tiistai 21. huhtikuuta 2015

Hevosen suoruudesta + laukanvaihtoja

Sunnuntaina Anni pääsi kuvaamaan kouluvalmennusta aikaisin aamulla, joten sain taas ison kasan hurjan hyviä kuvia. Karsiminen on taas aivan liian vaikeaa, joten tässä siis kaikki suosikkikuvani turhia karsimatta.

Tällä kertaa keskityimme valmennuksessa hevosen suoruuteen. Hevosen täytyy toki pystyä taipumaan oikein ja asettumaan vaadittujen liikkeiden suuntaan rehellisesti, mutta yhtä tärkeää on myös pystyä ratsastamaan hevosta suorana. Tätä lähdettiin harjoittelemaan ympyrällä ratsastaen harjoitusravissa ja myöhemmin tehden tehtävää suurella kahdeksikolla. Ympyrän tien piti olla pyöreä, mutta hevosen tuli kulkea rungostaan täysin suorana. Ulko-ohja ylläpiti suoruutta ja ulkopohje huolehti kääntämisestä ja siitä, että hevonen pysyy halutulla uralla.

Myös istunnan merkitys korostui suoraan ratsastamisessa. Jotta hevonen voi kulkea suorana, täytyy myös ratsastajan istua suorassa niin, että paino jakautuu hevosen selkään tasaisesti. Helposti ratsastaja lähtee itse "asettumaan" käännöksen suuntaan, jolloin oma sisäkylki painuu kasaan ja paino valuu käännöksen suuntaan, jolloin hevonen luonnollisesti lähteekin korjaamaan itseään ratsastajan painopisteen alle. Sainkin siis aina välillä muistuttaa itseäni istumaan suorassa, jotta Harrinkin on mahdollista kulkea suorana.

Kun tehtävä sujui hyvin ravissa, lähdettiin työstämään samaa suoruutta laukassa. Kahdeksikon keskellä hidastettiin muutaman askeleen ajaksi raviin ja nostettiin uusi laukka suoralla hevosella. Yllättävää kyllä, laukan nostaminen suoralla rungolla oli yllättävän helppoa, vaikka mieli kovasti tekikin asettaa ensin uuden laukan suuntaan.

Vähitellen raviaskeleita laukkojen välissä vähennettiin niin, että lopulta sain laukat vaihtumaan jopa vain yhden tai kahden raviaskeleen kautta. Koska Harri toimi niin hyvin, lähdettiin kokeilemaan laukanvaihtoja askeleessa jättäen ravisiirymiset kokonaan pois. Tehtävä kuulosti mahdottomalta, koska vaihdot ovat Harrille hirmu hankalia ja itsekään en ole niitä oikeastaan ikinä tehnyt. Toki helposti laukkaa vaihtavilla hevosilla on tullut estevaihtoja läväyteltyä sinne sun tänne, mutta varsinaisia oikeaoppisia kouluvaihtoja en ole treenannut kuin kerran aikaisemmin valmennuksessa. Silloinkin tyydyttiin vain laukan vaihtumiseen jossain muodossa.

Suorista, kokoa, kokoa, puolipidäte, vaihtoavut, vaihto. Siinäpä se ja Harri vaihtoi! Useasti Harri vaihtoi ensin etuosan laukan ja heti seuraavassa askeleessa takaosan perässä, mutta saatiin aikaiseksi myös oikein hienoja ja puhtaita laukanvaihtoja askeleessa, melko huisia! Eniten Harrin kanssa palkitseekin tällaiset tehtävät, jotka ovat Harrille vaikeita ja joiden onnistuminen edellyttää oikeasti täsmällistä ja oikeaoppista ratsastusta. Vaikeiden asioiden onnistuminen kertoo siitä, että on ratsastajana tehnyt jotain oikein!

Laukanvaihtojen jälkeen hiottiin vielä pysähdyksiä tasajaloin. Ratsastin neliöuralla keskittyen suoruuteen ja ratsastaen pysähdykset jokaisen sivun keskelle. Harrilla on tapana pysähdyksissä pysähtyä kivasti tasan, mutta heittää vasenta etujalkaansa puolikkaan askeleen verran eteenpäin. Pyrittiin siis erittäin hallittuihin siirtymisiin niin, että pystyisin hallitsemaan vasemman etujalan ja pysäyttämään sen tasan oikean jalan viereen. Hankalaa oli, mutta saatiin lopulta oikein hyviä pysähdyksiä, joihin oli hyvä lopettaa työnteko. :)


Vasen etujalka; aina askeleen edellä!4 kommenttia

 1. Ihana postaus voisitkohan tehä MyDayn?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsotaan jos saisin joku päivä aikaiseksi tehdä. :)

   Poista
 2. näitä sun postauksii lukiessa tulee hirvee inspis päästä ratsastaaa ja tulee jotenki motivaatiioo! Tosi hienolta näyttää teiän meno <3

  VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat