maanantai 13. kesäkuuta 2016

Taas sijoitus ja 90 cm debyytti

Viikonloppuna pakattiin taas kerran pikkuponi traileriin ja lähdettiin estekarkeloihin, tällä kertaa Hannulan tallille Littoisten Ratsastajien 1-tason kilpailuihin. Meille oli tarjolla luokat 70 cm ja 90-100 cm korkeudella. Ajatuksena oli siirtyä nyt 80 ja 90 cm radoille, mutta tarjonta kisoissa juuri noiden korkeuksien osalta on ollut hieman heikkoa. Sähköpostilla pari päivää kilpailunjärjestäjältä asiaa selviteltyäni selvisi lopulta, että 90-100 cm luokan perusrata hypätään vain 90 cm korkeudella ja korotetussa erillisessä uusinnassa osa esteistä nousee 100 cm saakka. Tämä passasi meille, joten lähdettiin kisaamaan! Suunnitelmana oli ratsastaa isommassa luokassa pelkkä perusrata ja jättää suosiolla metriset esteet hyppäämättä.

Molemmissa luokissa oli eri radat. Matalammassa luokassa rata oli suhteellisen simppeli, uusinnassa oli muutama mahdollisuus oikaisemiseen ja ajan ratsastamiseen. Koska estekorkeus oli pieni, lähdettiin tietysti tekemään mahdollisimman pieniä teitä. Poni oli radalla melkoisen hidas, enkä patistellut sitä riittävän aktiiviseen laukkaan. Pienillä esteillä tuo tempo ja aktiivisuus kuitenkin riitti ja Winnie suoritti sekä perusradan että uusinnan virhepisteittä.

En tiedä johtuiko se kentän pienestä koosta vai kaltevuudesta, mutta osa esteistä tuntui valtavan suurilta 70 cm korkuisiksi. Helposti tuo rata vielä sujui, mutta 90 cm rataa ajatellessa alkoi karvat nousta pystyyn. Seuraavan luokan esteet tulisivat hipomaan taivaita... Tässä ensimmäisessä luokassa ponin suoritus riitti kolmanteen sijaan, johon olin oikein tyytyväinen unohdettuani ratsastaa radalla aivan täysin.

90 cm radalle en verrytellyt käytännössä ollenkaan; otin ennen omaa suoritusta kierroksen verran reipasta laukkaa ja yhden hypyn verryttelyesteelle, jonka sai hypätä ennen radan aloittamista. Rata alkoi armollisesti hieman matalammalla pystyllä, jonne Winnie tosin teki pellehypyn, kun sotkeutui jalkoihinsa. Yli päästiin kuitenkin puhtaasti ja matka jatkui seuraavalle esteelle. Alamäkeen ison oloinen okseri oli vaivaton hypätä, mutta seuraava este kaarroksen jälkeen ylämäkeen olikin liikaa, kun askeleet eivät osuneet kohdilleen. Huomasin jo muutamaa askelta ennen pystyä, ettei askeleet osu nyt oikein. En saanut ponia kuitenkaan venyttämään askeltaan niin paljon niin lyhyessä ajassa, että olisin saanut ponnistuspaikkaa korjattua. Kieltohan sinne tuli, täysin oikeutettu sellainen. Kun noinkin pieni poni hyppää tuon kokoisia esteitä, pitää esteille päästä kunnolla sisälle. Etenkin kun kuski on vielä aivan amatööri.
Toisella yrittämällä mentiin kuin mentiinkin yli, vaikka kuski olikin kauhusta jäykkänä ja täysin vakuuttunut siitä, ettei pieni poni voi päästä noin valtavasta esteestä yli. Rata jatkui sujuvasti kunnes tultiin sarjaesteelle. Jo rataa kävellessä laskin välin olevan puoli metriä pidempi kuin Winnielle olisi optimaalinen. Loivaan ylämäkeen hypätessä kauhusta jäykistynyt kuski selässään ei ponista irronnut riittävästi mehuja venyä tuohon väliin ja kiellettiin sarjan b-osalta ulos.Tulos ei oikeastaan edes harmittanut. Rata ja olosuhteet olivat haastavat ensimmäiselle 90 radalle, mutta päästiin kuitenkin radan puoliväliin asti. Poni suoriutui korkeudesta ja kuski pysyi kyydissä. Virheet oli selkeitä ja helposti korjattavissa; seuraavalle radalle itsevarmuutta ja luottamusta kuskille ja poni vain huisin paljon aktiivisemmaksi ja reippaammaksi. Kunhan vauhti on kohdillaan, osuu ponnistuspaikatkin kohdilleen ja silloin koko homma onkin jo ihan taputeltu juttu. Virheistä oppien lähdetään viikon päästä koettamaan onnea uudestaan Loimaalle, jossa hypätää 80 ja 90 cm luokat!

Hurjan hyvistä kuvista kuuluu kiitos Maijulle ja Henni-Leenalle!

8 kommenttia

 1. Winnie on kyllä hieno poni! Hienosti pärjäsitte, kyllä minäkin noin pienen ponin ja noin suurien esteiden kanssa olisin kauhistunut... Viimeinen kuva on ehdoton lempparini!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo poni on kyllä täyttä kultaa, ehdottomasti! :) Kiitos tsempistä, reippain mielin lähdetään uusiin koitoksiin. :)

   Poista
 2. Onnittelut kolmannesta sijasta ja muutenkin hyvin menneistä kisoista! Nyt vaan kohti uusia kisoja, seuraavissa kisoissa 90cm menee varmasti paremmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos paljon! Juurikin näin, nokka kohti seuraavia kisoja ja virheitä korjaamaan.. :)

   Poista
 3. Mun silmään näyttää että et myötää ihan tarpeeksi vaan jäät usein vetämään ponia suusta hypyissä. Tietty ei tarvitse käsiä korviin työntää, mutta ponista olisi varmaan mukavampi kun se saisi hieman enemmän tilaa. Tsemppiä ensi kisoihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En sanoisi että vedän ponia suusta, mutta saisin kyllä pyrkiä antamaan edestä enemmän tilaa. Helposti käy niin, että kun yritän antaa hypyissä enemmän tilaa, jääkin ohjat roikkumaan löysinä kuin pyykkinarut. Työn alla asia kuitenkin. :)

   Poista
 4. ensimmäiselle esteelle poni teki pellehypyn..? siis itse missasit askeleen ihan totaalisesti ja poni oli todella kiltti kun pelasti teidät esteestä yli. siinä ei kyllä voi syyttää ponia jalkojen sekoilemisesta..

  VastaaPoista
 5. Olin kyllä itsekin lähdössä jo aikaisemmalta askeleelta hyppyyn enkä ollut jäljessä, mutta poni ratkaisikin toisin. Toki aina voi ratsastaa paremmin ja opittavaa on, mutta ei oppimista tapahdu ilman virheitä!

  VastaaPoista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat