aika paljon erilaisia kirjoja ja lisäksi oppinut esim. youtuben videoita katsellessa. Jos vain yhden kirjan meinaa hankkia niin paras on varmasti Monty Robertsin From my hands to yours, olisikohan suomeksi jotain Monty Robertsin opissa tai jotain.. :)

      Poista
  5. Kiitos videosta! Itselläni on uusi vuokrahevonen, ja sen kanssa ajattelin ratsastuksen lisäksi harjoitella kaikkia maastakäsin juttuja. En vaan meinaa löytää kunnon videoita ihan alottelijoille. Joten KIITOS! : )

    VastaaPoista
  6. Mahtava video, sai vähän vinkkejä harjoittelujen aloittamiseen :)!

    VastaaPoista
  7. mukava postaus ja hienoa että löytyy lisää LH harrastajia. videossa kuitenkin heti kiinnitin huomioni miten kiireesti toimit ja hyvin ärhäkästi "komensit" hevosta jos tuli liian lähelle jne. odotin vähän rauhallisempaa ja pehmeämpää menoa. sillon kun itekkin maastakäsittelyn aloitin sorruin tuohon etten antanut hevoselle aikaa miettiä vaan tein ihan liian nopeassa tempossa kaikkea ja tottakai se meni sähellykseksi. toinen mikä harmitti oli tuo join up, en vaan kertakaikkiaan tajua (eikä onneksi moni muukaan) että mikä ihmeen tarkotus tuolla ajamisella oikein on,hevonen juoksee ja ajat sitä koko ajan lisää? painehan nimenomaan pitäisi poistaa sillon.. ja harjotukset hevosen kanssa pitäis aina lopettaa sillon kun ne sujuu hyvin,tottakai on päiviä kun ei tunnu mikään sujuvan mutta sillon on hyv tehdä hyvin yksinkertasia ja helppoja juttuja. mutta paras kiitos ja palkka hevoselle on että kun se tekee jonkun tehtävän hienosti työt loppuu. ikävä kyllä suurin osa ihmisistä innostuu tekemään vaan lisää lisää ja lisää sillon kun hevonen toimii.. eikä ole tarkotus tällä loukata ketään. pakko vaan oli ensimmäistä kertaa elämässäni kommentoida kun moni alottelijakin lukee tätä blogia ja tottakai ottaa sinusta vaikutteita :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos näinkin syvällisestä kommentista, kiva kun vaivauduit kommentoimaan! Tämä video tosiaankin on jo kolme vuotta vanha, eikä täysin vastaa nykyistä tapaani käsitellä hevosia ja tehdä juttuja maastakäsin. "Ärhäkkään" komentamistapaan tällä videolla vaikutti varmasti myös kyseinen poni, joka ei tutustumisvaiheessamme kunnioittanut ihmistä lähes ollenkaan, eikä reagoinut pieniin huomautuksiin. Ajan myötä poni alkoikin kunnioittaa ihmistä paremmin ja reagoi myös pienempiin ja pehmeämpiin apuihin. En toki kiellä, etteikö koko koulutuksen olisi voinut tehdä pehmeämmin ja enemmän hevosen ehdoilla.
      Itse käsitän join upin niin, että paine hevoseen poistetaan, kun se alkaa näyttää merkkejä yhteistyökyvystä, eli rentoutuu, laskee päätään. En siis näkisi työskentelymenetelmää niin mustavalkoisena tai pelkkänä lisää ja lisää ajamisena, vaan juurikin niin, että toivotusta käytöksestä palkitaan poistamalla paine.
      Mutta tosiaan, video on vanha ja teen sillä varmasti roppa kaupalla virheitä, mutta toivon oppineeni virheistä ja olevani tänä päivänä edes vähän parempi hevosten käsittelijä kuin tämän videon kuvaamisen aikoihin. Paljon on vielä opittavaakin, sitä en kiellä. :)

      Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat