maanantai 9. marraskuuta 2015

Temppukoulutus: harjan nostaminen maasta

Koska Harri on hirmu nokkela ja nopeasti oppiva hevonen, olen opettanut sille muutamia temppuja. Keväällä ruuna oppi hymyilemään pyynnöstä ja kesällä opeteltiin kuljettamaan isoa jalkapalloa niin maastakäsin kuin ratsaillakin. Lisäksi olen opettanut käytännöllisiä arkisia juttuja, kuten pään laskemisen ja kavioiden nostamisen.

Mille tahansa hevoselle voi opettaa melkeinpä minkä tahansa tempun, kunhan osaa keksiä keinot tempun opettamiseen. Toiset hevoset oppivat nopeammin, toiset hitaammin. Toisia motivoi ruoka, toisia kehut ja rapsutukset. Yksi hevonen jaksaa kiinnostua ja keskittyä tempun opetteluun, kun toisen motivoimiseksi saa nähdä enemmän vaivaa. Sinnikkyydellä ja johdonmukaisuudella onnistumisia kuitenkin tulee ennen pitkää.

Temppujen opettaminen alkaa tempun pilkkomisesta osiin. Mikäli vain kiinnostusta lukijoilla on, niin voin joskus kirjoitella temppukoulutuksesta enemmänkin, mutta nyt jaan vain tavan, jolla opetin Harrille juuri tämän yhden tempun. :)

1. Palkitse harjan kosketuksesta. 
Kosketa hevosen turpaa harjalla ja palkitse välittömästi.

2. Palkitse aktiivisesta harjan kosketuksesta.
Älä kosketa hevosta enää harjalla, vaan jätä harja joidenkin kymmenien senttien päähän hevosen turvasta. Palkitse, kun hevonen itse koskee harjaa (vaikka ohimennen vahingossakin).

3. Siirrä harja kauemmas.
Kun hevonen on oppinut koskettamaan kädessä olevaa harjaa, siirrä harjaa vähitellen kauemmas. Siirrä kättäsi ensin puolen metrin päähän hevosesta ja myöhemmin lattialle. Kun hevonen osaa koskettaa lattialla olevaa harjaa, voit siirtyä itse kauemmas/ nousta seisomaan.

4. Vaadi koskemista hampailla.
Lopeta palkitseminen pelkästä harjan kosketuksesta, palkitse vasta kun hevonen koskee harjaan hampaillaan. Riippuu hevosesta, kuinka nopeasti se hoksaa uuden tavan, jolla saa palkinnon. Kun palkintoa ei harjan kosketuksesta heti kuulukkaan, alkaa moni hevonen turhautuessaan yrittää eri keinoja harjan koskemisessa namin saadakseen.

5. Vaadi harjan nostamista.
Kun hevonen on oppinut ottamaan harjan hampaisiinsa, pyri ottamaan harja hevosen suusta ja palkitse. Ajoitus on tärkeä; hevonen pitää palkita, kun harja on vielä suussa, eikä vasta kun se on ehtinyt pudottaa sen maahan. Lopulta hevonen oppii nostamaan harjan käteen saakka ja vaihtamaan sen namiin.

Muista: Aina kun aloitat harjoittelun, palaa ensin yksi askel harjoittelussa taaksepäin. Mikäli olette edellisenä päivänä päässeet onnistuneesti kohtaan 3, aloita harjoittelu kohdalla 2 hevosen muistin virkistämiseksi ja vasta onnistuneiden suoritusten jälkeen siirry eteenpäin.Harri oppi tämän tempun kolmessa päivässä, joka päivä harjoittelimme 10-15 minuuttia. Ottakaa haaste vastaan ja opettakaa sama omille hevosillenne! :)

6 kommenttia

 1. Ihana video ja tutoriaali! Ehdottomasti temppukoulutuksesta lisää postauksia, täytyykin opettaa omalle ponille tämä sama :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selvä juttu, täytyy tehdä muistakin tempuista tällaisia ja opetella itse myös uusia :)

   Poista
 2. Tosi kiva postaus! Olenkin pohtinut, että voisin opettaa omalle ja hyvin paljon suullaan kaikkea räpläävälle suokille harjan nostamisen, täytyykin aloittaa harjoittelemaan heti huomenna näiden ohjeiden avulla! :)

  VastaaPoista
 3. Oho aika kätevä temppu! :D Hyvästi kyyristelystä johtuvat selkäkivut ;)

  VastaaPoista
 4. Löysin sun blogin tuben kautta, ja se on ihana <3
  Olen opettanut piensuokilleni(PS:Senkin nimi on Harri)mutta se alkaa syömään aina harjaa:D

  VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat