sunnuntai 23. maaliskuuta 2014

Viikon vatsalihastreeni: check!


Olen ollut ratsastusrintamalla tänä viikonloppuna hurjan reipas ja ahkera! Eilen kävin aamupäivällä moikkaamassa Winnietä ja illalla ratsastin vielä Harrin sekä "E":n, liikutusheppani. E:n kanssa kävin kentällä ratsastelemassa lähinnä askellajit läpi, väistöjä tein myös jonkin verran. Tämä kaveri on mukavan mutkaton ratsastaa, joten puolisen tuntia riitti mainiosti kaikkien askellajien läpi käymiseen.  Harri taas oli aivan oma tapauksensa.

Väistöjä
Alunperin tarkoituksenani ei ollut ratsastaa Harria ollenkaan, mutta ruunan misiätoisen vuokraajan kiireiden vuoksi lupasin liikuttaa myös Hartsan kun kerran tallille olin lähdössä muutenkin. H:lle oli päässyt kertymään vähän ylimääräistä hölmöilyenergiaa ja se pääsi vaihteeksi yllättämään muutamaan kertaan laukkapyrähdyksellä. Mukana olleelle kaverille naureskelinkin Harrin järjenjuoksua; edellisellä viikolla ratsastin ilman satulaa pimeällä kentällä mopojen keuliessa ohi, eikä hevonen säikkynyt ollenkaan, mutta tällä kertaa ruuna keksi mörköjä ties mistä ja pyrähteli "ihan vain varmuuden vuoksi", vaikkei ollut tainnut itsekkään havaita vielä sitä mörköä.


Harrin kanssa menikin siis suunniteltua pidempään, sillä halusin tosissani ratsastaa avut kunnolla läpi. Teetin siirtymisiä ja väistöjä ja kokosin ravia lyhyeen ja korkeaan muotoon. Kun Harri sai oikein kunnolla ajateltavaa, se alkoikin toimia varsin kivasti ja unohti pelleilyn kokonaan.

Lauantaisesta saanen kuvia joskus ensi viikon puolella, postailen niitä siis jälkeenpäin. :)

Avoja
Tänään taas oli vuorossa oikein ahkeraa valmentautumista! Osallistuin Ville Vaurion kouluvalmennuksiin molemmilla hevosilla, Harrilla ja E:llä. Oli kiva päästä tuon liikutettavan ruunan kanssa valvovan silmän alle saamaan vähän vinkkejä sen ratsastukseen, sillä hevonen on valmentajalle ennestään tuttu. Opin hurjan paljon ja sain vinkkejä tuon hevosen ratsastamiseen myös itsenäisesti. Olin esimerkiksi tyytynyt pitkään ja reippaaseen laukkaan, vaikka tuon hevosen laukka onkin säädeltävissä ihan äärimmilleen saakka – "se lyhenee vaikka laukkapiruettiin saakka, eli lyhennä vielä vaan reilusti". Valmennuksessa kiinnitettiin myös paljon huomiota ratsastukseeni ja istuntaan. Edelleen nojaan helposti liikaa eteen ja jään pidättämään hevosta ohjalla. Alkuun puolustelinkin altani juoksevaa hevosta sillä, ettei toisessa kädessäni riitä voimat sen pidättelemiseen. Kädestä pitäen sain kuitenkin opetella istumaan oikein niin, että pidättäminen tapahtuu pääasiassa vatsalihaksilla. Lopputunti sujuikin varsin mallikkaasti ja onnistuin saamaan aikaan ihan kunnon avotaivutuksia laukassa!

Ehdin juuri ja juuri hoitaa E:n pois ja varustaa Harrin ennen seuraavan valmennuksen alkua. Tällä kertaa tehtiin taas väistöjä, kuten viimeksikin tammikuun valmennuksessa. Jotenkin väistöt tuntuivat ylitsepääsemättömän hankalilta ja tuntui, ettei Hartsa meinannut taipua niihin laisinkaan. Väistöt olikin vain tapa ratsastaa molemmat pohkeet läpi, jotta päästiin ratsastamaan avotaivutuksia. Nämä sujuikin taas jo paremmin ( liekö H siihen mennessä jo vertynyt?) ja koin ahaa- elämyksen avojen ratsastamisessa. Olen tukeutunut hurjasti taivuttavaan sisäohjaan, mutta hyvin valmisteltu avo olikin mahdollista ratsastaa loppuun lähes löysällä sisäohjalla! Oli hurjan hienoa huomata, että hevonen pysyi puhtaasti taivutuksessa, vaikka sisäohja olikin löysä.

Laukkaa työstettiin ympyrällä ja siirtymisillä. Parannusta viime valmennukseen oli tapahtunut kuulemma laukkasiirtymisissä istuntani osalta; alkuun sain pari huomautusta, mutta pääasiassa istuin paljon paremmin suorassa niin laukannostoissa kuin myös laukasta raviin/ käyntiin siirtymisissä. Ylipäätään ratsastin valmentajan mukaan varmemmin ja rohkeammin, mikä on erittäin hyvä asia Harrin liikkumisen kannalta. Ratsastan kuulemma siististi ja nätisti, mutta toisinaan saisin myös vaatia enemmän ja "ottaa sen mitä haluan", enkä vain kysellä, josko nyt tämä onnistuisi ja lopulta tyytyä siihen.

Tänään Liina ehti kuvaamaan jälkimmäistä, eli Harrilla ratsastamaani valmennusta. Kiitos hurjan paljon Liinalle! Hyviä kuvia oli hurjan paljon, enkä oikein osannut valita parhaita. Toivotaan, ettei kenenkään netti jumita tämän kuvapaljouden vuoksi! Videon yritän väsätä kasaan tämän tai huomisen aikana. :)
"Älä katso esteratsastajana sinne kentän keskelle, se näyttää ihan pölhöltä!"


3 kommenttia

  1. mikä tää E on O.o

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. E on heppa jota olen muutaman viikon liikutellut ja varmasti liikutan jonkin verran myös jatkossa. :) viimeaikaisissa postauksissa tämä on vilahdellut siellä täällä "liikutusheppa" nimellä. Kuvia ja tarkempia tietoja en ole kirjoitellut, koska en ole vielä omistajan kanssa keskustellut blogin kirjoittamisesta.

      Poista

Kommenttisi tulee näkyviin vasta kun olen hyväksynyt sen, älä siis suotta kirjoita kommenttiasi moneen kertaan! :)
Huomaathan, etten julkaise asiattomia tai arvostelevia kommentteja; opettajat ja valmentajat hoitavat ratsastukseni korjaamisen.

Suositut tekstit

Kuukauden luetuimmat