Asuminen ja tarhaaminen
Winnie asuu ulkokarsinassa toisen ponin seurana. Poneilla on oma pikku mökki tallirakennuksen takana. Se on jaettu kahdeksi karsinaksi ja väliin on jätetty pieni varustehuone, jossa säilytetään ponien harjoja, rehuja, riimuja ja joitakin loimia. Karsinoissa on kaksiosaiset ovet, joten hyvällä ilmalla ponit saavat iltaisin kurkistella ulos oven yläluukuista.
Karsinan edusta on Winnien tarhaa. Poni pääsee siis aamulla suoraan ovestaan tarhailemaan lauta- ja sähköaidattuun tarhaansa. Tarhausaika alkaa aamulla heti kun poni on syönyt aamuheinänsä ja sisälle poni otetaan talvisin neljän nurkilla. Mikäli ilma on hyvä, saa tamma ulkoilla kuuteen asti, kunnes tulen ratsastamaan sen. Parhaassa tapauksessa poni siis tarhailee aamusta ilta kuuteen saakka, minkä jälkeen se vasta ratsastetaan. Karsinaansa Winnie joutuu vasta kahdeksan maissa iltaheiniään mutustelemaan.
Ruokinta
Hevoset ruokitaan Kartanolla neljä kertaa päivässä. Winnie syö säilöheinää yhteensä 10 kiloa, jaettuna eriin 2-2-2-4 kg. Iltaheinän määrä on tuplasuuri muihin annoksiin nähden, koska haluan heinän riittävän mahdollisimman pitkälle yöhön.
Väkirehut jaetaan kolmesti päivässä; aamulla, päivällä ja illalla. Aamulla poni saa litran litistettyä kauraa, päivällä noin puoli litraa ja illalla taas puoli litraa. Yhteensä siis 2 litraa, joka vastaa yhtä litraa kokokauraa. Litistettyä kauraa poni syö siksi, ettei kokokaura imeydy, vaan tulee kokonaisena läpi.
Kauran lisäksi poni syö iltapuurossaan greenlinea, racing proteinia, pellavajauhetta ja kivennäistä.
Greenline 5 dl: Tarkoituksena on saada poni pyöristymään. Greenlinella korvataan usein huonompilaatuista heinää ja sen runsaampi valkuaissisältö tukee lihasten kasvua. Rehu on myös hyväksi ruuansulatukselle.
Racing protein 2 dl: Erikoisvalkuaisrehu kasvaville varsoille ja kilpahevosille. Tätä Winnie syö vähissä määrin lihasmassan kasvattamiseen, rehu sisältää runsaasti valkuaista.
Pellava 1dl: Turvotettaessa pellavajauheesta muodostuu lima, joka on hyväksi hevosen suolistolle ja ruuansulatukselle. Pellavalla on myös jonkinmoinen hiekkaa poistava vaikutus. Pellava ei korvaa psylliumia (syötetään vartavasten hiekan poistamiseen), mutta jatkuvasti käytettynä se on hyväksi esimerkiksi hiekkatarhoissa ruokittaville hevosille.
Kivennäinen 1dl: Varmistaa tarvittavien lisäravinteiden saannin.
Racing Action Vimin: Kerran viikossa poni saa vitamiiniliuoksen.
sadeloimi |
Winniellä on lainassa loimia kaikkiin mahdollisiin tarpeisiin. On toppaloimea, sadeloimea, sisätoppista ja villaloimea. Karsinavuokraan meillä kuuluu käytäntö "yksi loimi päälle, yksi loimi pois", eli aamulla ponille heitetään niskaan haluttu loimi ja illalla päälimmäinen loimi otetaan pois. Mikäli ponilla on yöllä ollut loimi, se jää siis päiväloimen alle. Tästä syystä olen järjestänyt loimituksen näin:
+0-15 C : fleecevuorellinen sadeloimi huonolla ilmalla (ei loimea yöllä)
+5 - -5 : villaloimi koko ajan päällä + päiviksi fleecevuorellinen sadeloimi
-5 - -15: kaulakappaleellinen toppaloimi ( ei loimea yöllä)
-15 tai enemmän pakkasta: villaloimi koko ajan päällä + päiviksi kaulakappaleellinen toppaloimi
fleeceratsastusloimi |
fleeceloimi |
Heijastinloimi on käytössä vain heijastavuutensa vuoksi maastoreissuilla.
heijastinloimi |
Hei meillä on samanlainen heijastinloimi! Siinä on ihan tajuttoman ärsyttävä tuo etuosan kiinnitys! Meillä se ei pysy kiinnni laukassa ollenkaan ja ravissakin saattaa aueta koska nuo tarrat on järjestelty jotenkin aivan ihmeellisesti :D
VastaaPoistaMeillä tuo on toiminut käytössä vallan mainiosti, kun loimi on Winnielle vähän reilun kokoinen. :) Liikkumatilaa jää siis sen verran, ettei tarrat aukea kovemmassakaan vauhdissa. Tarrat tosin on kyllä järjestetty kovin hassusti..!
PoistaVitsi tykkään sun blogista tosi paljon :) ja tää ulkkaki on tosi nätti !
VastaaPoistaheitin sulle myös haasteen http://vauhdin-hurma.blogspot.fi/2013/02/haaste.html?m=1