tiistai 12. maaliskuuta 2013

Vuosi Winnien elämästä

Olen kehittänyt jonkinlaisen pakkomielteen Winnien menneisyyteen. Puolitoista vuotta olen villisti googletellut ja etsinyt tietoa ponin sukutaulusta, kasvattajasta, synnyinpaikasta ja entisistä omistajista. Jotain olen löytänytkin, kun lähtötilanteessa tiesin ainoastaan tamman nimen.

Pikaisella googlettelulla löytyy vain yksi näyttelytulos vuodelta 2007. Tuosta selviääkin jo syntymäaika, kasvattaja sekä isä ja emä.

Pitkään luulin että Winnie on syntynyt Saksassa, mutta tässä vähän aikaa sitten koin hurjan valaistumisen, kun ymmärsin, että kyseessä onkin Hollanti. Kieli muistutti vain liikaa saksaa.. Poni on siis syntynyt 30.4. 2006 Hollannin Harskampissa.

Windroos tarkoittaa kompassia, englanniksi se kääntyy muotoon "compass card". Nyt tidänkin, miksi ponin silmät ja korvat pyörivät välillä niin villisti sen päässä. ;) Sehän on vain kadottanut maan magneettikentän ja yrittää taas etsiä pohjoista!

Windspiel
Winnien emästä ei löydy kertakaikkiaan mitään tietoa koko internetin ihmeellisestä maailmasta. Isä sen sijaan on Windspiel, muistaakseni vuoden 2008 paras haflinger ori. Koska tamman kasvattajistakaan ei oikeastaan löydy mitään tietoa, on hyvin mahdollista, että tässä tapauksessa on laitettu oma pikku tamma kantavaksi hienosta orista toivoen vähän hienompaa varsaa.
Arachon
Winnie on astutettu kolmevuotiaana vuoden 2010 voittajaorilla Arachonilla. Ilmeisesti tamma on tuotu astutusvuonna, eli 2009 Suomeen. Käsittääkseni Winnie on myös kantakirjattu Hollannissa.

Tämän pidemmälle en kyennyt itsekseni ponin elämästä selvittämään, vaikka kuinka yritin. Kuin sattuman kautta minuun otti kuitenkin yhteyttä ihminen, joka epäili tamman olevan itselleen tuttu. Muutamien sähköpostien vaihtamisen jälkeen kävi selväksi, että samasta ponista on kyse.

Winnie on varsonut Suomessa suloisen tammavarsan "Blondin" keväällä 2010 ja laiduntanut sen kanssa kesällä yhdessä toisten tammojen ja varsojen kanssa. Winnie on tullessaan (ja lähtiessään) osannut vain perusasiat ja ollut jokseenkin hankala laukassa. Luonteen puolesta tuo sama poni on edelleen tunnistettavissa, vaikkakin parannustakin on tapahtunut; Winnie oli toisinaan säikky ja saattoi komentaa ihmistä näykkimällä, mutta oli kuitenkin kiltti ja sosiaalinen. Näykkiminen jäi muutossa kertaheitolla pois, kun poni sai ehkä ensimmäistä kertaa elämässään kunnolliset ja todella tiukat rajat. Aikaisemminkin Winnie oli ajautunut helposti ihmisen tilaan ja törmäillyt taluttaessa, mikä kertoo vain siitä, ettei ponille oltu koskaan opetettu ihmisen tilasta pois pysymistä.

Kaikista hassuin juttu on, että ponin entinen hoitajakin tunsi tamman nimellä Winnie. Metsäkyläänhän poni tuli vain nimellä Windroos ja sain tehtäväkseni keksiä sille nimen, jonka tuntiratsastajatkin oppisivat. Mietin väännöksiä nimestä kuten Windy, Rose ja Winnie, joista päädyin viimeisimpään, kun se sopi parhaiten omaan suuhun. Ilmeisesti poni on Suomeen tullessaankin näyttänyt niin ilmetyltä Winnieltä, että se sai tuon nimen jo silloin. :)

Oli mukava kuulla, että Winnie on muuttunut paljon hyvään suuntaan. Tamma on oppinut paljon kouluratsastuksessa ja käyttäytyykin vähän paremmin. Esteitä Winniellä ei oltu koskaan hypätty, joten arvelin ihan oikein, kun viime keväänä lähin ponilla ensimmäisiä kertoja hyppäämään. Ihan hieno suoritus ponilta siis; puolen vuoden amatööriratsastajan este"ratsutus" takana ja tamma hyppii jo 70 cm ratoja puhtaasti. :)

11 kommenttia

 1. Tosi kiva postaus! Pitäskö omankin ponin juttuja rupee kaivelee internetin ihmeellisestä maailmasta kun monia asioita itsellänikin jäänyt vähän auki!

  Hieno ulkoasu! Paljon parempi kun edellinen oli niin synkkä :)

  VastaaPoista
 2. Ihana uus ulkoasu! Tuo mieleen jotenkin pääsiäisen :) Onne teille jatkoon. Ootte päässy jo pitkälle...

  VastaaPoista
 3. Ei se Winnie taia olla niin harvinainen nimi (http://www.tallitaitavatkaviot.fi/?q=node/127)... Tuossakin on yks aika samantapanen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mihin tuo siis liittyi? Ei tässä ihmetelty nimen harvinaisuutta, vaan hassua yhteensattumaa, että poni on kahteen kertaan nimetty samalla lempinimellä. On Suomessa varmasti monta Pollea, Rosea ja Vikkeäkin, mutta todennäköisyys sille, että hevonen nimetään kahteen kertaan samalla nimellä, on melkoisen pieni.

   Poista
 4. Kuka Winnien omistaa? Ja sulla on hieno blogi! Ja millä jutulla teit ton sun bannerin?

  VastaaPoista
 5. Ehkä ne ei ihan tavallisia äitihevosia niin listaile tuonne nettiin. Aksun isästä löytyy tietoa vaikka millä mitalla, kuten kasvattajastakin. Molemmilla omat nettisivut.Jos olen oikein ymmärtänyt niin Aksu on isommalta haffukasvattajalta. Isän puolen suku(siis orit) löytyvät vaikka miten pitkälle...emästä ei halaistua sanaa missään. Mä olen käyttänyt kanssa lukuisia tunteja suvun etsimiseen :)

  -Johanne_

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilmeiseseti näin. :) Mä en vaan Winnien kasvattajistakaan löytänyt mitään tietoa, niin ilmeisesti eivät sitten harrasta mitään laajempaa kasvatustoimintaa. Winniellä ja Aksullahan taisi olla jotain yhteisiä sukulaisia?

   Poista
  2. Ei niillä ollut, se oli se Winnien varsan isukki joka oli Aksulle sukua :)"Harmi" että tuo on ruuna, niistä voisi tulla makea yhdistelmä.
   Aksu on täältä kotoisin: http://www.pony-park.de/

   -J-

   Poista
  3. Voih, Winnie varmasti haluaisi toisenkin suloisen varsan! Sun täytyy hankkia aksun rinnalle joku komea ori! ;)

   Poista
 6. Kuka Winnien omistaa ja miten sait tehtyä ton sun bannerin ja noi kuvat tonne viereen esm Essi, Julita ja Winnie?

  Sori jos kysyn kokoajan mutta haluaisin tietää:D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kommentit tulee kyllä kerrasta perille, en vain ehdi niitä joka minuutti olla hyväksymässä ja lisäämässä tänne. En myöskään ehdi vastailla kommentteihin saman tien kun ne julkaisen.. Banneri ja kuvat on tehty gimpillä, kuvankäsittelyohjelmalla.
   Winnie on metsäkylän ratsastuskeskuksen omistuksessa tällä hetkellä.

   Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat